Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een tussenhoog trekt over de Alpen en zorgt tijdelijk voor mooi winters weer. Op nadering van storingen samenhangend met laag – Gernot – met kern boven Schotland gaat het weer in de loop van de vrijdagmiddag en zaterdag van west naar oost verslechteren en vooral aan de noordkant ook verzachten. Maandag stroomt weer koudere lucht over der Alpen uit, het blijft met een straffe zonale stroming ook in de nieuw week onbestendig.

Zeer turbulente en natte zaterdag, zondag vleugje lente

Met passage van het laagje draaide gisteren de stroming naar het noorden tot noordoosten en stroomde steeds koudere lucht over de Alpen uit. Daarbij kregen de oostelijke noordelijke Alpen te maken met Nordstau en viel er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien. Lokaal werd er in de klassieke Nordstau gebieden 30 tot 50 cm sneeuw geregistreerd.

Gargellen 🇦🇹 ‏ Gargellen Montafon via @Gargellen_
Kleinwalsertal Mittelberg via Hans ter Braak @hansterbraak

Kleinwalsertal Mittelberg via Hans ter Braak @hansterbraak

Elders bleef het meest bij een enkele sneeuwbui of wat uit sneeuwende wolken. Veel betere condities troffen we nu juist aan de zuid en west kant aan als ook in de inner-alpine Alpen, hier viel nauwelijks tot geen neerslag en overdag klaarde het mooi op of was het zelfs zonnig.

Alpe-dHuez-☀️

Tussenhoog, diepvries nacht
In de loop van de avond en nacht klaarde het van west naar oost op passage van een tussen hoog steeds verder op en ging ook de neerslag er in de oostelijke Stau steeds verder uit. Met het afnemen en wegvallen van de wind kon het in de ingestroomde koude polaire lucht en boven de sneeuw flink gaan afkoelen en op dit moment vriest het op uitgebreide schaal matig tot streng en in de wat hoger gelegen dalen zeer streng! De Glattalop (1858m )in het Zwitsere Kanton Schwyz meldt -23 graden en dat is bijna net zo koud als op de hoogste toppen alwaar het kwik op  -25 graden ligt.

Helaas is het mooie weer van korte duur en dat geldt met name voor de westelijke Alpen alwaar het zwerk van het westen uit alweer aan het betrekken is. Het oosten kan nog even wat langer profiteren van het overtrekkende tussen hoog en de mooi winterse condities. Wel goed warm aankleden want het is (nog) zeer koud.

Op reis van en naar de Alpen?! check nog even het reisverkeer weer – HIER

De bewolking en neerslag die vanuit het westen de Alpen naderen horen bij een eerste front (occlusie) doe vanmiddag de  westelijk Alpen binnen trekt en vanavond en vannacht de oostelijke Alpen. Een tweede actiever warmte front volgt op zaterdag en met name dit warmte front gaat voor turbulent weer en de nodige neerslag zorgen.

Radar 09h10. Bron WetterOnline.de

Vandaag en ook morgen vroeg sneeuw het vanaf de lagere delen en dalen tot een hoogte van 600 a 100 meter (westen), met het warmte front en een harde tot stormachtige aanterkkende wind stijgt in de loop van zaterdagochtend en middag aan de Alpen noordkant de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 2000 meter en in de westelijke Alpen naar 2300 tot 2400 meter.

Inner-alpin  en aan de beschermde zuidkant zal de “warme” wind veel minder makkelijke het aanwezige koude reservoir weten open te breken en hier sneeuwt het langere tijd tot in het dal en er is een kans dat de neerslag hier voor het grootste deel of zelfs in zijn geheel in vaste vorm zal vallen. Veel zal daarbij afhangen van de lokale orografie en met name in hoeverre de wind er al of niet in kan komen. Gaat nog spannend worden morgen in zake sneeuw of regen! Hieronder een animatie van de neerslagvorm (sneeuw / regen) volgens het Zwitserse hoog resolutie model COSMO. Mooi is te zien hoe de sneeuw (wit) in regen (blauw) overgaat.

Neerslag vorm animatie COSMO westelijke Alpen (Zwitserland). Bron Meteo.Schweiz Wetterblog

Op de twee fronten gaat vooral in de westelijke Stau het nodige aan sneeuw maar ook regen vallen, vanaf zaterdagochtend -middag zal het aan de noordkant voornamelijk regen zijn tot in het hooggebergte (2000 -2300 m). Nu krijg ik nogal wat vragen over de uitwerkingen die dat op de sneeuw zal hebben dus laten we daar even naar kijken!

Dooi front / regen
Voor wat betreft het smelten van sneeuw spelen diverse factoren spelen een rol. Algemeen geldt dat een hoge vochtigheidsgraad in combinatie met veel wind en hoge temperaturen slecht zijn voor sneeuw die zich nog niet heeft kunnen zetten (dus nog veel lucht bevat). Een laagje van enkele centimeters is dan snel weg maar een dikkere laag kan wel tegen een stootje omdat het meeste regen water er als het ware doorheen sijpelt waarbij slechts een deel van de sneeuw dan smelt!

Vanaf zaterdagmiddag spelen bovenstaande factoren een rol dus er gaat een deel van het sneeuwdek weer smelten, ineen zakken etcetera. Uitgaande van de diverse parameters zal het (verse) sneeuwdek in totaal 20 tot 30 cm aan dikte gaan verliezen. Heb dit ook nog geverifieerd aan de hand van de verfijnde MOS-MIX  uitdraai voor de noordelijke en westelijke Alpen en ook daar zie je een afname van het sneeuwdek in de warme (en natte) fase tot en met zondag van in totaal zo’n 20 tot 30 cm tot circa 1800 meter hoogte.

Sneeuwvalgrens zondag middag 18h00 (GFS model)

Op zich dus geen enkel probleem want er ligt genoeg en volgende week gaat er weer het nodige bijvallen en zal het sneeuwdek weer gaan aangroeien. Jammer is het natuurlijk wel dat het vooral zaterdagmiddag en avond met de dooi en regen een wat troosteloos geheel gaat worden en zeg eerlijk, regen zien we natuurlijk liever niet! De zuidkant mag zoals al eerder genoemd hopen op sneeuw en geen of nauwelijks regen!

Zondag vleugje lente
In de loop van de namiddag en avond is het ergste voor wat betreft de nattigheid dan weer voorbij. Van west naar oost neemt de neerslagactiviteit af en wordt het droog. De zondag verblijven we dan vol in de markante warmte sector en belooft het een beetje lenteachtig te gaan worden. De maxima stijgen aan de noordkant tot 10 a 16 graden en ook op 2000 meter is het 6 graden in de plus, de vorstgrens vinden we terug op 2800 tot 3000 meter. In de middag en avond neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en op nadering van een koufront volgt weer neerslag.

Extreme neerslag hoeveelheden verwacht
Maandag gaat het dan op nadering en passage van een koufront weer afkoelen en daalt de sneewwval grens weer naar circa 1000 meter. Ook de rest van de week staat in het teken van een sterke zonale stroming waarbij de jetstream net ten noorden of over de Alpen zal verlopen! Depressies (randstoringen) gaan dan voor onstuimig weer zorgen waarbij steeds weer neerslag gaat vallen.

GFS voor woensdag met het aparte laagje en warmtefront

Aandachtspunt is dan met name de woensdag wanneer we te maken gaan krijgen met de neerslag van een warmte front! Het is echter nog te vroeg om daar in detail nu al dieper op in te gaan. Wel mogen we stellen dat er in de Alpen (heel) veel neerslag gaat vallen met zwaarte punt voor de westelijke Stau gebieden.

Het ECMWF berekent tot donderdag neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 mm, het GFS zelfs 200 tot 320mm !! Dit zijn extremen neerslag hoeveelheden en de grote vraag is natuurlijk in welke vorm gaat dat precies allemaal vallen.

Koudere winterse trend
Richting het weekend zien we dan bij zowel het GFS als ook ECMWF de stroming naar noordwest tot noord draaien en gaat er weer koudere lucht tot ver naar het zuiden toe uitstromen.

GFS voor zaterdag met de opbouw van noordelijke hogedruk (uitloper) en de overgang naar belangrijk kouder weer

Het blijft ook dan onbestendig en vooral de noordkant gaat dan weer sneeuw krijgen (Nordstau). Sneeuwvalgrens in het weekend weer tot in de lagere delen en dalen zakken. Ook na het weekend lijkt het winters verder te gaan met meer sneeuw. Stabiel winterse hogedruk is ook vandaag (helaas) nog niet in zicht.

GFS centrale noordelijke Alpen

Tot zover het weer bericht voor de Alpen voor deze vrijdag middag. Fijne vrijdag vanuit een onbewolkt maar zeer koud Oberwallis gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit
 zie  Alpenwebcams

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar

In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn. De afgelopen dagen waren er weer meldingen van diverse Lawinenen Abgänge en helaas waren daar ook weer dodelijke slachtoffers bij te betreuren al of niet in begeleiding van (ervaren) Bergführer.!!

Vandaag vrijdag typisch zo’n dag met een sterk verhoogd “lawine ongevallen potentiaal”. De situatie is echter mede door de gevallen sneeuw van gisteren (lokaal 30 tot 60 cm) precair -en er geldt een code ORANJE / code ROOD!

Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!

Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.748 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier