Alpen - Sneeuw op komst!
Algemeen: Een actieve depressie trekt komende uren over de Britse eilanden. Tegelijk ontwikkelt er zich een klein laag boven het noorden van Italië. Maritiem polaire lucht kan zo vanaf het westen – noorden uitstromen naar de Alpen en zorgen voor sneeuw, lokaal veel sneeuw. Heel eventjes gaan we dus echt een wintergevoel krijgen in de bergen met ongetwijfeld prachtige webcambeelden en weerfoto’s.
Sneeuw op komst!
Gisteren: De zon was in het grootste deel van de Alpen opnieuw van ’s morgens tot ’s avonds van de partij. Enkel in de westelijke Alpen dreven er in de loop van de dag zoals aangekondigd meer wolkenvelden binnen. De temperaturen waren nog steeds aan de hoge kant voor de tijd van het jaar met een nulgradengrens tussen 3100 en 3500 meter. Met een zuidwestelijke luchtstroming was het ten noordoosten van de alpenhoofdkam licht föhnig met daar de hoogste temperaturen (20-23°C).
Vandaag: De dag begint met zon en wolken. Vooral in de oostelijke Alpen zijn er momentele nog enkele uitgestrekte wolkenvelden. In de loop van de dag zal de bewolking toe nemen vanaf het westen. Meer naar het oosten komt de zon er wel vaker door. De eerste neerslag zal pas in de westelijke voor-Alpen arriveren in de loop van de namiddag/avond. Net voor dit koufront dat vannacht en morgen zal passeren wordt er nog steeds zachte lucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens ergens tussen 3000 en 3500 meter ligt.
Vannacht: Vanavond en vannacht trekt het koufront dan over de Alpen met neerslag die zich van west naar oost uitbreidt. In het westen zal de neerslag snel passeren, maar in de centrale en oostelijke Alpen blijft de neerslag langer hangen. Initieel valt de neerslag boven 2800 meter onder vaste vorm maar vrij snel zal de sneeuwgrens met het instromen van koude lucht beginnen te dalen. Uiteindelijk sneeuwt het tegen de ochtend tot pakweg 1800 meter. Ten zuiden van de alpenhoofdkam blijft het droog.
Morgen: Morgen wordt er gedurende de hele dag vochtige en koude lucht vanaf het noorden tegen de bergen gestuwd. Dit zorgt ten noorden van de alpenhoofdkam voor aanhoudende (lichte) neerslag. Vooral in de centrale en oostelijke Alpen kan er vrij veel neerslag vallen. Gaandeweg de dag vordert wordt er steeds koudere lucht aangevoerd met een sneeuwgrens die verder daalt tot 1100-1500 meter. In de typische stuwgebieden van de zogenaamde nordwest stau – nordstau kan er lokaal meer dan 50 cm sneeuw vallen, in het westen wat minder (10-20 cm). Net als vannacht blijft het ten zuiden van de hoofdkam droog met opklaringen en wolkenvelden.
Maandag: Ook maandag wordt er nog maritiem polaire lucht naar de Alpen geblazen welke in de centrale en oostelijke Alpen voor neerslag zal zorgen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich meer naar het oosten. In de koude lucht vriest het vanaf pakweg 1500-1600 meter en ligt de sneeuwgrens nog wat lager. Met de neerslag van maandag erbij kan er lokaal wel eens 60-100 cm sneeuw vallen in de gunstige stuwgebieden. In de westelijke Alpen verdwijnt de neerslag in de loop van de dag, ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. Vanaf het zuidwesten wordt daar al zachtere lucht aangevoerd met stilaan stijgende temperaturen.
Trend: Dinsdag lost de laatste neerslag op in de oostelijke Alpen en beginnen de temperaturen terug te stijgen. Vanaf woensdag zorgt hogedruk opbouw voor een nieuwe opstoot van zeer zachte lucht. De zon is dan opnieuw van ’s morgens tot ’s avonds van de partij. Pas na volgend weekend zou het terug wat frisser kunnen worden.
Zo, dat was het voor vandaag. Morgen en overmorgen eerst maar eens genieten van een echte winterinval aan de noordkant van de Alpen. Benieuwd hoeveel sneeuw er gaat vallen!
Tot ziens vanuit een bewolkt en regenachtig Merksplas. Morgen is Roy er, met meer alpenweer.
Winteruitrusting paraat?
Mocht je morgen of maandag in de bergen gaan rond “toeren” houdt dan rekening met (tijdelijk) slechte winterse condities (sneeuwval, slecht zicht en sterk aantrekkende wind). Ook het wegverkeer dient rekening te houden met overlast door sneeuw en bevriezing en winterbanden zijn ten zeerste aan te bevelen!!
Meer Alpen en natuurlijk Benelux weer morgenochtend in de reguliere dagelijkse weerpraatjes! Fijne avond!
Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.