Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het is nog altijd winters in de Alpen. Het blijft vriezen tot in de dalen komende dagen. De westelijke Alpen hebben te maken met veel zon, in het noordoosten is meer bewolking aanwezig met af en toe een vlok en een opklaring. Later in de week lijkt er meer sneeuw op komst!

Mooie wintersport condities in Lech. Foto: Edwin Hagenouw
Bewolkt in Mayrhofen, maar uitstekende sneeuwcondities!

Vandaag & morgen

Vandaag en morgen hebben de Alpen duidelijk met een tweedeling te maken kwa weer. In de westelijke helft en in het zuiden domineert vandaag de zon en is het prachtig weer. Wel kan er in de dalen weer hochnebel voorkomen tot zón 1500 a 1700 m hoogte. In het noordoosten is er meer bewolking aanwezig en kan er af en toe een sneeuwbuitje vallen.

Er staat noordoostelijke wind die met name in de bewolkte gebieden erg koud kan aanvoelen. De vorstgrens ligt zo tussen de 400 en 700 m hoogte. Op 2000 m is het in het westen tussen de -4 en -7 en in het noordoosten duidelijk kouder met temperaturen op 2000 m tussen de -7 en -10 graden. Het zicht in de noordoostelijke Alpen kan helaas af en toe wel wat minder zijn, vooral tijdens een sneeuwbui. Grote hoeveelheden verwacht ik echter niet. Op enkele centimeters na is het wel gedaan.

Vandaag en morgen liggen de Alpen in een noordoostelijke stroming waarbij er met name in Oostenrijk enkele sneeuwbuien kunnen vallen.
De Alpen liggen volop in de koud aangevoerde lucht vanuit het noordoosten. Dit kaartje geeft de temperatuur weer op ongeveer 1500 m hoogte.

Zonnige zondag

Zondag doet recht aan haar naam, want het belooft in vrijwel het gehele Alpengebied een prachtige dag te worden waarbij er op de meeste plaatsen een staalblauwe hemel te zien zal zijn. Alleen in het noordoosten kan in de ochtend nog wat hochnebel in de dalen voorkomen, maar hogerop boven de wolken zal de zon uitbundig gaan schijnen. Het is daarbij winters koud met vorst tot in de dalen. Een heerlijke wintersportdag dus!

Zondag domineert de hoge druk en schijnt de zon volop!

Komende week nordstau op komst?

Vanaf maandag draait de wind richting het noordwesten en trekt er een koufront binnen die in de noordelijke Alpen voor neerslag kan gaan zorgen. De wind is krachtig tot stormachtig vanuit het noordwesten en in de loop van de maandag zal het zicht dan ook langzaam slechter gaan worden. Vanaf de tweede helft van de middag zal de sneeuwval dan inzetten waarbij de meest intensieve sneeuwval verwacht wordt in het noordoosten van de Alpen.

Verder naar het noordwesten zal waarschijnlijk ook wat sneeuw vallen, maar het is even de vraag hoe veel. Ten westen van de Alpen ligt een hoge drukgebied die de neerslag vooral in het westen enigszins onderdrukt, maar ook verder oostwaarts invloed heeft. Het is even de vraag hoeveel invloed dit precies gaat hebben. Algemeen geldt hoe verder naar het noordoosten hoe meer sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt in elk geval tussen de 700 a 800 m in het noordwesten tot in het alpenlaagland in het noordoosten. Voor nu verwacht ik van west naar oost zo’n 5 tot 20 cm verse sneeuw.

Vanaf maandag krijgen de Alpen een aantal dagen te maken met een noordwestelijke stroming waarbij er in de noordelijke Alpen sneeuw kan gaan vallen. De hoeveelheden zijn nog wat onzeker, maar de meeste sneeuw zal voor Oostenrijk zijn.

Dagen daarna?

De dagen daarna blijft de noordwestelijke stroming gehandhaafd waarbij er steeds weer sneeuwbuien in de nordstau gebieden kunnen vallen. Soms intensiever en soms weer wat minder. Het hoge drukgebied in het westen blijft in de buurt liggen wat het voorspellen van sneeuwhoeveelheden lastig maakt. Trekt het zich iets meer westwaarts terug kan het flink gaan dumpen, maar trekt het verder oostwaarts blijft het bij lichtere sneeuwbuien of in het westen zelfs meest droog weer.

Het is even afwachten hoe het verder gaat. De temperatuur blijft in elk geval aan de winterse kant. De zuidelijke Alpen hebben komende week in elk geval te maken met veel zonneschijn en iets hogere temperaturen met een vorstgrens rondom de 1500 m.

Deze week ontvingen we vanuit meerdere locaties prachtige winterse (drone) beelden. Onderstaande video bevat beelden uit Ischgl, het Stubaital en Willingen.

Zin in wintersport? Kijk dan ook eens voor nieuws en reistips op Snowrepublic.nl

(Visited 1.443 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer