Advertentie 

Algemeen; hoog – Ignatius – met kern boven noordwest Frankrijk bepaalt tot het einde van het jaar het weerbeeld in de Alpen. De oostelijke Alpen hebben te maken met de invloed van lagedruk en storingen boven oost Europa. Een occlusie front trekt vandaag zondag naar het zuiden en beïnvloedt voornamelijk de oostelijke Alpen. Met de start van het nieuwe jaar krijgen we vanuit het noordoosten te maken met veel koudere polaire luchtmassa’s.

Volgende week ook in de bergen markant kouder

Onder invloed van hoog – Ignatius – was het gisteren in de bergen opnieuw schitterend wintersport weer met vooral in de bergen relatief milde condities.  De lagere delen en dalen hadden opnieuw te maken met hardnekkige Hochnebel en mist en onder de grauwe deken was het een heel stuk kouder.

Mooi was gisteren vanuit de ruimte de koude vochtige lucht (Hochnebel) te zien die vanuit de noordkant de Alpen dalen insijpelde. Ook het meestal Hochnebel vrije Wallis moest eraan geloven. Het Goms bleef de gehel dag Hochnebel vrij (rode stip Termen)

Met een nog wat sterkere inversie steeg de Hochnebel bovengrens aan de noordkant  tot circa 1500 meter en kon de Hochnebel ook meer in de aangrenzend Alpendalen voordringen. Tevens kwam het kwik met de koude vochtige lucht een aantal graden lager te liggen dan de voorgaande dag.

Rindereggli oberhalb Galgenen, SZ (1191m). Via Twitter Daniel Gerstgrasser / Meteo Schweiz ‏ @danivumalvier
Graubünden Via Twitter ArtepONE @ArtepFocus
ook niet verkeerd, Rifugio Gabiet – MonterosaSki. Via Berny Bisselink @BernyBisselink
Boven de koude inversie laag was het heerlijk vertoeven en kon er in het T-shirt gelanglauft worden of op het balkon van de zon genoten worden. Foto via Twitter Hans ter braak @hansterbraak
Ook in Wallis stroomde van het westen uit de Hochnebel het dal in, het Oberwallis bleef meest nog gevrijwaard van de koude Nebelsuppe. Foto Armin Bayard

Nog beter was het dankzij de Nordföhn aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Met veel zon steeg het kwik hier naar 12 tot 14 graden en lokaal werden zelfs 15 tot 16 graden.

In de middag en avond en in de nacht begon het zwerk vanuit het noorden op nadering van een occlusie front langzaam dicht te trekken. Op passage van het front gaat het vandaag en ook maandag langs de centrale Alpennoordkant sneeuwen.

Aanvankelijk sneeuwt het vanaf circa 1000 meter maar met het instromen van wat koudere lucht daalt deze geleidelijk naar 600 tot 700 meter. In de bergen en met name de oostelijke Alpen staat een harde tot stormachtige wind

Radarbeeld 09h00Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt langs de noordelijke Alpenhoofdkam, tot dinsdagochtend kan daar 30 tot 50 cm sneeuw gaan vallen, lokaal hogerop bij gunstige stau ook nog meer. Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe minder sneeuw. De westelijke en zuidelijke Alpen houden het droog en hier kan tussen de wolken(velden) ook de zon nog van de partij zijn.

Ook morgen maandag valt er met voorkeur voor de oostelijke Alpennoordkant in de Nordstau sneeuw. In de loop van de dag neemt de sneeuwval echter weer in betekenis af en uiteindelijk wordt het dan ook hier weer droog.

Sneeuw vanmorgen in het Kleinwalsertal, 5 tot 7 cm is er vannacht en vanmorgen gevallen. Foto Hans ter Braak @hansterbraak


Windstoten tot 125 km/h vanmorgen op de Mittelallaing in Oberwallis (Saas-Fee)
Tegelijkertijd in het dal en ook hier in Termen Hochnebel en windstil

De verwachte neerslag(sneeuw) tot dinsdagmiddag is in vergelijking met gisteren nog ietwat opgehoogd (Arpege model). Cumulatief gaat er 30 tot 75 cm sneeuw vallen, hogerop met gunstige Stau lokaal ook nog meer.

Temperatursturz
Vanaf woensdag gaat met een in kracht toenemende noordelijke hoogtestroming in de loop van de dag steeds koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen. Donderdag volgt de meest koude lucht. Vooral in de bergen gaan we dit merken, de milde condities hogerop raken we dan kwijt en met een stevige noordenwind wordt het bitterkoud.

ECMWF 850 hPa donderdag 00h00 met de Alpen weer in de (zeer) koude lucht

Vandaag vriest het op 3000 meter in Zwitserse Alpen  slechts een graad of 4, woensdag dan gewoon een graad of 20. De polaire lucht is niet alleen zeer koud maar ook zeer droog. Sneeuwval wordt er daarom met het uitwisselen van de luchtmassa’s niet of nauwelijks verwacht.

In het verdere verloop gaan de scherpe kantjes van de kou er weer wat uit maar met het zwaartepunt van de hogedruk ten westen van de Alpen (Atlantische Oceaan / Britse Eilanden) houden we in de Alpen een overwegend continentale stroming en met al die kou die binnen de hogedruk als het ware gevangen wordt blijft het winters. In de bergen gaat het kwik wel weer wat omhoog maar voor de wintersporters is dit alleen maar van voordeel. Met veel zon dan gewoon prima wintersport condities en perfecte pistes.

ECMWF 850 hPa zondag 00h00

Ook op de wat langere termijn, tot begin volgende week verandert er niet veel aan het rustige winterweer. In de bergen schijnt de zon, in de dalen Hochnebel en mist en koud. Ook het GFS model heeft het zonale stromingspatroon welke het de laatste dagen steeds weer profileerde grotendeels verlaten en gaat ook meer richting het ECMWF model. Voor de tweede keer moet het model dus zijn meerdere erkennen in het ECMWF.

En wanneer we het ECMWF aanhouden dan zou de winter richting het midden van de volgende week wel eens verder in het zadel geholpen kunnen worden en wie weet staan we aan de vooravond van een veel koudere langer durende winterse fase met diepvries kou en meer sneeuw. Vanmorgen opteert het model rond woensdag met een volgende kou uitval vanuit het noorden en dan over een nog breder front!

ECMWF 500 hPa woensdag 9 januari met een volgende kou uitbraak vanaf de pool

De operationele uitdraai van het model was de afgelopen dagen al flink koud en interessant is ook hetgeen de control run laat zien. Gisteravond verdween deze bijna uit beeld van de temperatuur schaal en dan in negatieve zin des woords! Bitterkoud dus. Later vandaag volgen de nieuwe ensembles voor de Alpen, spannend.

Tot zover vanuit een grijs en koud Termen in Oberwallis, ciao!

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.007 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Sneeuw oostelijke Alpen(noordkant) / Woensdag Temperatursturz”

 • Bertil Blaas
  30 december 2018 at 12:04

  Dag Johann,

  Laten we hopen dat het ouderwets stevig gaat uitpakken met sneeuw/ vorst. 😇
  We gaan het zien.
  Groeten.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier