Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  achter een occlusie front is tijdelijk weer wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. Morgen krijgen we te maken met een opkomend warmtefront en wordt een zeer zachte en onbestendige weer fase ingeleid. Tijdens de kerst wordt het op nadering van een koufront weer kouder met stijgende sneeuwkansen!

Kerst sneeuw en Kaiserwetter

Gisteravond en afgelopen trok er een occlusie front over de Alpen en kwam er eer einde aan de Südföhnfase. Op dit moment zorgt het front vooral in de oostelijke Alpen nog voor sneeuwval waarbij het tot in de lagere delen sneeuwt. Elders is het deels mooi opgeklaard en droog.

Gistermiddag begon het in de Franse Alpen weer te sneeuwen. Foto via Snow Forecast.com @SnowForecast
Ook in het Kleinwalsertal bij Hans en Odetter ter Braak @hauswalserberge viel weer wat verse sneeuw! Prachtig sfeerplaatje overigens!
Ook hier in Termen viel gisteravond weer een dun laagje sneeuw

Helaas komt er vanaf morgen vrijdag een einde aan het winterweer. Een warmtefront samenhangend met depressie Stina, morgen met kern boven de Britse Eilanden gaat een natte, zachte en stormachtige weer episode inleiden waarbij de sneeuwvalgrens tot 1800 a 2100 meter gaat oplopen!

Omdat er grosso modo niet veel veranderingen zijn t.a.v deze voor ons wintervrienden vervelende ontwikkelingen en om niet in herhaling te vallen wil ik gemakshalve verwijzen naar het weerbericht van gisteren. Onder andere daarin ook de onzekere langere termijn prognoses!  – HIER

Wat rest bewolking maar verder prima wintersport weer vandaag nog in de Alpen. Foto Aletsch Arena

Koufront kerst
Interessant en spannend wordt het voor de winter en wintersport vrienden dan weer vanaf de kerst. Juist tijdens de 1 kerstdag gaat een aan de oostflank van een Brits hoog in wording en tussen lagedruk boven oost Europa en west Rusland op passage van een koufront vanuit het noordoosten weer koudere lucht over de Alpen uitstromen.

GFS T850 hPa dinsdag 12h00

Vooral het ECMWF model laat dit gepaard gaan met neerslag en met de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot onder de 1000 meter en in het noorden en vooral noordoosten weer tot in de lagere delen en dalen  algemeen geldt hoe verder naar het zuidwesten en zuiden hoe minder koud en hoe minder neerslag door tegenwerking van het hoog.

ECMWF 500 hPa

De meeste neerslag (sneeuw) gaat met deze ontwikkelingen sowieso in de Nordstau gebieden vallen, voor wat betreft de hoeveelheden en precieze verdeling moeten we nog even een slag om de arm houden! Later meer daarover!

Hogedruk en Kaiserwetter
In het verder vervolg gaat het hier bovengenoemde hoog zijn vleugels over grote delen van west Europa uitspreiden en dat belooft voor de wintersporters prima wintersportcondities vooral als er ook nog eens een verse laag sneeuw is gevallen.

ECMWF met de hogedruk, kaart donderdag 29 -12 Vooral het oosten blijft nog wel gevoelig voor storingsinvloed met kans op wat sneeuwval

Kaiserwetter dus en de droge lucht (lage dauwpunten) in combinatie met weinig wind en een zon die weinig kracht heeft zullen de sneeuw niet of nauwelijks doen smelten ook niet wanneer de temperaturen op hoogte positief gaan uitvallen! Genieten dus die laatste dagen van 2018!

Exacte koers jet doorslaggevend
We moeten bij deze ontwikkelingen echter nog wel opmerken dat het allemaal nogal nauw luister en de precieze koers van de polaire jet en kleinere verstoringen juist rond de kerst doorslaggevend gaan worden!

Datzelfde geldt overigens ook voor de langere termijn (ensembles ECMWF hieronder) nog maar even niet op vastpinnen dus!

Hier wil ik het voor nu even bij laten, afhankelijk van de diverse model uitdraai zal dit bericht vandaag nog aangepast worden. Nu even bakkie leut en happie eten, tot laters…………

Update avondmodellen
Tot begin volgende week alles “wie gehabt” en maar snel vergeten. Vanaf maandag gaan de winterharten dan weer wat sneller kloppen! Zowel het ECMWF als het GFS laten maandag en dinsdag vanuit het noordoosten een portie koudere lucht over de Alpen uitstromen. Vooral de noordkant en speciaal de oostelijke Alpen komen dan in ieder geval 2 dagen in markant koudere lucht terecht.

Op het koufront gaat er maandagavond en in de nacht op dinsdag en dinsdagochtend sneeuw vallen waarbij de sneeuwvalgrens een dalende trend gaat inzetten! Goede kans dus dat we 1 e kerstdag ontwaken met een witte laag poeder! Voor details en precieze verdeling is het nu nog wat te vroeg.

GFS T850 hPa dinsdag ochtend

Woensdag en donderdag rukt onder invloed van hogedruk vanuit het westen de wat zachtere lucht weer wat naar het oosten op, in het weekend van het oosten uit dan weer wat koudere. De laatste dagen van het jaar zullen onder invloed van het Europese hoog droog en zonnig gaan verlopen. In de dalen kans op Hochnebel en frostig, in de bergen Kaiserwetter en uitstekende wintersport condities.

GFS ensembles centrale noordkant

Tot zover voor dit moment, fijne avond en truste voor straks. Ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?! Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.207 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Sneeuw met kerst tot down-under?!”

 • Johann
  20 december 2018 at 14:07

  @All – Bergfex sneeuwverwachtingen.

  Steeds weer lees ik vragen en krijgen we met name vanuit de “wintersport-hoek vragen over het Bergfex model (neerslag / sneeuwverwachtingen) en met name welk weermodel hieraan ten grondslag ligt.

  Welnu, Bergfex en ook vele andere Bergwebsites maken gebruik van de diensten van het ZAMG (de off. Oostenrijkse weerdienst) Ze werken met ECMWF (16 x 16 km) en de fijnmaziger modellen ALARO-AUSTRIA5 (5 x 5 km), AROME-AUSTRIA (2.2 x 2.5 km) en INCA. De weerdata die oa Bergfex gebruikt voor de Mittelfrist en Langfrist is gebaseerd op ECMWF (DMO)! Met name deze DMO (direct model output) moet met voorzichtigheid genoten worden!

 • Eugene Kolmeijer
  20 december 2018 at 14:44

  Dank weer Johann. Zaterdag as vertrekken wij weer naar Haute-Nendaz in Valais. Denk jij dat de geschetse ontwikkeling rond kerst überhaupt het 4-Vallees gebied zal bereiken of zit dat teveel in de schaduw van de hoofdkam?

  • Johann
   20 december 2018 at 15:05

   @Eugene – Met name dat laatste. Dit soort koufront met noord aanstroming zijn sneeuwtechnisch over het algemeen niet gunstig voor het inner-alpine Wallis. Daarnaast is het ook nog de vraag in hoeverre de koudere lucht tot het “Unterwallis” zal weten door te drukken. Nog veel onzekerheden dus vooreerst maar even niet teveel op de feiten uitlopen 😉

 • Jolanda
  20 december 2018 at 16:21

  Is er al iets te zeggen over wat deze ontwikkelingen betekenen voor de kerstdagen in het Sauerland? Want als ik zo naar de diverse weersites kijk zegt de een boven nul en de ander eronder. En die paar graden maken een wereld van verschil! Dank alvast en hele fijne feestdagen toegewenst.

  • Johann
   20 december 2018 at 16:57

   @Jolanda – Vanaf morgen tot en met maandag is her er zeer zacht ( 8 tot 12 graden) en regenachtig met daarnaast ook nog eens veel wind. Dit gaat natuurlijk een aanslag op het nog fragiele (kunst)sneeuw dek plegen. Vanaf kerst ligt het Sauerland op de grens van de koudere luchtmassa’s in het oosten en zachtere naar het westen toe en vanaf 2e kerstdag komt wrs van het westen de hoge druk erin en evolueren we ook in het Sauerland naar rustige hogedrukweer met in de nacht vorst en overdag boven het vriespunt en steeds meer zon. De onzekerheid is echter groot en de koude lucht in het oosten niet ver weg, dus kan ook nog anders gaan uitpakken tegen die tijd! Gr en alvast fijne feestdagen gewenst.

  • Johann
   20 december 2018 at 17:06

   ECMWF SVG voor 1e kerstdag

 • Bertil Blaas
  20 december 2018 at 16:52

  Dag Johann,
  Zoals altijd mijne dank voor dagelijks lees plezier.
  Ben nu in Brandnertal tot 29/12. Zou dus geluk kunnen hebben met de N- stau erste Weihnachtstag ? Hoop en geduld !
  Groeten Bertil.

  • Johann
   20 december 2018 at 17:04

   @Bertil – Allemaal nog heel onzeker maar mede ook gelet op EC zeker nier kansloos! Straks de nieuwe modeluitdraai en vanavond maar eens kijken wat de modellen ons dan weer voorschotelen en nieuw evalueren. Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier