Algemeen: een (hoogte)laag met kern boven de westelijke Middellandse Zee houdt nog tot morgen een oost tot zuidoostelijk hoogtestroming in stand. In de loop van de woensdag neemt de invloed van de hogedruk weer toe waarmee er ook een einde komt aan de ook de Südstau en Südföhn situatie. Vanaf vrijdag gaan Atlantische depressies en hun storingen geleidelijk voor een periodiek onbestendig weerbeeld zorgen. Het jaar lijkt uitgeluid te gaan worden door nieuwe hogedruk.

Na Südstau nieuwe hogedruk, vanaf zaterdag (tijdelijk) onbestendiger

Kijken we naar de weerkaarten van vanmorgen dan zien we boven de westelijke Middellandse Zee een (hoogte)laat liggen. Vooral op op wat grotere hoogte is dit systeem gevuld met koude lucht en met een stroming tegen de wijzers van de klok in wordt in de onderste lagen van de atmosfeer zachtere en vooral ook vochtige lucht aangevoerd.

sat2012

Dit resulteert in nogal onstuimig en onbestendig weer in een gebied uitstrekkend vanaf de Balearen tot over Sardinië en Corsica, vrijwel geheel Italië en tot over de zuidelijk Alpen. Daarbij stuwt zich de vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam en vooral aan de Italiaanse kant valt er aanhoudend regen en boven de 1000 tot 1500 valt sneeuw. Geleidelijk zal de sneeuwvalgrens door de aanvoer van wat zachtere lucht gaan stijgen tot 1200 a 1700 meter. Daar waar in de Südstau aanhoudend en intensief neerslag valt sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen (tot 500m)

15590044_1259626487430975_4381351203750339879_n
Isola 2000 vanmorgen – Via Page Officielle de la station
boscogurin
Bosco Gurin (Tessino)
current
Airolo
tingens20
Tignes

Ook de aangrenzende westelijke Alpen en de Franse Alpen hebben vooral vandaag (vanmorgen) nog met veel bewolking en wat neerslag te maken. Ten noordoosten van een lijn Freiburg, Bolzano, Venetië is het droog en opgeklaard waarbij lokaal weer Hochnebel voorkomt. Het is er met de zuid oostelijke stroming tevens föhnig.

rad2011

Met de föhn en zon kan het kwik vandaag oplopen tot 10 graden, elders wordt het een graad of 3 tot 6. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de – 3 graden in het zuiden en + 3 graden in het noorden. Op 3000 meter vriest het 4 tot 7 graden en op de hoogste toppen 10 tot 12 graden. Het nulgradenniveau varieert van 1300 tot 2400 meter in de westelijke Alpen en 1600 tot 2800 meter in de oostelijke Alpen. Er staat een harde en in de bergen stormachtige (föhn) wind die in de loop van de dag geleidelijk wat in kracht gaat afnemen.

Met de Südoststau gaat tot morgenmiddag langs de zuidelijke noordwestelijk Alpenboog 30 tot 50 cm sneeuw vallen en lokaal bij gunstige Stau ook nog meer. Zoals gezegd kan het lokaal nog tot in de lagere delen sneeuwen, geleidelijk zal echter de sneeuwvalgrens en ook de vorstgrens gaan oplopen.

2012-bfes
Bergfex met de neerslag -sneeuw- voor de komende 24 uur

Morgen neemt de invloed van het hoogtelaag geleidelijk weer af en komen weer onder de invloed van hogedruk. Geleidelijk zien we het gebied van hogedruk  wat naar het zuiden toe verplaatsen en onder invloed van opdringerige Atlantische depressie krijgen we te maken met wat onbestendiger weer. Een eerste zwakke storing probeert in de loop van vrijdag al de Alpen binnen te dringen, deze zal echter op de hogedruk stuklopen, veel neerslag wordt er dan ook niet uit verwacht.

Een volgende storing staat voor de zaterdag op het weer menu en deze is al wat actiever en kan vooral aan de noordkant  van de Alpenhhoofdkam wat neerslag gaan geven. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgens tot circa 1500 a 1000 meter, in de noordoostelijke Alpen deels tot in de dalen (700 a 500 m) .

zarforn

Maandag gaan we op herhaling wanneer een volgende storing de Alpen binnentrekt. Ook nu wordt de meeste neerslag weer aan de noordkant van de Alpenhoofdkam verwacht.

Groter neerslaghoeveelheden worden er door de modellen niet berekend. Daarvoor zijn de fronten te zwak en de hogedruk invloed te sterk. Het GFS gaat uit van 10 tot 30 mm met zwaartepunt langs de noordwestelijke Oostenrijkse Alpe (Vorarlberg, Tirol, Slazburg), het ECMWF berekent overal minder neerslag. Droog blijft het in het zuidoosten en delen van de inner-alpine westelijke Alpen.

gfsrr20

Na maandag zien we het alom bekende en inmiddels vertrouwde Europese hoog weer boven west en midden Europa verschijnen waarbij het zwaartepunt vermoedelijk boven Duitsland zal komen te liggen (kerndruk vrijdag 30 december opgelopen tot 1045hPA). Aan de westflank van dit hoog gaat dan zachte lucht via de Britse Eilanden tot ver naar het noorden over Scandinavie uitstromen. Aan de oostflank kan koude polaire lucht naar het zuiden tot uitstromen en mogen grote delen van oost Europa tot over de zuidelijke Balkan zich gaan opmaken voor een volgende winterse episode met strenge vorst en sneeuw(buien). Een deel van deze koude lucht kan nog net tot over de oostelijke Alpen gaan uitstromen.

vrijd3012
Hogedruk west Europa en de Alpen als afsluiting va 2016 en opnieuw een “Balkanveeg”

Het ziet er dus naar uit dat we het jaar gaan afsluiten met opnieuw hogedruk. Daarbij dan weer het bekende verhaaltje van Oben blau en unten grau. In de bergen in ieder geval veel zon en laten we hopen ook nog wat verse sneeuw. Verder is het natuurlijk nog wel even afwachten wat dat hoog in de loop van de volgende week precies gaat doen. Mocht het geheel wat  noordelijker en minder oostelijk gaan uitbreiden dan wordt het natuurlijk een heel ander (winters) verhaal.

kerstpro2012

Morgen maar weer eens kijken of Thialf zijn plannen misschien nog wat wijzigt! Fijne dag vanuit een bewolkt Rosswald. De temperatuur is 0 graden en er valt wat (heel) lichte sneeuw. Ciao en graag weer tot morgen.

bild-9
Winters Saas-Fee (gletsjer ski gebied Längfluh)

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.678 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Sneeuw Italiaanse Alpen. Vanaf zaterdag ook noordkant sneeuwkansen!”

 • Ad
  20 december 2016 at 18:15

  Mooi maar helaas toch iets minder rooskleurig hoge sneeuwgrens blijkt nu jammer maar helaas, en op de andere bekende site wintersportweerman zitten ze er weer naast en als daar wat van zegt passen de tekst aan totaal iets anders wat ik opgeschreven heb.
  Wat een amateursdaar zeg

 • Harold
  20 december 2016 at 21:32

  Beste Alpen weerman,

  ik speur al enige weken de diverse wintersportweer sites af en wil je graag mijn complimenten geven voor je realistische kijk en waarheidsgehalte voor wat het weerbericht betreft. Daar kunnen andere sites nog van leren.

  Keep up the good work.

  • Jan
   20 december 2016 at 22:06

   Klopt.

 • Johann
  20 december 2016 at 22:01

  @Ad Die sneeuwvalgrens kan idd nog een probleem gaan worden in de warme sector(s) Echter tijdens de koufrontpassages zal het tot 1500 a 1100 meter sneeuwen. In de warme sector dan echter weer stijgen tot 1100 a 1700 meter en lokaal ook nog hoger. In de aller warmste lucht in een navolgend hoog en warme hoogterug dan theoretisch zelfs tot 2500 a 2800 meter!!. Gelukkig is het dan echter droog en valt er geen neerslag! Sowieso is het nog maar de vraag in hoeverre neerslag kan gaan vallen met die zuidelijke en westelijke hogedruk. Veelal zal het gewoon droog blijven. Gelukkig is de hogedruk wederom gunstig voor de sneeuw (kwaliteit) en hogerop zullen de condities op de pistes goed zijn. Voor een winters sfeertje is het echter wachten op een heel ander weertype. Laten we hopen dat dat met januari in het verschiet eindelijk eens gaat gebeuren¨

  Bedankt overigens voor je pos. feedback op onze berichtgeving. No nonsens en eerlijke berichtgeving staan bij ons hoog in het vaandel 😉 Fijne feestdagen en ciao vanuit een winters Rosswald (nog steeds lichte sneeuwval)

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer