Advertentie 

Algemeen;  tussen hogedruk Carina met centrum boven noord Spanje en een uitloper tot over de Britse Eilanden en laag Andreas met kern boven het noorden van Denemarken stroomt samenhangend met een occlusie storing een portie vochtigere maritiem polaire lucht naar het zuiden uit. Dinsdag volgt in het westen zwakke hogedruk invloed. Donderdag tot zaterdag gaat het onbestendig en tijdelijk wat zachter verder.

Op termijn hogedruk en minder koud, oosten Nordstau gevoelig

Gisteren hadden we te maken met zwakke hogedruk invloed waarbij vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon goed van de partij was. De noordelijke Alpen hadden met de Nordstau te maken met veel bewolking waaruit steeds weer sneeuw of sneeuwbuien vielen. Vooral richting de oostelijke Alpennoordkant viel de afgelopen 72 uur weer sneeuw van betekenis, lokaal zelfs tussen de 50 en 150 cm en de afgelopen 24 uur 30 tot 70cm!

Sneeuwval afgelopen 72 uur Zwitsersland. Ook hier enorme sneeuwhoeveelheden in de Nordstau van de Alpen

Het A-TEAM van Alpenweerman is momenteel te gast bij Hans en Odette ter Braak  Haus Walser Berge –  in het “Schneeloch” bij uitstek “Kleinwalsertal” – Mittelberg -in de Vorarlberg. Door de unieke ligging pakt dit deel van de noordelijke Alpen met een noordelijke stroming (Stau) altijd de meeste sneeuw mee en dat leverde dus weer heel fraaie plaatjes op. Hier alvast een voorproefje, meer (sneeuw) beelden – Vlog – volgt vandaag later op de dag!

Team B vertoeft deze dagen in Ischgl – in het Paznauntal. Gisteren berichtten Roy en Sander al vanaf de piste. Mocht je de vlog gemist hebben dan hieronder nogmaals de beelden!

Meer info over die fantastische en sneeuwzeker Tiroler wintersport gebied vind je in onze bijdrage van gisteren, zie – HIER

Ook elders in de Alpen ligt er bovengemiddeld veel sneeuw, lokaal zelfs 170 tot 200% boven normaal) en heersen er uitstekende wintersport condities. Vooral met de zon die gisteren wat meer ruimte kreeg was het op en top genieten. Wel was het zaak om warm aan te kleden want met de Höhenkaltluft en stevige wind was het ijzig koud. Hier onder nog een paar winterse plaatjes met vooral ook heel veel sneeuw!

Winters Oberwallis – Foto Klaus Minnig
Diep winters ook in Damüls – Foto Rich-Stifel
Rosswald met zelfs zon in de middag
En ook mooi opgeklaard in het Lötschental – Oberwallis. Foto Patrick Henzen
Lötschental – Kippel / Oberwallis – Foto Diny Weemen
Lötschental – Kippel / Oberwallis – Foto Diny Weemen

Hieronder nog een mooi video fragment van uit Rothwald  (Wasenalp) net iets ten zuiden van Rosswald (Simplongebied) Dit vrij onbekende gebied ligt in de luwte van het Simplon massief en staat bekend als “Pulver paradijs” en wordt door zijn bijzonder micro klimaat ook wel “klein Canada” genoemd. Tot ver in het voorjaar ligt er hier elke winter weer een meters dik pak mooiste pulver sneeuw. Ook is dit gebied uitermate geschikt voor Schneeschuh wandelingen of Toeren skiën. Vooral geliefd is dit gebied ook bij onze Italiaanse zuiderburen!

Interesse om ook eens onder begeleiding hier door de bossen te pulveren of anders gewoon eens de pistes van Zermatt, Cervinia, Saas-Fee of Aletsch Arena te bezoeken dan laat maar horen!

Sneeuw front westelijke Alpen
Een occlusie front behorende bij een (hoogte)laagje boven Denemarken trekt vandaag over de Alpen en gaat vooral vanochtend in de westelijke Alpen verse sneeuw geven. Het laagje en front vormen de scheidingslijn tussen zachtere lucht die vanaf de Atlantische Oceaan probeert naar het oosten op te dringen en koudere lucht boven het continent.

Na een koude start vrijwel overal lichte tot matige vorst en hogerop strenge vorst (-20 graden) gaat er later op de dag vooral in het westen ietwat zachtere lucht binnenstromen waardoor in de lagere delen in de westelijke Alpen er ook wat regen of sneeuwregen kan gaan vallen.

Daar stijgen de middag temperaturen tot 0 a + 1 graden. Elders vriest het meest licht en hogerop matig (- 6 op 2000 meter) tot streng ( -13 op 3000 meter) en valt de neerslag enkel in de vorm van sneeuw.

In de middag met het verder naar het zuiden trekken van het front neemt van het noorden de neerslag intensiteit weer af en in de voor Alpen en Alpenlaagland wordt het droog. Op het frontje gaat in de westelijke Alpen totaal zo’n 10 tot 20 cm aan verse sneeuw vallen.

Hogedruk maar niet bestendig
Dinsdag neemt de invloed van het Atlantische hoog weer toe en belooft het een overwegen droge dag te gaan worden. Vooral in de ochtend hebben we te maken met (rest) bewolking en ook is er kans op Hochnebel of mist. Het is dan de vraag in hoeverre in de middag de zon er ook aan te pas zal gaan komen. Meeste kans daarop naar het westen en zuiden toe. In de loop van de avond en in de nacht van dinsdag op woensdag neemt in de oostelijke Alpen vanuit het noorden uit de bewolking weer toe.

Woensdag gaat een volgende storing dan met name in oostelijke Alpen (noordkant) weer sneeuw opleveren en ook het oosten van Zwitserland lijkt daarvan nog wat mee te gaan pakken.

GFS met een volgende sneeuw storing woensdag

Elders hebben we te maken met een mix van zon, wolken(velden) en Hochnebel. Boven de Hochnebelgrens (1000-1500 meter) in de bergen van de Zwitserse Alpen is het meest zonnig.

Donderdag verandert er in eerste instantie nog niet veel, wel zal de bewolking overheersen. In de loop van de dag neemt van het noorden de bewolking echter weer toe om nadering van een wat actiever (occluderend) warmte front.

GFS donderdag nammiddag -avond met het opkomende warmtefront

In de middag en avond volgt er dan weer neerslag. Met het binnen stromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens geleidelijk van de lagere delen en dalen  900 a 1400 meter aan de Alpennnoordkant. Inner-alpin lager en meest sneeuw tot in de dalen.

GFS T580 hPa donderdag, vooral aan de noordkant gaat wat zachtere lucht binnestromen

In de nacht op van donderdag op viijdag en vrijdag overdag is het onbestendig, vrijdag achter het occlusie front dan weer dalende sneeuwvalgrens van 1400 naar circa 900 meter.

Hogedruk en vooral in de bergen zachter
In het weekend zitten we dan nog steeds op de wip voor wat betreft de opdringerige zachtere lucht vanuit het westen en de koudere lucht in het oosten. De polaire lucht achter het occlusie front kan dan weer wat meer terrein gaan winnen en vooral de oostelijke Alpen komen zaterdag weer even in het genot van de veel koudere lucht. Laatste sneeuw valt dan nog in de centrale oostelijke Alpen

Zaterdag tijdelijk weer kouder, dat geldt speciiaal voor het oosten

In de namiddag en avond en zondag gaat zoals het er nu naar uitziet het hoog wat meer invloed krijgen en kan vooral op hoogte de temperatuur gaan oplopen. Zondag zal droog gaan verlopen met vooral in de bergen veel zon en aangename temperaturen. In de dalen en het Alpen laagland neemt de kans op Hochnebel of mist weer toe.

Verse sneeuw tijdens de kerst
Maandag 1e kerstdag begint nog optimistisch maar in de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking weer toe op nadering van een koufront en in de middag en -of avond gaat het dan weer sneeuwen. Sneeuwvalgrens meest rond de 1000 meter met het instromen van de koudere lucht dan geleidelijk dalend naar 800 tot 700 meter.

Juist tijdens de kerstdagen gaat het van west naar oost sneeuwen.

Tweede kerstdag lijkt vooral in het oosten onbestendig gaan verlopen met ook daar dan nog wat sneeuw. Droog en zonnig wordt het in de westelijke Alpen.

Trog voorzijde
Interessant wordt het dan vanaf de woensdag. Vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan zien we een markante depressie gevuld met koude lucht richting de Britse Eilanden afzakken en komen we aan de voorzijde van de hoogtetrog te liggen. Met een naar zuidwest tot zuid draaiende en in kracht toenemende hoogtestroming wordt dan stees zachtere lucht aangevoerd. De Alpennoordkant mag zich dan gaan opmaken voor een inzettende Südföhn. De zuidkant daarentegen met een opkomende Südstau.

Mocht deze situatie wat langer gaan aanhouden dan kan er vooral aan de zuidkant sneeuw van betekenis gaan vallen en worden de verschillen tussen noord en zuid kant in ieder geval weer voor een deel glad gestreken. Gezien de nog lange verwachtingstermijn moge duidelijk zijn dat we voor wat betreft deze ontwikkelingen, die overigens zowel door het GFS als ECMWF worden berekend, nog een flinke slag om de arm moeten houden!

Witte kerst Alpen gegarandeerd
In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt.

Tot zover voor deze maandag ochtend en graag tot een volgende keer maar weer, actueel in Oberwallis sneeuwval, Rosswald -10°C Termen -6°C

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.383 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Sneeuw front westelijke Alpen”

 • Jaco
  18 december 2017 at 10:01

  Toch even een berichtje achterlaten, nog niet gedaan. Top weerberichten elke dag weer, helder en realistisch. Over twee weken naar de Kitzbüheler Alpen, ziet er goed uit daar.

 • Jan
  18 december 2017 at 10:50

  Tjonge, wat is dat weer toch fascinerend!
  Het kan echt per uur wisselen. Hoeveel variabelen zijn wel niet betrokken bij het weer! Als wiskundedocent erg interessant natuurlijk!
  En die Südstau……laat maar komen.

  Weer een prettig reëel bericht!

 • Paul
  18 december 2017 at 11:08

  Gisteren geboekt en vrijdag vertrekken we naar de Aletscharena. Volgende week lekker bij Johann in de achtertuin skieën 😉

 • Peter
  18 december 2017 at 14:47

  Hoi Johann,
  Is er iets te zeggen over het Sauerland voor de periode tussen Kerst en de jaarwisseling?

 • Frederic
  18 december 2017 at 15:06

  Hallo Johann,

  het beloofd een leuke Kerstweek te worden in Cervinia! Eerst zon en wat warmere temperaturen en nadien misschien een Südstau, al de ingrediënten van een skivakantie gaan aanwezig zijn 🙂

  Bedankt voor de dagelijkse berichten en avondupdates! Ik zal wel wat tijd vinden om gedurende de Kestweek een foto hier te uploaden.

  Groetjes

  Frederic.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier