Van westen uit steeds kouder. sneeuw tot in de lage delen!

Zo, net op tijd terug vanuit het mooie Tessin en Graubünden, vanmorgen bij vertrek vanuit het Val Bedretto (noord Tessin) al eerste sneeuw op 1500 meter. Onderweg via Andermatt – Realp (Uri) dan vooral veel regen tot in het Oberwallis. Even een korte update;

Sneeuw in Adelboden Lenk (Berner Alpen)

Een actief koufront trekt de Alpen binnen en van het westen uit volgt vandaag en morgen een markant Wetterunschwung in de Alpenlanden. In de avond en nacht van zondag op maandag volgt een gevoelig afkoeling waarbij de sneeuwvalgrens tot in de dalen en de lagere delen afdaalt.  De westelijke Alpen moesten vanmorgen al zwichten voor het “Thialfse geweld”!

Vandaag profiteren de oostelijke Alpen nog even van betere de drogere (föhnige) condities, elders is het nat en met de dalende sneeuwvalgrens ook (al) wit. In de loop van de maandag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag meer en meer naar het oosten en kan het tot een hoogte van 600 a 400 meter sneeuwen. Vorstgrens dalend naar circa 1200 tot 1000 meter. In de westelijke en zuidelijke Alpen valt vandaag (hogerop) 30 tot 60 cm aan Neuschnee

Radarbeeld 13h00

Aanhoudend “winters”
De rest van de week gaat “onderkoeld” verder en periodiek valt er neerslag, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1200 meter. In het weekend waarschijnlijk weer onbestendiger en nog wat kouder.

Tot zover voor dit moment, afhankelijk van de situatie aansluitend aan dit  weerbericht in de loop van de dag verdere updates en -of of anders via Facebook en Twitter met wellicht vanavond of morgen ook nog live beelden / Vlog. Dus ik zou zeggen hou onze berichtgeving(en) in de gaten.

Diverse weeralarmen voor extreme neerslag zijn uitgegeven met focus Alpenzuidkant

Voor nu ciao van een regenachtig Oberwallis waar de temperatuur gestaag daalt (1.5 graad per uur), actueel 4.9 graden. In de middag of anders vanavond dan hier op 1000 meter ook overgaand in sneeuw, morgenochtend tot in het dal!

Rosswald, geleidelijk moet de herfst wijken voor de winter. Sneeuwwebcam – meetveld Rosswald / Bergfriede

Update 22h30

In een groot deel van de Alpen valt neerslag waarbij de sneeuwvalgrens deels al tot 1000 a 800 meter is gedaald. In het hooggebergte boven de 2500 meter is het kwik gedaald tot -10 a -18 graden!

Winterse avondstemming in Meribel
Verbier (Wallis)

Ook hier in Termen is het na een neerslagpauze in de middag weer begonnen met regenen en sinds 20h00 sneeuwt het en wordt het met negatieve DP nu langzaam wit

Vannacht aanhoudende neerslag, sneeuwvalgrens en vorstgrens ook naar het oosten toe verder dalend. Morgen sneeuw tot in de lagere delen. In het gehele Alpengebied moet het verkeer rekening houden met overlast door het winterse weer.

Laatste model uitdraai: aanhoudend “winters” met periodiek regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. Weekend verdere verscherping van kou en sneeuw!

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.093 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer