klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: laag – Egon– trekt vandaag via de Benelux naar Duitsland en achter een warmtefront wordt tijdelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Het koufront trekt vanavond de Alpen binnen en daarachter gaat met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming toenemend koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uitstromen waarbij storingen periodiek voor sneeuwval tot in het Alpen laagland zullen gaan zorgen. Begin volgende week overgang naar (zeer) koud maar geleidelijk ook droger winterweer.

Koufront met sneeuw luidt diep winterse periode in

Een occlusiefront trok gisteren via Duitsland naar de Alpen en in de loop van de dag viel er vooral in de oostelijke Alpen wat neerslag en in de bergen sneeuw. Doordat er wat minder koude lucht werd aangevoerd was het niet meer zo heel koud maar al met al bleef het winterse karakter met vorst toch behouden. De westelijke Alpen hadden vooral last van opkomende bewolking en afgezien van wat lichte sneeuw en in de lagere delen ook wat lichte regen bleef het droog en was ook de zon nog van de partij.

Gisteren konden we vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen nog even genieten van de zon. Foto Rosswald genomen door Bas Laros
Blik vanaf Leukerbad – Torrent Foto ingezonden door Mark Vedder
Avioraz
Saalbach, ook niet verkeerd! Via Twitter Rebecca steel ‏@Becca_steel24

Vandaag zitten we  tijdelijk in wat zachtere lucht die met een westelijke stroming aan de zuidwest zijde van een randstoring  – laag Egon – wordt aangevoerd. Vooral aan de noordkant zit veel bewolking en tegen de Alpennoordkant valt wat regen. De zuidkant en het zuidwesten mogen vooral in de ochtend nog even profiteren van drogere lucht en de zon. Laag – Egon– trekt vandaag via de Benelux naar Duitsland verder en vanavond  en aan de voorzijde wordt samenhangend met een warmtefrontje eerst nog wat zachtere lucht aangevoerd.

Tijdelijk wordt het op nadering van het koufront wat vanavond de westelijke Alpen binnentrekt ook even föhnig (korte krachtige Südföhn fase). In deze zachtere lucht en door de föhn zal de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 800 a 1200 meter stijgen.  In de beschutte inner-alpine dalen en aan de zuidkant kan de zachtere lucht minder goed doordringen en hier zal in de aanwezige koude lucht de neerslag meest tot in de dalen als sneeuw vallen.

Tijdelijk stroomt wat zachtere lucht over de de Alpen (noord, west) uit

Vanaf en vannacht volgt van west naar oost het koufront. De Südföhn gaat er uit en weldra valt er regen en sneeuw, de sneeuwvalgrens daalt van west naar oost weer tot in de dalen. Morgen breidt de koudere lucht met sneeuwval zich in oostelijke richting over het gehele Alpengebied uit. Voor het front uit moet er in het oosten en zuidoosten en met name in de lagere delen tijdelijk ook nog rekening worden gehouden met gladheid door ijzel!

Laag Egon vannacht boven Duitsland, het koufront met sneeuw trekt van west naar oost de Alpen binnen

Na een tijdelijk wat drogere fase nadert in de loop van de dag een volgende storing de Alpen. Deze storing met daarachter nog koudere lucht hangt samen met een volgende laagje dat vanuit het noorden via de Noordzee eveneens naar Duitsland trekt. In de loop van de avond neemt gaat het in de westelijke Alpen opnieuw sneeuwen en in de nacht en zaterdag overdag breidt de sneeuwval zich dan verder over de Alpen uit. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal dan vooral langs de noordelijke Alpenhoofdkam komen te liggen.

Zaterdag in de loop van de dag en en vooral zondag gaat de intensiteit van de sneeuwval geleidelijk afnemen en trekt zich verder langs de noordelijke Alpenhoofdkam terug. Met een harde noordwest tot noordelijke hoogtestroming en wind is het koud en guur met een sneeuwval en vorstgrens die in de dalen en het laagland zal komen te liggen

Vriidagavond volgt een nieuw sneeuwvalgebied op nadering van een volgende storing behorende bij een afzakkende laagje boven Duitsland.

Tot en met zondag wordt er met de diverse storingen het nodige aan sneeuw verwacht. De meeste sneeuw zal in de westelijke en noordwestelijke Staugebieden vallen. Tot maandag worden en sneeuwhoeveelheden 20 tot 50cm berekend, in de Staugebieden 50 tot 100 cm, hogerop tot 120cm! Mede door de harde en de bergen ook stormachtige wind zal de sneeuw in de bergen sterk verplaatst worden (Triebschnee, driftsneeuw).

Verwachte sneeuwval cumulatief voor de komende 5 dagen. De meeste sneeuw valt in de eerste 72 uur

Het moge duidelijk zijn dat de komende dagen het lawine gevaar, nu nog code geel (2) tot oranje (3) zal gaan stijgen. Dat de waarschuwing niet overbodig zijn en steeds weer moeten worden gegeven bleek de laatste dagen wel weer. Meerdere lawine’s in de Alpen hebben helaas weer voor het nodige leed en slachtoffers gezorgd! Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes en hou je aan de richtlijnen.

De komende dagen zal het lawine gevaar in de Alpen gaan stijgen. Meer info per land vind je – HIER

Ook het reisverkeer van en naar de Alpen moet zich vanaf donderdag avond en vrijdag gaan instellen op winterse toestanden. Sneeuw en bevriezing zullen voor gladheid en overlast gaan zorgen. Voor kleinere bergpassen of doorgaande bergwegen zal tijdelijk een Kettenobligatorium gelden of deze worden afgesloten.

Vanaf zondag keert dan de rust weer terug in de atmosfeer. Hogedruk gaat zich dan vanaf de Atlantische Oceaan tot over Scandinavië en west Rusland opbouwen. Lagedruk vinden we terug boven de Middellandse Zee. Met een noordoostelijke hoogtestroming wordt dan nog koudere continentale vrieslucht aangevoerd en het belooft zeer koud te gaan worden. Ofschoon de zon flink van de partij zal zijn kan er uit overtrekkende wolkenvelden of wolken lokaal wat sneeuw neerdwarrelen, veel zal dit echter niet meer te betekenen hebben. In de dalen en het laagland neemt de kans op Hochnebel en mist weer toe.

Volgende week belooft zeer koud te gaan verlopen. GFS voor dinsdag 17 januari met de opbouwende hogedruk blokkade in het noorden tot over Rusland

Ook op de langere termijn blijft het koud tot zeer koud winterweer behouden, de scherpe kantjes gaan er wel wat vanaf maar de koude anomalie met winterse temperaturen zal met een beetje geluk tot het einde van de maand aanhouden. In hoeverre storingen verse sneeuw zullen gaan opleveren is met de kennis van vandaag nog niet te zeggen. Dat we vanaf morgen gaan overschakelen naar een langer durende winterse periode met sneeuw dat is echter zeker!

GFS ensembles ook op de langere termijn onder het langjarige gemiddelde (rode lijn)

Morgen maar weer eens verder kijken voor wat betreft de details en sneeuw. Fijne dag gewenst vanuit een winters Termen (11 cm sneeuw, -1.7 °C) en graag weer tot morgen. Ciao


Zie ook onze pagina reisinformatie op de site – HIER

Meer info over de toestand van de wegen op de Duitse Autobahnen (zoom per Bundesland) zie – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.681 times, 1 visits today)

8 Reactie op “Alpen – Sneeuw en veel kouder winterweer in aantocht”

 • Kris Mampaey
  12 januari 2017 at 09:58

  Top bericht Johann! Hier hebben we dan zo vele weken moeten op wachten maar eindelijk zullen de Franse West Alpen hun deel krijgen. Zo blijven ze hiermee nog wel lang onder hun jaarlijks gemiddelde maar onze ski week van volgende week lijkt gered.
  Volgens het GFS zou het vanaf zondag droog worden. Doch zie ik op sommige sites zoals Bergfex 15 cm sneeuw voorspeld op maandag voor Samoëns. Komt dit van het ECMWF? Deze kaarten heb ik niet en kan ze dus ook niet raadplegen.
  Groet Kris

 • Johann
  12 januari 2017 at 10:15

  @Kris Klopt, Bergfex gebruikt het ECMWF model en juist dit model laat op maandag-dinsdag van het noorden uit nog een frontje met sneeuw doortrekken. Winterse groeten

  null

 • Jan
  12 januari 2017 at 11:28

  Laat maar komen die winter in NL!

 • Mark
  12 januari 2017 at 16:07

  Hi Johann,

  Hoe is het bij jou nu? Hier in Leukerbad regent het helaas..

  Groet Mark

  • Johann
   12 januari 2017 at 16:13

   @Mark Hier af en toe een vlok, 1.9°C. Tijdelijk in warmtefront sector. Vooral noordkant van dal is gevoelig voor de zachtere lucht die op hoogte binnenstroomt¨

 • Mark
  12 januari 2017 at 16:21

  Dacht ik al….weet je ongeveer wanneer de sneeuwvalgrens weer zakt?

  • Johann
   12 januari 2017 at 16:29

   @Mark Ik verwacht dat de neerslag tussen 18h00 en 19h00 uur in sneeuw overgaat. Dan zal het sneeuwen tot zaterdagochtend! Vooral vanavond en eerste helft van de nacht intensief en dan nogmaals intensiverend morgenavond en in de nacht op zaterdag!

 • Mark
  12 januari 2017 at 16:33

  Top, dank voor de info! Moet dus denk ik maar rekening houden met sneeuwkettingen zaterdagochtend….

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer