klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: hoog reikende koude polaire lucht is over de Alpen  uitgestroomd. Onder de invloed van lage druk blijft de aanvoer de komende dagen behouden en steeds weer kan er met voorkeur voor de westelijke Alpen tot in de lagere delen sneeuw vallen vallen waarbij er in de westelijke Staugebieden tot een meter sneeuw wordt verwacht! In het weekend en begin volgende week algemeen oplopende temperaturen.

Volop winter in de Alpen, veel sneeuw westen verwacht

Het zal niemand ontgaan zijn dat in de Alpen de winter is ingevallen en het groen en bruin is getransformeerd naar wit. Vooral in de oostelijke Alpen is sneeuw van betekenis gevallen, lokaal viel er hier 40 tot 50cm sneeuw en in de westelijke Alpen 20 tot 35 cm. Ook in de lagere delen en het Alpenvoorland viel tot 400 a 500 sneeuw waarbij het sneeuwdek grote lokale verschillen vertoonde.

Gisteren profiteerden de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam. Door een “drukoverschot” aan de Alpennoordkant en met de noordwestelijke stroming loste de bewolking hier veelal op en was het met zon of brede opklaringen een vriendelijke dag. Lokaal kon het kwik met de Nordföhn in het Zwitserse Ticino nog even tot 14 graden stijgen.

lucy-%e2%80%8fgingy__-saalbach
In de Alpen is jhet volop winter met vooral in de oostelijke Alpen (noordkant) veel sneeuw. Foto Saalbach via Lucy-@fgingy__
cwrcwxdw8aaitps
In het Italiaans “Situazione passi alpini Valtellina” Via Valtellina Turismo ‏@valtellinatweet 06-11

In de loop van de dag en de avond stroomde van het noordwesten en westen wat drogere lucht binnen waardoor de neerslag zich geleidelijk naar de zuidoostelijke Alpen terugtrok. Tevens begon het op te klaren en dat betekende dat het in de Alpen in de koude lucht en boven de sneeuw flink kon gaan afkoelen. Zo vroor het gisteravond in grote delen van de oostelijke Zwitserse Alpen al matig tot streng en in de nacht ging de diepvries dan even helemaal open.

14976659_10154763830557764_1104880027945831731_o
Winter in de Franse Alpen (Val Tho) de komende dagen gaat er tot een een metertje bijvallen!

Ook dit moment vriest het in grote delen van de Alpen en Alpen dalen matig tot streng en in de hoger gelegen dalen zeer streng. De bekende “Kältelöcher” zoals de Glattalp 1858m in het Zwitserse kanton Schwyz en de Funtensee (1558m)  in zuid Beieren melden nu gewoon 22°C voorst! Ook op hoogte is het flink koud met op de hoogste toppen temperaturen van -20 tot -22 graden.

tch
Een zeer koude start van de dinsdag in de Zwitserse Alpen. Bron Kachelmannwetter
toost
als ook in Oostenrijk
cwubmrdxuaa62er
Genieten van de kou en sneeuw vanmorgen op de loipes in Livigno.

Volop winter dus en de komende dagen verandert daar maar bar weinig aan. Sterker nog, er gaat nog meer sneeuw bijvallen met als zwaartepunt dit keer de westelijke Alpen over beter gezegd de westelijk en deels ook de noordwestelijke Staugebieden.

Verantwoordelijk daarvoor is een vrij zuidelijk polaire jetstream die komende dagen een noordwest -zuidoost koers gaat volgen via zuid Engeland – zuid Frankrijk tot de (zuidelijke) Balkan. Depressies maken daarbij dankbaar gebruik van deze “transportband” en dat gaan we dan vooral in de westelijk Alpen merken die immers op “ramkoers” van de jet liggen.

jetstreamd811
Koers jetstream komende dagen (GFS donderdag)

Vandaag start de dag veelal nog met brede opklaringen, overdag neemt mede getriggerd door de zeer koude lucht op hoogte en op een zwak front vanuit het westen de instabiliteit weer toe en kunnen er met voorkeur voor de westelijke noordkant wat sneeuw of sneeuwbuien gaan vallen. De sneeuwvalgrens varieert vanaf  de dalen tot circa 600 a 700 meter. Het is koud met in het laagland en Alpenvoorland temperaturen tussen 2 en 5 graden en vanaf 800 tot 1000 meter vriest het ook overdag gewoon. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -6 en – 8 graden.

Woensdag in westen opkomende sneeuwval
Een eerste depressie en front staat voor de woensdag op het weermenu. Het laagje volgt een koers via het zuiden van Engeland over de Benelux naar Polen. Het bijbehorende neerslaggebied zal in de loop van de woensdag de westelijke Alpen binnentrekken en daar de nodige neerslag (sneeuw) gaan opleveren. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe minder sneeuw.

laagwo
Woensdag een eerste laagje met opkomende sneeuwval westelijke Alpen
rrwoens
Neerslag (front) woensdag 06h00

Meer sneeuw donderdag en weekend
Donderdag -vrijdag volgt met een bijna zelfde koers een volgend laagje waardoor de neerslagkansen opnieuw gaan toenemen. Dit laag zal echter niet naar Polen trekken maar waarschijnlijk een koers naar het zuiden van Duitsland en vervolgens noord Italië gaan volgen. Ook nu weer zal het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke en met name in het grensgebied van de zuidwestelijke Zwitserse en Franse Alpen komen te liggen. De minste neerslag valt in de oostelijke Alpen, ook nu weer geldt hoe verder naar het oosten hoe minder neerslag en deels kan het daar ook gewoon droog blijven.

laagdo
Een volgend laagje volgt op donderdag

Achter dit tweede laag zien we (tijdelijk) een brug (tussenhoog) geslagen worden tussen het Azoren hoog en een hoog boven west Rusland. stroomt met een naar noordoost draaiende hoogtestroming nogmaals een portie koudere polaire lucht tot over de Alpen uit. In het weekend draait op nadering van een volgend laagje de stroming naar het zuidwesten en gaan de temperaturen (tijdelijk) weer ophoog.

ecrrbergfex811
De komende dagen gaat er veel sneeuw vallen in de Stau van de westelijke Alpenhoofdkam. Lokaal kan er 50 tot 100cm sneeuw gaan vallen.

Opnieuw moeten de Franse Alpen voor wat betreft de neerslag het ontgelden en gaat er nogmaals neerslag van betekenis vallen. Met de zachtere lucht die aan de voorzijde van het laag wordt aangevoerd gaat de sneeuwvalgrens dan wel even flink stijgen tot circa 1400 a 1700 meter, aanvankelijk ook nog lager.

zondagec00
En zaterdag – zondag een derde laagje maar dan ook wat minder koude luhct!

Achter het derde laagje stroomt dan nogmaals weer wat koudere lucht binnen voordat begin volgende week (dinsdag) onder het regime van een Atlantisch hoog in samenspel met een actieve depressie ten zuidwesten van Groenland met een zonale stroming (west tot zuidwest) portie veel zachtere lucht over west Europa gaat uitstromen. Vooral in de bergen gaat het dan markant opwarmen en is het met het winterweer in ieder geval tijdelijk weer gedaan.

ecdinss811
Begin volgende week flinke verzachting vanuit het westen. ECMWF T850hPa voor dinsdag 15-11

Of de winter op de langere termijn dan weer terugkomt gaan we de komende dagen vervolgen. Nu eerst maar genieten van de novemberwintertje en de sneeuw. Fijne dag vanuit een bijna onbewolkt maar koud Termen in Oberwallis een graag weer tot morgen.

belap
Winterse Belalp met bllik op de Riederfurka en links de tong van de Gr Aletschgletsjer

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 945 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer