klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; een koufront behorend bij depressie – Tomris – trekt over de Alpen en zorgt vandaag vooral aan de noordkant en de oostelijke Alpen voor onbestendig weer en een stevige westenwind. Onder invloed van stijgende luchtdruk in de westelijke Alpen al inzettende weersverbetering. In het weekend onder hogedruk vrij zonnig en vooral in de bergen markant opwarmen. Met de start van de nieuwe week opnieuw onbestendig, veel wind en weer kouder

Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Tignes (1802m)

In noorden en oosten veel bewolking en vooral in de ochtend nog sneeuw(buien), in westen geleidelijk droog en opklarend. Matige tot harde overdag van westen uit geleidelijk afnemende westenwind. Koud, op 2000 meter graadje op -5. Zuidkant met Nordföhn meest droog en zonnig. In het weekend vooral in de bergen markant warmer, veel zon. Noordkant föhnig

Volgend week weer kouder met sneeuw

Gisteren konden we vooral in de ochtend nog even genieten van de zon. In de middag begon op nadering van een occlusie storing de bewolking vanuit het westen weer toe te nemen gevolgd door neerslag. Boven de 900 a 1500 meter viel deze in de vorm van sneeuw en tot middernacht was er weer zo’n 5 tot 15 cm sneeuw gevallen en lokaal hogerop ook nog meer. Hieronder nog een impressie van de donderdag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Quel temps! #neige #snow #ratherbeinnice

Een bericht gedeeld door Lyric Abril (@panda_bariloo) op

Hieronder 3 mooi winterse plaatjes ingezonden door Jan-Kees Tettelaar

Inntal, deels groen – genomen richting westen (tiroler oberland, vorarlberg, zwitserland) vanaf de langlauf loipe Mosern-Buchen (deel van Seefeld – Leutasch)
Seefeld – Karwendel gebergte vanaf de loipe met stralend blauwe lucht
Wetterstein gebergte vanaf de loipe Leutasch (fohn wolk? – hij verdween later razend snel toen wind van zuid naar west ging)
In de ochtend nog heel fraai weer in Lermoos. Foto Rob Schnijders
Met de zon in de rug onderweg op de Simplon samen met AWM scout Bas Laros
En ook onze mannen in Obertaurern hadden er zin in!
Met nog prima condities ook in Obertauern in de ochtend

Ook hier in Termen in Oberwallis viel vanaf gistermiddag en met name gistermiddag sneeuw bij temperaturen die tot tot iets onder het vriespunt daalden en tot middernacht lag er zo’n 8 cm waarbij het tot 800 meter sneeuwde. Zie hieronder een Tweet van de avond sneeuwval die ik gisteravond plaatste.

Met passage van het “koufront” en een harde tot stormachtige wind steeg het kwik naar 2 graden en was het met de mooie witte pracht weer snel gedaan. Op dit moment is het met nog steeds een harde tot stormachtige wind een graad of 4 en is het weer opgeklaard.

Van westen uit droog en opklarend
Het laag dat het slechtere weer veroorzaakte ligt momenteel met zijn kern boven Polen en zal verder wegtrekken. Met name de oostelijke Alpen(noordkant) wordt er vandaag echter nog door beïnvloed!

Sneeuw valt dan op dit moment nog langs de noordelijke Alpenhoofdkam met een sneeuwvalgrens die tussen de 1000 en 700 meter ligt. Er staat een harde en in de bergen  tot stormachtige (noord)westenwind. In de loop van de middag van het westen uit geleidelijk afnemende neerslag / sneeuw, wind en opklarend.

De temperaturen variëren van 2 graden in de neerslag en onder de bewolking tot 15 graden in het zuiden met de Nordföhn. Hier vinden we dan ook de beste condities en ook de zon.

Uitzonderlijk zacht weekend
De weersverbetering die al in de westelijke Alpen heeft ingezet is de opmaak voor een zeer zacht weekend met zelfs wat zomerse tintjes. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we tussen hogedruk boven de Middellandse Zee en zuidoost Europa een een stormdepressie met kern ten zuiden van IJsland met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming zeer zachte lucht west Europa en de Alpen binnenstromen.

Deze van origine zeer zachte luchtmassa’s krijgen extra thermische ondersteuning door een warme rug van het subtropen hoog als ook door een aantrekkende Föhn boven de Alpen.

T850 hPA anomalie voor zondagmiddag

We zien dat het 500 hPa vlak naar 5700 meter wordt opgetild met daar temperaturen op die hoogtes van slechts 15 graden onder nul. Dit zijn waardes die ook in de zomer niet zouden misstaan. Deze warmte op hoogte heeft natuurlijk ook inlvoed op de vorstgrens welke zondag / maandag tot maar liefst 3500 a 3700 meter zal zijn opgelopen.

En als of het nog niet genoeg is krijgen we ook nog eens te maken met de Südföhn die aan de noordkant van de Alpen de temperaturen nog een extra trigger gaat geven. Op het 850 hPa vlak (1500 meter) stijgt het kwik naar 10 tot bijna 14 graden en in de Föhn gebieden zijn met de zon erbij dan 20 tot 22 graden haalbaar en misschien ook nog wel meer!

De verse sneeuw die weer in de lagere delen is gevallen zal tegen al dit thermische geweld weinig in te brengen hebben en mede door de al steeds krachtigere wordende februari zon zal de sneeuw snel weer weg smelten. In de hogere Alpen zal het zo’n vaart niet lopen omdat de dauwpunten dik in het negatieve bereik zullen blijven.

Pakken we bijvoorbeeld die voor Obertauern erbij alwaar onze teamleden Remco en Marco nog vertoeven dan zien we dauwpunten die meest tussen de -8 en -5 zullen verblijven! Droge ,lucht dus en dat is gunstig voor de sneeuw kwaliteit.

Terug naar onbestendig Westwind Wetter
Maar even lekker van genieten want vanaf maandag evolueren we weer naar onbestendiger West tot Nordwestwind Wetter. Storingen gaan dan periodiek weer neerslag geven en met het instromen van maritiem polaire luchtmassa’s wordt het weer een stuk kouder. Een eerste storing (koufront) met neerslag staat voor de maandag op het weermenu. Voor het front uit is het echter nogmaals zeer zacht met een nog verder aantrekkende Südföhn!!

Maandag gaat een eerste koufront een volgende onbestendige en weer koudere weerfase inluiden

Na Föhn einde en met aanvang van de neerslag sneeuwt het aanvankelijk pas boven de 1600 a 1900 meter, met het instromen van de koudere lucht tot de avond en in de nacht dalend tot 1100 a 900 meter!

Ook de rest van de week zal onbestendig gaan verlopen waarbij vooral op woensdag een storing ook weer wat meer sneeuw zal kunnen gaan brengen. Verder is het zaak om de goede momenten tussen de storingen door uit te pikken en hopen dat de timing voor de wintersporters goed zal uitpakken.Ik zou zeggen volg dus onze dagelijkse weerberichten om goed geïnformeerd te blijven.

Donderdag gaat het kwik dan weer iets omhoog, een volgende thermische opwarming staat voor de weekend op het weermenu. Daarover dan ook later meer!

Winterport dichter bij huis in de Krokus? Het kan, zie daarvoor onze eerdere blog                                                            – HIER

Tot zover vanuit Termen in Oberwallis, ik ga op deze Valentijnsdag mijn verjaardag “vieren”! Allemaal een heel fijne dag gewenst , blijf volgen en dan graag weer tot morgen met meer Alpenweer! Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.208 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Sneeuw als opmaak “zomers” weekend”

 • Bertil Blaas
  14 februari 2020 at 13:09

  Johann
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en fijne dag gewenst.

  Groeten Bertil

  • Johann
   14 februari 2020 at 13:32

   Dank je Bertil! Zonnetje schijnt weer, op balkon in T-Shirt uit de wind dus dat zit wel goed! lG aus dem Oberwallis.

 • Eugene Kolmeijer
  14 februari 2020 at 23:16

  Van harte Johann!

  • Johann
   14 februari 2020 at 23:17

   Thx Eugene! lG J

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer