Advertentie 

Algemeen: een hoogtelaag boven de Alpen wordt door een van het noorden naderende koufront naar de Middellandse Zee weg geduwd. Koudere onstabiele lucht stroomt donderdag over de noordelijke Alpen uit. Vrijdag neemt hoog – Ortrud – de weer-scepter over, van west naar oost wordt het overal markant zachter en gaat de zon overuren maken. Dinsdag van noorden uit opnieuw koeler en onbestendig

Weekend weer zeer zacht en zonnig lenteweer

Een hoogtelaagje beïnvloede gisteren vooral de westelijke Alpen en door de koude lucht hoger in de atmosfeer ontstonden diverse buitjes of neerslaggebiedjes. Aan de koude kant van het systeem daalde de sneeuwvalgrens tijdelijk zelfs even tot 1000 a 800 meter en werd het tijdens sneeuwbuien tijdelijk ook even wit.

Tijdelijk even wit op 850 meter in Marbach tussen Entlebuch en Emmental (Zwitserland) Foto gemaakt door . H. Beck Bron Meteo-Schweiz Wetterblogg
Ook in Trentino was het gisteren even verrassend winters. Foto Passo San pellegrino via Rai Trentino‏@ViaPerini141
Snowboard fun – Snowpark Kitzsteinhorn (via Facebook Snowpark Kitzsteinhorn)

Heftiger ging het er in de middag in de zuidwestelijke Alpen aan toe, hier triggerde de Höhenkaltluft diverse regen en vooral ook onweersbuien,  hogerop in de Alpen vielen er sneeuw of sneeuw(buien) .

Radarbeeld gistermiddag 14h30. Vooral in de zuidelijke Alpen triggerde de Höhenkaltluft diverse regen en onweersbuien. Bron radar WetterOnline.de / Radar

Koufront passage, flinke afkoeling noordkant
Sneeuw gaat er de komende 48 uur ook in de noordelijke Oostenrijkse Alpen vallen en ook het noordoosten van Zwitserland kan wat neerslag (sneeuw) gaan meepakken. Oorzaak is een overtrekken (zwak) koufront dat vandaag vooral de oostelijke Alpennoordkant zal gaan beïnvloeden. Met het instromen van een portie koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1000 meter en lokaal kan het sneeuwen tot 800 meter.

Fronten en isobarenkaart. Bron DWD (Deutsche Wetterdienst) / Wetterpate.de

Achter het koufront stijgt de luchtdruk weer snel en neemt de neerslag aan intensiteit af en krijgt ook meer een buiig karakter. Het zuidwesten en westen alsook de inner-alpine gebieden hebben in minder tot niet te maken met de invloed van het front, algemeen geldt hoe meer naar het westen en zuidwesten hoe beter de condities.

Radarbeeld 08h40. Via WetterOnline.de

Dat geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidkant waar een krachtige Nordföhn de lucht extra afdroogt en opwarmt. Met de föhn kan het kwik er in de middag stijgen naar 23  tot 24 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich hier op circa 2500 meter, aan de Alpenoordkant in de nacht en ochtend tijdelijk dalend naar circa 1500 tot 1300 meter!

GFS T850hPa 12h00 vanmiddag

Vrijdag blijft het aan de oostelijke Alpennoordkant onbestendig en steeds weer valt er (buiige) neerslag waarbij het kan sneeuwen tot 800 a 700 meter hoogte. De buien worden extra getriggerd doordat in de noordwestelijke hoogtestroming storingen meetrekken. Elders neemt de invloed van hoog Ortrud verder toe en is het na een koude start met lokaal vorst in de nacht en ochtend droog en meest zonnig.

Zaterdag dan nog laatste spetters en vlokken in de oostelijke delen van de Alpen voordat ook hier net als al in de overige Alpen de atmosfeer in een zeer zachte lente modus gaat overschakelen. De weersverbetering hebben we te danken aan hoog Ortrud dat in oostelijke richting aan de wandel gaat. Zaterdag ligt het met zijn kern ten noorden van de Alpen, zondag alweer boven de noordelijke Balkan.

Hoogt Orthrud, zondag alweer doorgeschoven tot over de noordelijke Balken. Het doorschuivend hoog gaat ons vanaf zaterdag tot en maandag zeer zacht en zonnig lenteweer bezorgen!

Met de verplaatsing van het hoog gaat de föhn aan de zuidkant eruit en gaan de temperaturen in alle hoogtes en ook in het oosten flink in de lift. Overdag stijgt het kwik in de dalen en het Alpenlaagland tot 18 a 23 graden, in de bergen stijgt de vorstgrens naar 2800 meer. Zaterdag in het oosten eerst nog kouder.

Ook maandag profiteren we nog van de zachte zuidelijke stroming en wordt het met een opkomende föhn zelfs nog wat warmer, lokaal kan het kwik dan 25 graden gaan oplopen. De extra thermische opleving hebben we te danken aan een volgend koufront dat dinsdag opnieuw vooral de noordelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. In het voorveld daarvan wordt eerst nog zachtere lucht aangevoerd en komt aan de noordkant de föhn er weer in.

Dinsdag koufront
Het koufront zal in de loop van de dinsdag over de Alpen trekken, er gaan met voorkeur voor de Alpennoordkant weer neerslag vallen en het koelt af. Sneeuwvalgens dan (tijdelijk) weer dalend tot 1500 a 800 meter. Ook woensdag verblijven de noordelijke Alpen nog in de koelere en vochtigere noordwestelijke hoogtestroming.

GFS T850 hPa 11 april Volgende week dinsdag gaan we op herhaling, een volgend koufront en portie polaire lucht trek dan over de Alpen

Vanaf donderdag simuleert het GFS model dan een overgang naar een meer zonaal (west) stromingspatroon en wordt opnieuw zachtere lucht aangevoerd. Het ECMWF gaat dan juist uit van een meer noordelijke stromingspatroon waarbij opnieuw koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.

GFS vaanf midden volgende week overgang naar een meer zonaal stromingspatroon en beduidend zachter weer
ECMWF dan juist met een meer meridionaal stromingspatroon

Kortom, vanaf dinsdag volgende week na de herhaling met het koufront, al met al zeer onzekere ontwikkelingen en de komende dagen zullen duidelijk moeten gaan worden welk scenario het gaat worden. We houden het allemaal in de gaten en natuurlijk zijn we er morgen weer met meer Alpenweer. Fijne dag en graag tot dan. In Termen Oberwallis is het 4.5 graden, op 3000 meter vriest het  5.5 graden.

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.  Waarschuwing – vanaf vrijdag zaterdag (west ( oost) toename kans  zgn Nassschneelawines op hoogtes tussen 2200 en 2500 meter
Door de hoge temperaturen toenemend gevaar Nassschneelawine’s oostelijke Alpen

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 234 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier