Alpen - Sneeuw Alpennoordkant, Föhn en zeer zacht Alpenzuidkant
Algemeen: een hoogtelaag boven de Alpen wordt door een van het noorden naderende koufront naar de Middellandse Zee weg geduwd. Koudere onstabiele lucht stroomt donderdag over de noordelijke Alpen uit. Vrijdag neemt hoog – Ortrud – de weer-scepter over, van west naar oost wordt het overal markant zachter en gaat de zon overuren maken. Dinsdag van noorden uit opnieuw koeler en onbestendig
Weekend weer zeer zacht en zonnig lenteweer
Een hoogtelaagje beïnvloede gisteren vooral de westelijke Alpen en door de koude lucht hoger in de atmosfeer ontstonden diverse buitjes of neerslaggebiedjes. Aan de koude kant van het systeem daalde de sneeuwvalgrens tijdelijk zelfs even tot 1000 a 800 meter en werd het tijdens sneeuwbuien tijdelijk ook even wit.
Heftiger ging het er in de middag in de zuidwestelijke Alpen aan toe, hier triggerde de Höhenkaltluft diverse regen en vooral ook onweersbuien, hogerop in de Alpen vielen er sneeuw of sneeuw(buien) .
Koufront passage, flinke afkoeling noordkant
Sneeuw gaat er de komende 48 uur ook in de noordelijke Oostenrijkse Alpen vallen en ook het noordoosten van Zwitserland kan wat neerslag (sneeuw) gaan meepakken. Oorzaak is een overtrekken (zwak) koufront dat vandaag vooral de oostelijke Alpennoordkant zal gaan beïnvloeden. Met het instromen van een portie koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens tot 1200 a 1000 meter en lokaal kan het sneeuwen tot 800 meter.
Achter het koufront stijgt de luchtdruk weer snel en neemt de neerslag aan intensiteit af en krijgt ook meer een buiig karakter. Het zuidwesten en westen alsook de inner-alpine gebieden hebben in minder tot niet te maken met de invloed van het front, algemeen geldt hoe meer naar het westen en zuidwesten hoe beter de condities.
Dat geldt in het bijzonder voor de Alpenzuidkant waar een krachtige Nordföhn de lucht extra afdroogt en opwarmt. Met de föhn kan het kwik er in de middag stijgen naar 23 tot 24 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich hier op circa 2500 meter, aan de Alpenoordkant in de nacht en ochtend tijdelijk dalend naar circa 1500 tot 1300 meter!
Vrijdag blijft het aan de oostelijke Alpennoordkant onbestendig en steeds weer valt er (buiige) neerslag waarbij het kan sneeuwen tot 800 a 700 meter hoogte. De buien worden extra getriggerd doordat in de noordwestelijke hoogtestroming storingen meetrekken. Elders neemt de invloed van hoog Ortrud verder toe en is het na een koude start met lokaal vorst in de nacht en ochtend droog en meest zonnig.
Zaterdag dan nog laatste spetters en vlokken in de oostelijke delen van de Alpen voordat ook hier net als al in de overige Alpen de atmosfeer in een zeer zachte lente modus gaat overschakelen. De weersverbetering hebben we te danken aan hoog Ortrud dat in oostelijke richting aan de wandel gaat. Zaterdag ligt het met zijn kern ten noorden van de Alpen, zondag alweer boven de noordelijke Balkan.
Met de verplaatsing van het hoog gaat de föhn aan de zuidkant eruit en gaan de temperaturen in alle hoogtes en ook in het oosten flink in de lift. Overdag stijgt het kwik in de dalen en het Alpenlaagland tot 18 a 23 graden, in de bergen stijgt de vorstgrens naar 2800 meer. Zaterdag in het oosten eerst nog kouder.
Ook maandag profiteren we nog van de zachte zuidelijke stroming en wordt het met een opkomende föhn zelfs nog wat warmer, lokaal kan het kwik dan 25 graden gaan oplopen. De extra thermische opleving hebben we te danken aan een volgend koufront dat dinsdag opnieuw vooral de noordelijke Alpen zal gaan beïnvloeden. In het voorveld daarvan wordt eerst nog zachtere lucht aangevoerd en komt aan de noordkant de föhn er weer in.
Dinsdag koufront
Het koufront zal in de loop van de dinsdag over de Alpen trekken, er gaan met voorkeur voor de Alpennoordkant weer neerslag vallen en het koelt af. Sneeuwvalgens dan (tijdelijk) weer dalend tot 1500 a 800 meter. Ook woensdag verblijven de noordelijke Alpen nog in de koelere en vochtigere noordwestelijke hoogtestroming.
Vanaf donderdag simuleert het GFS model dan een overgang naar een meer zonaal (west) stromingspatroon en wordt opnieuw zachtere lucht aangevoerd. Het ECMWF gaat dan juist uit van een meer noordelijke stromingspatroon waarbij opnieuw koudere lucht over de Alpen gaat uitstromen.
Kortom, vanaf dinsdag volgende week na de herhaling met het koufront, al met al zeer onzekere ontwikkelingen en de komende dagen zullen duidelijk moeten gaan worden welk scenario het gaat worden. We houden het allemaal in de gaten en natuurlijk zijn we er morgen weer met meer Alpenweer. Fijne dag en graag tot dan. In Termen Oberwallis is het 4.5 graden, op 3000 meter vriest het 5.5 graden.
Lawinegevaar
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman