Algemeen: een zwak tussenhoog zorgt voor voor een tijdelijke weersverbetering voordat op zondag een zwakke storing vooral de westelijke Alpen schampt. Begin volgende week krijgen we te maken met rustig en overwegend droog hogedrukweer waarbij het wat zachter gaat worden. Rond het midden van de week nadert een warmtefront de Alpen.

Tussenhoog zorgt voor weersverbetering, vrij zonnig maar nog koud

Het is op en top winter in een groot deel van de bergen met deels ook sneeuw(dek) tot in de dalen. De afgelopen dagen viel er in de bergen 50 tot 80cm verse sneeuw en lokaal zelfs ook nog meer. Daarmee ligt er voor de tijd van het jaar al meer sneeuw dan je zou mogen verwachten en kunnen diverse wintersport -ski- gebieden al eerder het wintersport seizoen inluiden dan wel liften in gebruik nemen. Nog een paar winterse plaatjes van gisteren!

kanzelwandkwthtb
Mittelberg Kanzelwand via Hans ter Braak @hansterbraak
blattu-ph-60cm
Winterse avondstemming in Blatten (Oberwallis) via FB Patrick Henzen
vald
Valdisere- Via FB radio-tv-valdisere
cxdyticxeaaqehy
Damüls -Vorarlberg via @hansterbraak

Met de vracht sneeuw is echter ook het lawinegevaar toegenomen, in de Alpen geldt deels een code -Oranje- , dus even oppassen wanneer de sneeuw en zon lokken en je de bergen ingaat. Op steile hellingen is 20 tot 30cm sneeuw reeds genoeg voor “dodelijke” lawines. Vooral vanaf 1800 meter hoogte is de situatie deels precair!

sh3t
Sneeuw Alpen lokaal viel 50 tot 100cm verse sneeuw in de Alpen (kaart Zwitserland /SLF)
law1211
Code Oranje

Onder invloed van een tussenhoog met kern boven Polen is inmiddels in de westelijke Alpen de bewolking al grotendeels opgelost en belooft het een heel mooie herfst en in de bergen met de vers gevallen sneeuw winterdag te gaan worden. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met (rest)bewolking en vooral in de oostelijke en zuidoostelijke delen valt nog sneeuw. Deze neerslag wordt (nog) veroorzaakt door het laag dat de afgelopen dagen via de Alpen naar noord Italië en de Adriatische Zee trok. Vandaag zal het verder naar de (oostelijk) Balkan trekken en daarmee gaat ook het weer in de oostelijke Alpen verbeteren en wordt het van west naar oost ook hier geleidelijk droog

ukmo1211
UKMO isobaren en fronten kaart zondag 00h00

Vandaag dus de tweedeling met vooral in het westen (veel) zon en dan weer wat overtrekkende wolkenvelden, naar het oosten eerst nog meer bewolking en zoals gezegd in de oostelijke delen vooral vanmorgen nog neerslag waarbij het sneeuwt tussen de lagere delen en 600 a 800 meter. Het is vrij koud met vanmorgen op uitgebreide schaal licht en matige en boven sneeuw ook strenge vorst. In de bergen vries het op de hoogste toppen 16 tot 18 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik van oost naar west tussen de -10 en – 3 graden, in de westelijke Alpen met de aanvoer van wat minder koude lucht geleidelijk stijgend tot het vriespunt.

rad1211

Na een koude nacht met lokaal weer matige tot strenge vorst krijgen de westelijke Alpen te maken met een “verpieterend” front (occlusie), mogelijk dat de westelijke delen van Oostenrijk in de loop van de dag ook nog met wat wolken en een enkele vlok e maken krijgen maar verder naar het oosten is het front niet actief en overweegt de invloed van de hogedruk. Vooral in de ochtend is er kans op Hochnebel of nog war rest bewolking maar verder schijnt ook de zon De westelijke Alpen hebben op het front meer bewolking en er kan wat licht neerslag vallen die aanvankelijk tot in de lagere delen als sneeuw valt, in de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 1500 meter.

ischgl1211
Bewolkign en eerste opkalringe boven Ischgl
rosshutteseefeld
Seefeld
zillertalarena1211
Zillertal Arena
murreneidelweiss
Daar is ie, de zon! Mürren Zwitserland
courchevel1211
Courchevel
valdisere1211
Valdisere

Begin volgende week staan weer in het teken van rustig, droog en vriendelijke hogedruk weer. We hebben dit te danken aan een gordel van hogedruk die zich vanaf de Atlantische Oceaan via west Europa tot over het westen van Rusland uitstrekt. De eerste dagen ligt de hoogteas nog noordelijk van de Alpen en daarmee dus een vrij droge continentale aanvoer. Helaas staat hogedruk in de late herfst en winter niet altijd garant voor zon en met name de Hochneble en mist die in de al vrij lange en afkoelende nachten ontstaat zou de zon vooral in de ochtend kunnen frustreren. We zitten weliswaar in wat minder koude lucht maar in de nachten kan het weer flink kan afkoelen en de zon is overdag niet meer goed instaat om de lucht nog extra op te warmen. De middagtemperaturen in het Alpenlaagland en de dalen zullen ergens tussen de 3 en 5 graden gaan uitkomen, lokaal is in de wat hogere delen tussen de 800 en 1100 meter 7 a 8 graden haalbaar.

hooge1211
Begin volgende week genieten van rustig en fraai hogedrukweer. GFS voor dinsdag

Woensdag krijgen we onder invloed van een (verpieterend) warmtefront van het noordwesten en westen uit weer te maken met meer bewolking en mogelijk valt daaruit wat (lichte) neerslag. vervolgens (donderdag) komen we in de warmtefrontsector terecht en kunnen de temperaturen nog wat winst gaan pakken en de sneeuwvalgrens stijgt naar circa 1500 tot 2000 meter. In de loop van de vrijdag neemt de bewolking van het noordwesten opnieuw weert toe en volgt nieuwe neerslag. Deze neerslag hangt samen met het koufront dat langzaam van het noordwesten uit de Alpen zal binnentrekken.

De weersverslechtering heeft te maken met een depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan die samen met de polaire jet  naar het zuidoosten gaat afzakken.Vanaf zaterdag wordt de verwachting ten aanzien van de koers en het verloop van de jetstream uitermate onzeker. Het ECMWF model laat het geheel wat noordelijker en oostelijke verlopen met uiteindelijke weer hogedrukopbouw na het weekend. Het GFS model voorziet juist meer lagedruk activiteit boven west Europa en de Alpen met zelfs ean apart Genaulaag in de loop van de zaterdag. Wanneer dit model gelijk gaat krijgen dan gaan vooral de zuidelijke Alpen veel neerslag krijgen.

ec1211zat
ECMWF voor het weekend (zondag) met de lagedruk wat meer noordoostelijk
gfszat1211
GFS vor de zondg met de vrij zuidelijke jet en aparte Genualaag

Gezien de grote verschillen tussen de modellen heeft het weinig zin om nu reeds daarover te gaan speculeren en datzelfde geldt ook voor het verdere verloop! Vrij zeker is echter dat het in de loop van week eerst gaat verzachten (warmtefront -sector) en vanaf vrijdag weer gaat afkoelen met ook weer de nodige neerslag. De sneeuwvalgrens zal dan weer gaan dalen tot 1000 meter en aan de noordkant later in het weekend ook nog lager (dalen). Vergelijk ensembles (T850hPA hieronder, de EC is nog van gisteravond EC12)

ec1211ens
ec12ens1211Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat gaan we natuurlijk de komende dagen voor jullie haarfijn vervolgen. Vanuit een (nog) bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao.

bildtorrent1211
Torrend Leukerbad
bildrw1211
Opklaringen boven Rosswald
bild1211tac
Termen

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 792 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer