Advertentie 

Algemeen: uitgaande van depressie – Reiner – vandaag met kern boven zuid Finland heeft een slepend koufront de noordelijke Alpen bereikt. Van het noorden uit stroomt in de onderste atmosfeer koudere lucht binnen, in de hogere luchtlagen stroomt van het zuidwesten eerst nog zachtere lucht over de koudere lucht en zo voor grotere neerslaghoeveelheden zorgt. De sneeuwvalgrens daalt tot in de lagere delen en dalen.

Tussen hoog –Rosalie – dat we vandaag met kern ten westen van Ierland terugvinden en depressie – Reiner – met kern boven het zuiden van Finland is vanuit het noorden koude polaire lucht tot over de noordelijke Alpen uitgestroomd.

Doordat de hoogtetrog vooral over het westen van Europa is uitgediept kon de koudere lucht daar wat beter vorderingen maken en is zelfs al tot over het noorden van het Iberische Schiereiland doorgedrongen. De oostwaartse verplaatsing van de hoogtetrog staat voor de komende 2 dagen op het programma en uiteindelijk zal de koudere lucht het gehele Alpengebied weten te veroveren.

Tevens zien we boven de westelijke en centrale Middellandse Zee een apart grondlaag tot ontwikkeling komen waarbij in de hogere atmosfeer zachtere lucht over de koudere lucht uitstroomt. Dit leidt tot zogenaamde “opglijdings processen” die wederom garant staan voor grotere neerslaghoeveelheden.

Met het langzaam inkomen en doorschuiven van de hoogtetrog en het koufront zal het zwaartepunt van de neerslag zich morgen van het noorden en westen meer naar het oosten verplaatsen. Tot en met vrijdag worden neerslaghoeveelheden verwacht van 40 tot 100 en lokaal in de Südstau tot 150 mm. Een deel van deze neerslag gaat tevens in vaste vorm vallen. Inmiddels zien we die al gebeuren in het noorden van Zwitserland en zuiden van Duitsland en het aangrenzende Oostenrijk. Opvallend ook de sneeuw vanmorgen (4 tot 5 cm)in het Zwitserse Baselland en de omgeving van Schaffhausen!

Sneeuwval cumulatief voor de komende 5 dagen adhv het GFS – WRF model
Sneeuw vanmorgen in de lagere delen van het noordwesten van Zwitserland (Bettingen) Foto via meteocentrale.ch‏ @meteocentrale
En ook in Livigno sneeuwt het weer. Via MottolinoFunMountain‏ @Mottolino
En ook in de Franse Alpen sneeuwt het weer! Via FB Val Thorens

Vandaag varieert de sneeuwvalgrens van 400 tot 700 meter in het noorden van Zwitserland en tot 700 a 1300 meter in het westen van Oostenrijk. In het oosten en zuiden sneeuwt het vanaf circa 1800 meter. In de inner-alpine zuidelijke Zwitserse Alpen kan het bij intensieve neerslag tot in de dalen gaan sneeuwen.

Donderdag breiden de koudere lucht en neerslag (sneeuw) zich dan verder over de Alpen uit. De tweedeling tussen het wat zachtere oosten en zuiden blijft bestaan. Vrijdag stroomt met een noordelijke wind geleidelijk weer drogere lucht over de Alpen uit. In de ochtend is het veelal nog bewolkt en regenachtig (boven de 600 tot 1200 meter sneeuw), in de middag wordt het van het westen en noorden uit toenemend droog en vooral in het zuiden wordt het met de noorden wind zonnig.

Vrijdag zal het dieptepunt bereikt zijn en met een naar noord draaiende stroming wordt dan drogere lucht aangevoerd

Zaterdag vooral naar het oosten tot nog laatste buien en geleidelijk van het westen uit overgang naar zachter en zonniger weer. De sneeuwvalgrens stijgt weer tot boven de 1000 meter. De zondag lijkt zijn naam eer te gaan aandoen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming krijgt de zon nog meer ruimte en de temperaturen gaan verder in de lift. In de loop van de middag in de westelijke Alpen dan weer toenemende bewolking op nadering van een volgende storing (koufront).

GFS maandag 06h00. Een koufront met neerslag trekt de westelijke Alpen binnen

Maandag gaat dit koufront vooral in de westelijke Alpen voor meer bewolking en neerslag zorgen, later zijn dan ook de oostelijke Alpen aan de beurt. Dinsdag van het westen uit dan tijdelijk weer beter voordat een volgend koufront behorend bij een hoogtelaag voor een volgende weersverslechtering zal gaan zorgen. Uitgaande van de GFS kaarten (ECMWF is helaas nog niet binnen) zal dit hoogtelaagje vanaf de Benelux komend in zuidoostelijke richting over de Alpen gaan trekken. gezien de nog vrij lange verwachtingtings periode en het onzekere karakter welke hoogtelaagjes met zich mee brengen is deze verwachting nog onzeker.

De spelbreker, een hoogtelaagje op koers Benelux – Alpen GFS voor woensdag 00h00

Zeker is wel dat we tot en met vrijdag te maken gaan krijgen met zeer onbestendig en te koud weer waarbij er grote neerslaghoeveelheden en ook sneeuw zullen gaan vallen. Morgen maar eens verder kijken. Vanuit een regenachtig Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao


Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 441 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier