Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hogedruk bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Alpen en met een naar zuidwest draaiende stroming wordt nog warmere lucht aangevoerd. Het noordoosten heeft tijdelijk te maken met een noordwestelijke stroming en de aanvoer van wat vochtigere lucht. Vanaf donderdag dan overal weer zonnig en zeer zacht herfstweer.

Noordelijke koers jet / depressies en storingen

De komende dagen staan in het teken van hogedruk, veel zon en zeer zachte temperaturen. Tot donderdag stroomt aan de noord en met name de noordoostelijke noordkant tijdelijk wat vochtigere lucht vanuit het noordwesten binnen wat zich vooral vertaald in wat meer (hogere) wolken en -of wolkenvelden.

Neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht. De middag temperaturen variëren tussen de 15 en 20 graden en lokaal kan het kwik tot 22 graden oplopen. Ook in de bergen is het zacht , op 2000 meter een graadje of 5 tot 9 en een vorstgrens die meest rond de 3500 meter ligt.

Radarbeel Alpen 08h00 met de mist en Hochnebel (grijze gebieden)

Vanaf donderdag gaat het zwaartepunt van het west Europese hogedrukgebied zich naar het oosten verplaatsen en met de hoogte-as ten oosten van de Alpen gaat er vanuit het zuidwesten nog warmere lucht binnenstromen.

ECMWF met het hoog zondag ten oosten van de Alpen

Mede door ondersteuning van een zogenaamde warme hoogterug gaan vooral in de bergen de temperaturen nog verder omhoog met een vorstgrens die in het weekend tot 4100 a 4300 meter stijgt, dit zijn waardes die ook in de zomer niet zouden misstaan! Keerzijde van de hogedruk in deze tijd van het jaar is het ontstaan van Hochnebel en mist in de lagere delen en dalen die lokaal ook hardnekkig kan zijn.

Trend T850hPa prikpunt Oberstdorf
Vorstgrens trend prikpunt Oberstdorf

Altweibersommer
Ook voor de lagere delen en dalen krijgen we te maken met een onvervalst staaltje Altweibersommer met middagtemperaturen die lokaal tot 25 graden kunnen stijgen. De zogenaamde Altweibersommer is een weer fenomeen (singulariteit) welke we vooral rond medio oktober zien. Vanaf 1901-2015 zien we dat vooral in de periode van 12 tot 17 oktober zich kenmerkt door fase van mooi en rustig herfstweer. In de periode van 1982 tot dato zagen we een geleidelijk verschuiving naar de periode van 22 tot 27 oktober!

Voorlopig nog geen sneeuw op de (lagere) pistes in de Alpen. Daarvoor in de plaats heelveel zon en zeer zacht herfstweer. Foto’s skipiste Seetal (Grächen) Oberwallis

Kijken we nog even naar de langere termijn dat lijkt het nazomerweer tot aan het einde van de 10 daagse verwachtingsperiode zal aanhouden. Zo rond de 20-e oktober zien we de dat er meer oplossingen komen die een geleidelijke afkoeling en toenemende neerslag kansen opteren. Een volgende kou of zelfs winterinval lijkt voorlopig dan ook niet aan de orde.

GFS ensembles, tot de 19e droog, veel zon en zeer zacht

Tot zover voor vandaag, fijne woensdag en graag weer tot morgen, ciao.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 242 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Singulariteit Altweibersommer”

  • Dennis Donders
    12 oktober 2017 at 06:49

    Heerlijk herfstweer tijdens de herfstvakanties. Wij gaan een weekje genieten in kleinwalsertal vanaf zaterdag.

  • Johann
    12 oktober 2017 at 09:30

    @Dennis, lekker genieten in het prachtige KWT Dennis, perfect weer! Ik ben de komende dagen ook in de bergen te vinden, genieten van wellicht de mooiste tijd van het jaar in de bergen! Goed reis en fijne tijd!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier