Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoge – Hartmut – met kern boven noord Europa en lage druk – Sabine –  met kern boven de Middellandse zee wordt koude continentale lucht aangevoerd. Wat hogerop in de atmosfeer  wordt met een zuidoostelijk stroming periodiek vochtigere lucht aangevoerd. Zondag gaat vanuit het noordoosten zeer koude arctische continentale lucht binnenstromen waarmee een zeer koude weerfase wordt ingeleid.

Begin volgende week extreem koud, in zuiden sneeuw

Gisteren moest de zon het in het overgrote deel van de Alpen afleggen tegen bewolking en Hochnebel die opnieuw weer zeer hardnekkig bleek. Daar waar de Hochnebel oploste en boven de Hochnebel bovengrens (2100 tot 2500 meter) moest de zon concurrentie dulden van overtrekkende hogere wolkenvelden. De temperaturen handhaafden zich op een winters niveau en in vergelijking met gisteren was het een graadje of 1 a 2 kouder. Afgezien van wat lichte sneeuwval bleef het meest droog.

Hochnebeld Anzère. Bron oundshot Webcam, Anzère Tourisme ( via Meteo Schweiz)
Vooral in de westelijke Alpen en in het hooggebergte scheen ook de zon!

Unten grau, oben blau
Vandaag en ook morgen verandert er weinig aan dit weerbeeld aan het overwegend grijze en grauwe weer en met de doorstaande oostelijke wind is het koud en kil.

Radarbeeld Alpen 09h00. Via WetterOnline.de
Volop winters in Karinthie en het belooft nog kouder te gaan worden. Foto via Twitter Mike de Bergbutler @MikeJanssen2

Lokaal kan er weer wat licht sneeuw vallen, in de oostelijke en zuidoostelijke Staugebieden door de instroom van vochtigere lucht ook meer. (kaart hieronder)

Sneeuwvalg Alpen cumulatief tot en met zondagavond

Doordat de hoogtestroming tijdelijk de zuidoost hoek opzoekt gaan de temperaturen geleidelijk wat omhoog met op vrijdag en zaterdag op 1500 meter (T850 hPa) in de westelijke en zuidelijke Alpen zelfs ook even positieve temperaturen! In Wallis kan de temperatuur met wat föhn in het dal dan zelfs even oplopen tot 8 a 10 graden!

Zaterdag tijdelijk wat minder koud in het zuidwesten en westen

De thermische opleving zal echter geen lang leven beschoren zijn want reeds op de zondag gaat vanuit het noordoosten zeer koude continentale arctische lucht west Europa en ook de Alpen overspoelen.

GFS zondagmiddag met de opmars van de arctische lucht tot over de Alpen

Deze lucht is niet alleen zeer koud maar ook zeer droog (lage dauwpunten van -10 tot -20 graden) dus neerslag gaat daarbij niet vallen. Ook aan de neerslag aan de Alpenzuidkant komt van oost naar west dan een einde en ook hier gaan de temperaturen flink onderuit.

De start van de nieuwe week gaat bijzonder koud maar overwegend droog verlopen en in de droge koude vrieslucht krijgt ook de zon veel ruimte. Met de stevig doorstaande noordoosten wind (Bise Zwitserland) is het dan zaak om je goed te beschermen tegen de scherpe vrieskou en dat geldt in het bijzonder voor de kleintjes!

GFS T850 hPa voor dinsdag

Op 1500 meter gaat het dan 15 (zuidwesten) tot 19 graden (oooten) vriezen en in de bergen (hooggebergte) 20 tot 25 graden en deels hogerop ook nog meer!

GFS T850 hPa Alpen dinsdag

Hoe bereidt ik me goed voor tegen de extreme kou – Zie HIER

Naar verwachting zal de meest koude lucht tot woensdag over de Alpen blijven liggen, vanaf donderdag gaat aan de oostflank van het “Azoren” laag dat wat naar het oosten gaat verplaatsen van het zuiden en zuidoosten uit weer veel minder koude lucht binnenstromen en komt het kwik gewoon weeer 20 tot 23 graden (!) hoger te liggen. Deze lucht bevat tevens veel meer vocht en dat betekent dat ook de sneeuwkansen vanuit het zuiden sterk gaan toenemen.

GFS met het inschuivende laag en de opmars van de zachtere lucht. Ten noorden van de Alpen gaat zich een markante zgn Grenzwetterlage vormen! Cruciaal worden de laagjes boven oost Europa (trekpaard koude lucht, en het Azorenlaag (zachte lucht)

Het ECMWF operationele uitdraai (ensembles volgen later) is net als vanmorgen wat minder optimistisch voor wat betreft de inzettende verzachting. Toch zien we ook hier de koudste kantjes er dan weer afgaan.

Onzekere Grenzwetterlage
Hoe dan ook vanaf medio volgende week gaat in in de Alpen weer minder koud worden met toenemende sneeuw en later hogerop op regenkansen. In hoeverre het “dooi front” vanuit het zuiden naar het noorden kan gaan oprukken is nog ongewis.

ECMWF met de GWL in het weekend, koud ten noorden ervan, markant zachter ten zuiden ervan

Cruciaal wordt de rol van het wat inschuivende Azoren laag en de exacte positie van het laag als ook het verloop van de polaire jet!  Algemeen zien we daarbij wel dat het met met de winterse blokkade dan voorbij is en we in een soort isobaren moeras terecht gaan komen met dus weinig drukgradiënt. Een situatie waarin de “koude anomalie” mede door gebrek aan actieve storingen en dynamiek niet zo maar van de kaarten zal verdwijnen.

GFS 28-02 met de bijzonder extreme koude anomalie
en voor vrijdag 2 maart

Of in een latere aanzet van het Azoren laag dit wel gaat lukken is ook nog onzeker (GFS) en in dit stadium daar verder uitspraken over doen heeft, mede gezien ook de compleet verstoorde circulatie, weinig zin en dat geldt al helemaal voor de details! Wordt vervolgd zullen we maar zeggen!

GFS ensembles noordelijke Alpen

Tot zover voor dit moment vanuit een koud en bewolkt Termen in Oberwallis,fijne dag, ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.282 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Siberische regime van korte duur”

 • Jeroen
  23 februari 2018 at 16:55

  Hallo Johann. Ik weet dat het ver weg is, maar wat is op dit moment de voorspelling voor week 10 maart in Fiss?

 • Johann
  23 februari 2018 at 21:21

  Een verwachting voor over 15 dagen geven is volstrekt zinloos Jeroen. Vraag over een dag of 10 nog maar eens ;.)

 • Martine
  25 februari 2018 at 14:24

  Wij gaan woensdag naar sint Anton am alberg wat zijn de verwachtingen voor volgende week?

 • Johann
  25 februari 2018 at 16:59

  Ook dat is nog ver weg en dus onzeker. Hieronder een eerste trend maar pin je er even nog niet teveel op vast!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier