Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk uitstrekkend vanaf de Britse Eilanden tot over Scandinavie en lagedruk boven de Middellandse Zee wordt met een noordoostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. In de loop van de donderdag draait de hoogtestroming tijdelijk naar het noordoosten en wordt in het bijzonder aan de Alpenzuidkant vochtigere en wat minder koude lucht aangevoerd. Zondag stroomt vanuit het noordoosten zeer koude continentale lucht over west Europa en de Alpen uit als voorbode voor een Spätwinterliche koudegolf die rond het midden van de week zijn hoogtepunt zal bereiken.

Medio volgende week hoogtepunt koudegolf

Oben blau en unten grau“, zo kunnen we het weerbeeld van gisteren kort samenvatten voor grote delen van de noordelijke Alpen. Verantwoordelijk voor de Hochnebel is zoals gebruikelijk de koude noordoosten wind, in Zwitserland ook aangeduid als “Bise”.  De Hochnebel bovengrens reikte tot 2200 a 2500 meter en zat je daar dan boven dan was het weer genieten van knalblauwe luchten, schitterende vergezichten (droge lucht) en de warmte van de februari zon.  Zonnig was het in het inner-alpine Wallis en het westen en zuidwesten.

Visperterminen / via Heidabahn-Giw-AG-Visperterminen
Serfaus-Fiss-Ladis
Ulrichen (Obergoms / Oberwallis) Foto Patrick Henzen
Rosswald, foto Francien Bakker

De komende dagen neemt de invloed van het laag boven de Middellandse Zee wat toe en dat gaat en gaat aan de zuidkant van de Alpen met een wat meer naar zuidoost draaiende stroming vochtigere lucht binnenstromen. Dit vertaalt zich wederom in meer bewolking en ook sneeuwval.

Radarbeeld 09h20. Bron Wetteronline.deIn de Südsost en Oststau gebieden van de Alpen gaat tot zondag sneeuw van betekenis vallen, lokaal 50 tot 80 of zelfs nog meer. Zwaartepunt westelijke Italiaanse Alpenhoofdkam tot over de zuidelijke Walliser Alpen, Ligurische Alpe nals ook de noordelijke Italiaanse Apennijnen. Ook de noordwestelijke Balkan mag zich de komende dagen gaan verheugen op een dik pak sneeuw van 40 tot 80 cm.

Arpege sneeuw cumulatief tot en met zondag

Elders in de Alpen zijn het het vooral de bewolking en (hardnekkige) Hochnebel die het weerbeeld zullen gaan bepalen en mogelijk dat er wat (lichte) sneeuw valt. De meeste zon is weggelegd voor de westelijke  Alpen en deels ook het  het Wallis en in de bergen boven de Hochnebel.

Unten grau, oben blau, de komende dagen is het zaak om boven de Hochnebel uit te stijgen wil je de zon zien zien. Schilthorn – Piz Gloria vanmorgen onder de Hochnebel
Säntis op 2500 meter vanmorgen keurig boven de Hochnebel

In het weekend gaat met een wat meer naar zuidoost draaiende stroming vooral in de bergen even wat minder koude lucht binnenstromen en gaan in alle hoogtes de temperaturen wat in de lift.

Onder Siberische regime
Inmiddels zien we net als ook de voorgaande dagen op de weerkaarten weer een prachtige klassieke winterse setting verschijnen. Hogedruk gebied – Fritz – strekt zich dan uit vanaf de Britse Eilanden tot over Scandinavie alwaar een alliantie wordt aangegaan met pool-hoog – Harmut – Met een zeer zuidelijke verlopende polaire jetstream en depressie op zuidelijke koers en boven oost Europa kan dan zeer koude lucht vanuit het noorden van Rusland naar het zuiden en westen gaan uitstromen.

Het “arctische front” met de zeer droge en koude lucht zal in het weekend west Europa en de Alpen gaan binnenvallen. Met een noordoostelijke wind gaan de temperaturen dan weer een graad of 10 tot 15 dalen en mede door een straffe noordoostelijke wind belooft het dan bitterkoud te gaan worden.

GFS zondag 12h00. In de loop van het weekend (zondag) gaat het vanuit het NO met de instroom van continentale arctische luchttmassa`s markant verder afkoelen

Het binnenstromen van de arctische luchtmassa’s gaat gepaard zonder neerslag omdat de lucht niet alleen zeer koud is maar ook nog eens gortdroog met dauwpunten die tot -18 a -22 en richting de dinsdag zelfs tot -28 graden zullen gaan dalen.

Op 1500 meter daalt het kwik naar 14 tot 19 graden en in de bergen hogerop vriest het 20 tot 28 graden. Wat minder koude wordt het naar het zuidwesten en zuiden toe.

GFS T850 hPa dinsdag! Het belooft vooral maandag en dinsdag zeer koud te gaan worden!

Wat minder extreem wordt het zoals gezegd naar het zuidwesten en zuiden toe en hier kan ook dan steeds nog wat sneeuw vallen door invloed van lagedruk boven de Middellandse Zee.

Koude put doodsteek koudegolf
Het hoogtepunt van het  zeer koude winteroffensief wordt dinsdag / woensdag bereikt wanneer een bel met zeer koude lucht die vooral hoger in de atmosfeer goed ontwikkeld is (koude put, hoogtelaag) vanaf de Oostzee komend de Noordzee oversteekt en vervolgens via de Britse Eilanden verder de Atlantische Oceaan optrekt.

De koude put zal op dinsdag en woensdag de meest koude fase gaan inleiden en tevens een eerste aanzet zijn voor een volgende inzettende verzachting

Hier zal het een alliantie aangaan met het daar nog steeds aanwezige “Azorenhog” en deze alliantie betekent uiteindelijk de “doodsteek” voor het  (zeer) koude winter weer in grote delen van west Europa als ook de Alpen!

In de tweede helft van de week neemt de invloed van het Azorenlaag vervolgens toe en gaat de jetstream geleidelijk een steeds noordelijkere koers volgen. Zachter lucht kan dan van het zuiden uit de koudere lucht weer gaan verdrijven.

Hoe dit allemaal precies in zijn werk zal gaan en of de koudere lucht vanuit het noorden misschien toch nog een volgende verrassing in petto heeft dat gaan we de komende dagen vervolgen!

Tot zover vanuit een bewolkt termen in Oberwallis, temperatuur actueel -2.6 graden. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.196 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Siberische luchtmassa’s leiden zeer koud winters slotoffensief in”

 • Michiel
  22 februari 2018 at 11:57

  Bedankt Johann voor de weersvoorspelling. Ik ga zelf morgen naar Livigno, valt deze nu onder de noodkant of zuidkant? ligt nl beetje er tussen in is mijn gevoel. Maw krijgen we daar ook sneeuw de komende dagen? En de rest vd week?
  vriendelijk groeten,
  Michiel.

 • Johann
  22 februari 2018 at 12:06

  Zuidkant, moet het dus vooral hebben van Südstau. Komende dagen en ook volgende week gaat er steeds weer sneeuw vallen door lagedruk MZ , begin van de week zeer koud, later afnemende vorst! Gr – J –

 • Teun Jansen
  22 februari 2018 at 13:32

  Hallo Johan, wij vertrekken vanacht naar krimml voor een week. Hoe groot heeft de zon invloed op de temperatuur denk je? Hoe hoe groot zijn de zon kansen? Dank voor je reactie.
  Mvg. Teun Jansen

 • Johann
  22 februari 2018 at 13:56

  Vrijdag en zaterdag veel zon evenals maandag tm woensdag. Dan echter ook ijzig koud. Tweede helft van de week toenemende sneeuwkansen. Zie diagram. Goed reis en veel wintersport plezier in Krimml! Gr – J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier