Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Onder invloed van hoog Hartmut met kern boven het noorden van Scandinavie is zeer koude continentale  arctische lucht over de Alpen uitgestroomd. Maandag en dinsdag gaan zeer koud verlopen. In de loop van de woensdag gaat er vanuit het zuiden weer zachtere lucht en vochtigere lucht binnen stromen.

Arctisch front
Dat de weermodellen ook voor de langere termijn steeds beter presenteren moge duidelijk zijn! Reeds rond het midden van de maand kwamen de weermodellen steeds weer met een zeer koud winters scenario op de proppen  dat tegen het einde van februari zou moeten gaan plaatsvinden. Zie onze berichtgevingen (via archief / rechter balk) of ook – HIER

ECMWF kaart van 13 februari met de verwachting voor 21 februari en de opbouw van het Scandihoog

Diepvries Alpen
Inmiddels heeft zich dat geen voltrokken wat destijds al weer berekenden onder invloed van een zeer krachtig hoog luisterend naar de naam – Hartmut – is zeer koude arctiscche vrieslucht over grote delen van west Europa en de Alpen uitgestroomd. Dit ging gisteren gepaard met wat vooral in de westelijke Alpen wat meer bewolking en elders deels ook met hardnekkige Hochnebel met een bovengrens tot 1800 a 2300 meter.

Mooie opklaringen en wintersport plezier gisteren in KleinArl Foto YvetteRoos📸 en met dank aan Jolanda Bakker Jolanda Bakker op Twitter @JolandaBakkker
Grijs en koud onder de Hochnebel in Westendorf Foto Erik dN Twitter @Feyespector
Rosswald Oberwallis in de middag op 1800 meter even in de zon en net boven de Hochnebel
Aan sneeuw geeen gebrek! Rosswald

Hier in Oberwallis was de zon beneden de 2000 tot 1800 meter niet tot nauwelijks te zien. In de avond met het instromen van de nog koudere lucht steeg de Hochnebel grens weer en vannacht viel daaruit zelfs nog zon 4 tot 5 cm aan zeer luchtige sneeuw (0.2 mm leverde 4 cm sneeuw op)

Vannacht viel er hier in Termen uit de Hochenebel 0.2 mm neerslag welke iets meer dan 4 cm zeer luchtige sneeuw opleverde.

Alle weerstations in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen melden op dit moment negatieve temperaturen en zelfs rond de altijd warmere Lago’s vries het licht. In de bergen is het kwik inmiddels gezakt tot -25 a -30 graden en datzelfde zien we ook in de bekende Kältelöche (hoger gelegen dalen) De Sonnblick (3105) gaat vanmorgen aan kop in zake diepvries temperaturen met een temperatuur van -30.3  graden, de Funtensee den Glattalp (dalen op wat grotere hoogte) melden -29 graden. Tmin vannacht Glattalp -32.2°C !

Zeer koud en droog
Vandaag en ook morgen houdt de noordoostelijke stroming en daarmee de aanvoer van de zeer koude lucht aan. De lucht is ook zeer droog (dauwpunten tot -40 graden in de bergen) en neerslag van betekenis wordt er niet verwacht. Mogelijk dat aanwezige Hochnebel of wolken lokaal wat sneeuw geven maar veel zal dit niet meer voorstellen.

Diepvries Alpen, maar liefs meer dan 30 graden vroor het in delen van de Alpen. Foto via Meteo-Centrale Schweiz
Radarbeeld 09h15. Via Wetteronline.de

En weer 20 tot 25 graden zachter
Vanaf woensdag komt er weer een einde aan het zeer koude noordoostelijke hoogtestroming. Doordat het laag wat al een tijdje bij de Azoren ligt richting de Britse Eilanden opschuift en het zwaartepunt van de hogedruk zich richting Groenland en noordwest Rusland terugtrekt gaat de hoogtestroming de zuid tot zuidwesthoek opzoeken.

Zachtere en ook vochtigere lucht gaat vervolgens naar het noorden toe opstomen en in alle hoogtes gaan de temperaturen geleidelijke weer 18 tot 23 graden (!) in de de lift. Vrijdag zal het kwik op 1500 meter hoogte (T850 hPA) in het gehele Alpengebied weer tot 2 a 5 graden zijn gestegen en met toenemende zuid-noord overdruk wordt het ook föhnig.

De weeromslag en verzachting zal gepaard gaan met periodiek neerslag, sneeuwvalgrens aanvankelijk tot in de lagere delen den dalen, later met het oprukken van de zachtere lucht stijgend naar 800 tot 1000 en aan de noordkant tot 1000 a 1500 meter.

Sneeuw verwachting tot vrijdagochtend

Het weekend en ook de volgende week staan in het teken van lagedruk met dan weer wat zachtere en dan weer wat koudere lucht. Periodiek kan er wat neerslag vallen, sneeuw meest vanaf 1000  tot 1500 meter maar ook de zon zal tussen de bedrijven door goed van de partij zijn. Een overgang naar belangrijk zachter of teug naar belangrijk kouder weer is niet te verwachten.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een koud en opgeklaard Termen in Oberwallis. graag weer tot morgen of anders via Twitter en Facebook. Fijne dag, ciao!

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.502 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Siberische diepvrieslucht heeft ook Alpen veroverd”

 • Etienne Mooij
  26 februari 2018 at 10:23

  Hallo Johan,

  Kun je met deze nieuwe gegevens al iets zeggen over de weersontwikkelingen voor Oberwallis/Zermatt voor de 2e en/of 3e week van maart?

  groet,
  Etienne

  • Johann
   26 februari 2018 at 10:32

   Ik zou je graag al wat daarover willen vertellen maar heeft echt nog geen zin. Eerst volgende week afwachten en dan geleidelijk meer kijk op die periode. Allemaal nog veel te onzeker op deze termijn en met deze kaarten. Gr J

 • Marcel
  26 februari 2018 at 11:05

  Johann,

  ik denk dat we het in Gargellen volgende week nog redelijk gaan treffen.
  wat denk jij wat het zaterdag gaat doen als wij naar het winterparadijs rijden.
  Onderweg in Duitsland bv.

  gr marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

  • Johann
   26 februari 2018 at 15:48

   Redelijk weer, later op de dag van ZW uit toenemende RR kansen maar in de zachte lucht geen winterse toestanden. AN de verzachting volgende week weer wat kouder in de Alpen, periodiek sneeuwval. Gr – J –

 • Stef
  26 februari 2018 at 12:10

  Dag Johann,

  wat is de verwachting voor volgende week in Kirchberg in Tirol? Te hoge sneeuwvalgrens? En is af ten toe de zon nog te zien?

  • Johann
   26 februari 2018 at 15:44

   Al met al nog onzekere ontwikkelingen maar mede door de overwegend lagedruk trend richting onstabiel weer met steeds weer kans op wat sneeuw. In de loop van de week weer ietwat dalende Temp. G – J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier