Algemeen: Een koufront trekt van west naar oost over de Alpen. De temperatuur daalt sterk en er valt veel neerslag. In de bergen kan er ook winterse neerslag vallen in de vorm van sneeuw boven de 2000m. Deze winterse inval geldt met name voor de oostelijke Alpen, maar ook de West-Alpen krijgen wat lichte sneeuw bij. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig en soms ‘winters’.

Dalende temperaturen en (winterse)neerslag door overtrekkende storingen

Afgelopen nacht is de sneeuwvalgrens in de Alpen van 2000m naar plaatselijk zelfs 1500m gedaald. Lokaal waren er grote verschillen ook wel veroorzaakt door neerslag afkoeling. De meeste winterse neerslag is gevallen in het oostelijke deel van Zwitserland en ook het westen van Oostenrijk. Vanaf 2000m ligt er op dit moment een mooie witte laag op veel plaatsen.

Sneeuw op de Hintertux gletsjer 

Mooie witte sneeuwlaag in de bergen bij Gargellen, Oostenrijk

Ook sneeuw in het Zwitserse Andermatt 

Voorafgaand aan de neerslag was gisteren al mooi te zien hoe de bewolking het dal binnen rolde in Mittelberg (Hans ter Braak)

Mooi wit laagje 3-4 cm vanochtend boven de 1700m in Mittelberg (Hans ter Braak)

Vandaag trekt het koufront verder van west naar oost. Vooral het centrale Alpengebied met name Zwitserland, Oostenrijk en delen van Italie krijgen wat neerlsag. De sneeuwvalgrens ligt vandaag rond de 1700m in de Oost-Alpen en in het zuiden rond de 2000 a 2500m. Ook in de West-Alpen heeft het koufront inimddels al voor wat sneeuw gezorgd in de bergen. Hier zal vandaag ook nog ruimte zijn voor de zon en opklaringen terwijl het verder richting het oosten veelal grijs en bewolkt is. Ook vandaag zullen er nog een aantal buien overtrekken op veel plaatsen en kan er nog meer (winterse)neerslag gaan vallen.

Iets verder uitgezoomd dit keer, een overzicht met alle weersystemen op de actuele weerkaart. Afgelopen nacht/vandaag trekt een storing over de Alpen. Ook komende week liggen een aantal storing klaar die voor meer wisselvalligheid gaan zorgen. Ook goed te zien zijn de orkanen met zeer lagedruk aan de andere kant van de oceaan op dit moment (weerkaart 10 sept, DWD)

Cumulatieve sneeuwverwachting t/m dinsdag. Vooral de Zwitserse, Franse en deels Oostenrijkse gebergtes krijgen er wat sneeuw bij (sneeuwverwachting, Bergfex)

Morgen krijgen de Alpen opnieuw te maken met overtrekkende storingen en blijft het onbestendig. De dag begint overwegend zonnig en veelal nog droog, maar in de loop van de middag neemt de bewolking toe en koelt het opnieuw af met nieuw buien. Vaak zijn het korte en felle buien en laat de zon zich ook af en toe zien. Ook op dinsdag blijft het nog wisselvallig en valt de meeste neerslag aan de oostkant van de Alpen.

Op dit moment bevinden we ons in iets koelere lucht dan normaal. Ook komende dagen blijft het relatief koud voor de tijd van het jaar. (temperatuursafwijking voor woensdag, ECMWF 850hPA)

Komende week blijven we te maken houden met wisselvalligheid. Er liggen nog meer storingen klaar die gaan zorgen voor meer neerslag en sterke temperatuurschommeling. Er zullen perioden met zon zijn maar af en toe ook wat winterse neerslag (temperatuur ensemble, prikpunt Innsbruck). 

Vooruitzichten
Vanaf woensdag klaart het tijdelijk even op. Er is meer ruimte voor opklaringen en er zijn periodes met zon, maar later in de week koelt het opnieuw sterk af. Ook als we kijken naar de verdere vooruitzichten lijkt erop dat we gaan evolueren naar het onbestendiger en koeler weertype. Na een uitzonderlijke warme zomer, lijkt de winter zich dit jaar toch al vroeg te laten zien. Fijne zondag nog!

(Visited 1.270 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: Septembersneeuw – koufront zorgt voor Wintereinbruch”

  • Kees
    10 september 2017 at 12:52

    Mmm bij het woord wintereinbruch terwijl het nog herfst is moet ik altijd denken aan de witte l8nten tegen kerst in het groenbruine landschap. Helaas.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer