Advertentie 

Algemeen: Een koufront trekt van west naar oost over de Alpen. De temperatuur daalt sterk en er valt veel neerslag. In de bergen kan er ook winterse neerslag vallen in de vorm van sneeuw boven de 2000m. Deze winterse inval geldt met name voor de oostelijke Alpen, maar ook de West-Alpen krijgen wat lichte sneeuw bij. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig en soms ‘winters’.

Dalende temperaturen en (winterse)neerslag door overtrekkende storingen

Afgelopen nacht is de sneeuwvalgrens in de Alpen van 2000m naar plaatselijk zelfs 1500m gedaald. Lokaal waren er grote verschillen ook wel veroorzaakt door neerslag afkoeling. De meeste winterse neerslag is gevallen in het oostelijke deel van Zwitserland en ook het westen van Oostenrijk. Vanaf 2000m ligt er op dit moment een mooie witte laag op veel plaatsen.

Sneeuw op de Hintertux gletsjer 

Mooie witte sneeuwlaag in de bergen bij Gargellen, Oostenrijk

Ook sneeuw in het Zwitserse Andermatt 

Voorafgaand aan de neerslag was gisteren al mooi te zien hoe de bewolking het dal binnen rolde in Mittelberg (Hans ter Braak)

Mooi wit laagje 3-4 cm vanochtend boven de 1700m in Mittelberg (Hans ter Braak)

Vandaag trekt het koufront verder van west naar oost. Vooral het centrale Alpengebied met name Zwitserland, Oostenrijk en delen van Italie krijgen wat neerlsag. De sneeuwvalgrens ligt vandaag rond de 1700m in de Oost-Alpen en in het zuiden rond de 2000 a 2500m. Ook in de West-Alpen heeft het koufront inimddels al voor wat sneeuw gezorgd in de bergen. Hier zal vandaag ook nog ruimte zijn voor de zon en opklaringen terwijl het verder richting het oosten veelal grijs en bewolkt is. Ook vandaag zullen er nog een aantal buien overtrekken op veel plaatsen en kan er nog meer (winterse)neerslag gaan vallen.

Iets verder uitgezoomd dit keer, een overzicht met alle weersystemen op de actuele weerkaart. Afgelopen nacht/vandaag trekt een storing over de Alpen. Ook komende week liggen een aantal storing klaar die voor meer wisselvalligheid gaan zorgen. Ook goed te zien zijn de orkanen met zeer lagedruk aan de andere kant van de oceaan op dit moment (weerkaart 10 sept, DWD)

Cumulatieve sneeuwverwachting t/m dinsdag. Vooral de Zwitserse, Franse en deels Oostenrijkse gebergtes krijgen er wat sneeuw bij (sneeuwverwachting, Bergfex)

Morgen krijgen de Alpen opnieuw te maken met overtrekkende storingen en blijft het onbestendig. De dag begint overwegend zonnig en veelal nog droog, maar in de loop van de middag neemt de bewolking toe en koelt het opnieuw af met nieuw buien. Vaak zijn het korte en felle buien en laat de zon zich ook af en toe zien. Ook op dinsdag blijft het nog wisselvallig en valt de meeste neerslag aan de oostkant van de Alpen.

Op dit moment bevinden we ons in iets koelere lucht dan normaal. Ook komende dagen blijft het relatief koud voor de tijd van het jaar. (temperatuursafwijking voor woensdag, ECMWF 850hPA)

Komende week blijven we te maken houden met wisselvalligheid. Er liggen nog meer storingen klaar die gaan zorgen voor meer neerslag en sterke temperatuurschommeling. Er zullen perioden met zon zijn maar af en toe ook wat winterse neerslag (temperatuur ensemble, prikpunt Innsbruck). 

Vooruitzichten
Vanaf woensdag klaart het tijdelijk even op. Er is meer ruimte voor opklaringen en er zijn periodes met zon, maar later in de week koelt het opnieuw sterk af. Ook als we kijken naar de verdere vooruitzichten lijkt erop dat we gaan evolueren naar het onbestendiger en koeler weertype. Na een uitzonderlijke warme zomer, lijkt de winter zich dit jaar toch al vroeg te laten zien. Fijne zondag nog!

(Visited 1.275 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: Septembersneeuw – koufront zorgt voor Wintereinbruch”

  • Kees
    10 september 2017 at 12:52

    Mmm bij het woord wintereinbruch terwijl het nog herfst is moet ik altijd denken aan de witte l8nten tegen kerst in het groenbruine landschap. Helaas.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier