Alpen - Schermutselingen tussen hoge en lagedruk
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; tussen hoge druk boven noord Europa en met zwaartepunt boven Finland – Quinlan – Alpen en lage druk boven de Middellandse Zee liggen de Alpen in een zwakke oostelijke hoogtestroming. Vooral de zuidkant van de Alpen is de atmosfeer labiel van opbouw, de noordkant profiteert meer van de hogedruk.
Dagelijks kans op lokale regen en onweersbuien
Gisteren hadden voor de afwisseling dan vooral de westelijke Alpen te maken met regen en onweersbuien. De buien ontwikkelden zich al vrij vlot in de middag boven de bergen om zich vervolgens verder “uit te smeren””. Omdat de buien zich slechts langzaam verplaatsten kon er in relatief korte tijd veel neerslag vallen. Lokaal viel er bijvoorbeeld in Walliser Alpen 30 tot 50 mm en lokaal werd ook hagel waargenomen.
Ook het westen van Oostenrijk moest het wat later in de middag ontgelden met vooral in de Vorarlberg en Tirol enkele pittige onweersbuien.
Droog en zonnig bleef het vooral in de oostelijke delen van de Alpen. In de middag temperaturen stegen algemeen weer tot zomerse hoogtes, daar waar de bewolking en buien de zon frustreerden was of werd het minder warm.
De bereidheid van de atmosfeer tot de ontwikkelingen van regen en onweersbuien had te maken met enerzijds de lagere druk naar het zuiden toe en anderzijds een kleinschalig hoogtelaagje (-20 graden op 500 hPa) dat via de Alpen naar het westen trok.
Ook vandaag moeten we door toedoen van de zuidelijke lagedruk en vlakke drukverdeling weer rekening houden met regen en onweersbuien die zich met het voortschrijden van de dagelijkse gang ontwikkelen.
Ondersteund door de orografische triggering ontwikkelen zich boven de bergen weer stapelwolken die vervolgens lokaal weer het buien stadium bereiken. Voor het zover is kunnen we vooral in de ochtend op de meeste plaatsen weer van de zon genieten en loopt het kwik snel weer op tot 23 a 27 graden. Ook in de bergen is het zacht, op 2000 meter wordt het 5 tot 11 graden en de vorstgrens pendelt meest zo rond de 3200 meter.
Ook de woensdag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld en moet de parasol in de loop van de dag vervangen worden voor een paraplu. Lokaal kunnen de buien tot pittige exemplaren uitgroeien met lokaal plensregens, hagel en ook zware windstoten.
Koufront / meer buien
De donderdag belooft vooral in de oostelijke Alpen weer hoog zomers te gaan verlopen met temperaturen die in de oostelijke regionen met veel zon tot 28 a 29 graden oplopen. Hoe meer naar het westen de hoe meer kans op regen en onweersbuien. In de loop van de dag verplaatst het het zwaartepunt van de buien zich geleidelijk naar het oosten.
De buien hangen samen met een koufront dat van west naar oost over de Alpen trekt met daarachter een portie minder warme lucht. Vrijdag neemt vooral naar het westen toe de hogedruk weer toe, het oosten alwaar nog warmere lucht zit blijft gevoelig voor een lokale regen of onweersbui.
Zaterdag en zondag gaan onbestendig verlopen met vooral overdag weer ettelijke regen en onweersbuien. Samenhangend met een volgend wat actiever koufront stroomt dan opnieuw minder zachte lucht over de Alpen uit. Algemeen geldt hoe meer naar het westen hoe koeler.
Onzekere lange termijn
Wat er in de nieuw week precies gaat gebeuren is nog onzeker. Het GFS komt met een meer zonaal stromingspatroon op de proppen waarbij een tussen hoog tijdelijk voor een weersverbetering gaat zorgen. Dinsdag -woensdag volgt dan in de westelijke stroming alweer een volgende trog storing die echter wat noordelijke zal door komen.
Het ECMWF gaat net als gisteren uit van een in het weekend afsnoerend hoogtelaag dat begin volgende week boven centraal Europa (Alpen kom te liggen). In het verdere verloop zien we ook dan steeds weer die schermutselingen tussen de hogedruk in het noorden en de lagere druk inclusief rondtollende hoogtelaagjes boven midden Europa en de Middellandse Zee.
Links om of rechts om, stabiel zomer weer is dan geen thema. Schrale troost, een overgang naar belangrijk kouder weer lijkt ook geen thema.
De komende dagen alles maar eens verder proberen netjes in kaart te brengen! Fijne dag gewenst vanuit een vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao
Webcams
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.
UV Index
In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 7 !
Meer over de UV-Index zie – HIER –
Join Alpenweerman community:
” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’, “
Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman