Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; een zwak hoog – Ophelia – breidt de invloed van het westen verder over de Alpen uit. Met stijgende luchtdruk en de aanvoer van drogere lucht beloven donderdag en zondag van west naar oost vriendelijk en warmer te gaan verlopen. Vanaf zaterdag stroomt vanuit het zuiden weer vochtigere lucht binnen en met weinig drukgradiënt wordt de atmosfeer weer onstabieler van opbouw waardoor de buienkansen weer gaan toenemen.

Op de langere termijn Frühsommerlich?!

Terwijl de westelijke en zuidelijke Alpen gisteren al profiteerden van de invloed van een vanuit het westen inschuivend tussenhoog hadden de noordelijke oostelijke Alpen gisteren nog te maken met de naweeën van het hoogtelaag boven het zuiden Polen.

Het (hoogte)laag met de zogenaamde Vb koers heeft de afgelopen 48 uur voor extremen neerslaghoeveelheden gezorgd in de noordoostelijke Zwitserse, de noordelijke Oostenrijkse Alpen als ook in het zuiden van Duitsland. Het zwaartepunt van de (Stau) neerslagen lag in de westelijke Oostenrijkse Alpen (Tirol, Vorarlberg) alwaar in 48 uur tot 220 mm (Bregenzerwald) werd geregistreerd!

In de bergen boven de 2200 a 2400 meter viel er sneeuw en lokaal kon er er 30 tot 60 cm en hogerop ook nog meer aan Neuschnee,  bij het voor de tijd nog machtige sneeuwdek worden bijgeteld.

In de hogere noordelijke Alpen, pak hem beet vanaf 2300 meter, is weer een flink pak sneeuw gevallen. Via Janek Zimmer @JZ_Lpz

Inmiddels is het sneeuwdek op de Säntis (2502m) in de noordoostelijke Zwitserse (Appenzeller) Alpen verder aangegroeid. Een paar dagen geleden meldden we nog 695 cm aan sneeuw, gisteren 714 cm en dat is een record voor mei! Het all time record stamt overigens uit de “lawine winter” van 1999 toen er in april 816 cm werd gemeten!

Säntis 22-05. De lente is hier nog ver te zoeken en op het meetveld ligt meer dan 7 meter aan sneeuw
Eindelijk weer zon en wat aangenamere temperaturen. Wengen – Jungfrau regio. Via Wengen Switzerland ‏ @WengenSwiss

De westelijke en toenemend ook de zuidelijk Alpen profiteerden zoals gezegd al meer van inschuiven tussenhoog Ophelia. Het was er droog en de zon kreeg steeds meer ruimte. Met de aanvoer van ook zachtere lucht steeg het kwik hier tot 18 a 23 graden. In het zuiden lokaal tot 26 a 27 graden.

Met het langzaam verder wegtrekken van het hoogtelaag richting de Oekraïne gaat ook in de oostelijke Alpen van west naar oost het weerbeeld verder verbeteren. Met het vorderen van de dag zal ook de neerslag in het oosten er uitgaan en komt de zon op steeds meer plaatsen weer tevoorschijn.

Badiwetter vandaag in een groot deel van de Alpen en temp. die oplopen tot 25 a 27 graden. Webcam Brigerbad Oberwallis (via Meteo-Oberwallis)

De overige Alpen mogen zich onder de vleugels van het tussenhoog gaan opmaken voor een heel aardige lentedag. Met veel zon en een zwakke wind stijgt het kwik naar 20 tot 25 graden. Ook in de bergen warmt het verder op en stijgt de vorstgrens naar circa 3000 meter. In de oostelijke Alpen en met name de oostelijke regionen onder de bewolking minder warm.

Radarbeeld Europa 08h30
Kronplatz Bruneck – Pustertal
Warth – Schröcken

Vrijdag volgt dan ook in het oosten met hoog Ophelia een warme en zonnige Frühsommer dag met temperaturen die tot 25 graden oplopen. Omdat de hoogte-as inmiddels tot over de oostelijke Alpen is doorgeschoven gaat er met zuidwestelijke hoogtewinden in de westelijke Alpen geleidelijk weer wat vochtigere lucht binnen stromen.

GFS 500 hPa vrijdag 24 mei met de vlakke drukverdeling en in het oosten nog de hogedruk. Vanui het westen nadert een uitzakkende (zwakke) hoogtetrog

Met het vervlakken van de luchtdruk en in de vochtig(re) warme lucht wordt de atmosfeer dan toenemend onstabiel van opbouw. Dit zal vervolgens de ontwikkeling van stapelwolken gaan bevorderen die vooral later op de dag en met voorkeur in de bergen (orografische triggering) het buienstadium kunnen bereiken. Sommige buien zullen vergezeld gaan van onweer!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Ook het weekend behouden we dit weerbeeld waarbij vooral op de zaterdag de de onbestendigheid wat groter zal zijn dan op de zondag wanneer de hogedruk weer wat meer een vinger in de weer-pap zal hebben. Het blijft echter ook dan zaak de lucht en radar goed in de gaten te houden en dat geldt speciaal voor de berg regionen. De temperaturen pendelen al naar gelang zon, bewolking of neerslag  tussen de 18 en 25 graden en in de bergen handhaaft de vorstgrens zich rond de 3000 meter.

Vooral zaterdag zal de invloed van de lagedruk de buienkansen doen opleven

Kijken we nog even naar de nieuw week dan zien we ook dan steeds weer de schermutselingen tussen het Atlantische hoog en lagedruk boven de Britse Eilanden en Scandinavië. Dinsdag neemt vanuit het noordwesten de lagedruk (hoogtetrog) invloed weer wat toe en op nadering van een (zwak) koufront ook de neerslag (buien) kansen. Tevens gaat het kwik dan ietwat omlaag en wordt het vooral aan de noordkant weer een graad of 5 tot 7 kouder.

Dinsdag probeert samenhangend met een uitzakkende hoogtetrog koudere lucht naar het zuiden uit te stromen. De zal echter maar deels lukken, wel neemt op nadering van een koufront de neerslagkans toe

Woensdag snoert vanuit de hoogtetrog een hoogtelaagje richting de Middellandse Ze af en is het vooral in het oosten nog onbestendig.

In de tweede helft van de week is het dan weer de beurt aan een volgende uitloper van het Azorenhoog en mogelijk dat tegen het einde van de week en in het weekend een apart filiaal van hogedruk en een “warme” hoogterug voor wat bestendiger en zonniger lenteweer gaat zorgen. Met verder oplopende temperaturen kunnen we dan wellicht de Frühsommer gaan verwelkomen.

Zover is het echter nog niet en het is nog even afwachten hoe zich dat allemaal zal gaan ontwikkelen. Zeker is wel dat we het de komende dagen zullen moeten doen met deels  onbestendig maar ook vrij zacht tot warm lenteweer.

Tot zover voor deze donderdag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen in westelijke richting over het Rhonedal

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 432 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer