Advertentie



 

Algemeen; uitgaande van laag – Pamela– , vandaag met kern boven de Noordzee,  nadert een koufront de Alpen welke tot dinsdag naar het oosten verder trekt. In het voorveld van het koufront destabiliseert de atmosfeer en ontwikkelen zicht deels pittige onweersbuien. Na aftocht van het koufront volgt met nieuwe hogedruk invloed een overgang naar warmer zomerweer voordat vrijdag een volgend koufront nogmaals voor een afkoeling gaat zorgen.

Westelijke hoogtestroming met periodiek storingsinvloeden

Gisteren hadden de zuidelijke Alpen aanvankelijk nog te maken met vochtige lucht die tegen de Alpenhoofdkam stuwde en daar voor (lagere) bewolking zorgde. Uit de bewolking viel lokaal ook wat regen. In het verloop van de dag draaide de stroming wat meer naar het oosten en kwam er een einde aan de Stau en brak op steeds meer plaatsen de zon door. Vooral in de centrale zuidelijke Alpen (Tessin)  duurde het echter tot ver in de middag voordat het ook daar begon op te klaren. Met zon en de aanvoer van weer wat warmere lucht steeg het kwik weer tot zomerse 25 a 30 graden en lokaal zelfs weer naar tropische 30 tot 33 graden.

Veel zon en tot 28 graden gisteren in Wallis. Verkoeling vind je in de bergen en aan het water. Foto Nendaz via Twitter Corina @PackedAgain
Mythen via Twitter Janine B. @cumulispotter
Via de Aare in Thun in 3 uur naar de Zwitserse hoofdstad Bern. Foto Bas Laros
Heerlijke zomeravond en terrasje weer gisteren in Brig. Blik richting Sebastiansplein en op de achtergrond Rosswald en de Simplon


Onophoudelijk stroomt het smeltwater vanuit de Simplon via de Saltina naar de Rhone. In 1993 zorgde dit riviertje voor catastrofale overstromingen die een groot deel van Brig en met name de oude binnenstad verwoestten onder een laag van meer dan 2 meter modder, puin en water

Later op de dag vormden zich door de dagelijkse gang dan boven de bergen weer stapelwolken met in de westelijke Oostenrijkse Alpen later in de namiddag en avond ook enkele onweersbuien. Meer en actievere onweersbuien zagen we in de avond in het zuiden van Frankrijk en de Pyreneeën ontstaan. Deze buien zijn een voorbode op een weersverslechtering die in de loop van de maandag en dinsdag van west naar oost zijn intrede zal doen!

Opkomend koufront en onweersbuien
De maandag gaat in de oostelijke Alpen onder invloed van het wegtrekkende hoog – Kevin – boven oost Europa nog optimistisch van start. Met volop zon en een föhnige zuidenwind stijgt het kwik weer naar 28 tot 34 graden.

De westelijke Alpen moeten het op nadering van een koufront vanuit het westen behorende bij depressie – Pamel – boven de zuidelijke Noordzee met minder zon doen en na het westen toe zal de bewolking reeds in de ochtend de zon meer en meer frustreren. De Franse Alpen hebben in de ochtend al te maken met eerste neerslag.

Radarbeeld 08h15

Ook elders in de westelijke (Zwitserse) Alpen ontwikkelen zich nog voor de middag eerste regen en onweersbuien welke zich geleidelijk verder naar het oosten verplaatsen en in de namiddag en avond ook de westelijke oostelijke Alpen zullen bereiken.

De föhn en navolgende onweersbuien hebben zoals gezegd net van het westen uit inschuivend koufront en hoogtetrog te maken en na passage van het front stroomt opnieuw een portie koelere lucht over de Alpen uit.

GFS T850 hPa voor dinsdag 00h00. Op 1500 meter hoogte wordt het een graad of 8 tot 10 kouder

Met de bewolking zullen de maxima in de westelijke Alpen niet meer zo hoog uitkomen en met een graad of 24 is het meest wel gedaan. In het oosten en speciaal de oostelijke regionen kan het met ondersteuning van de föhn en in de warme lucht nogmaals 30 tot 34 graden worden. De vorstgrens daalt ligt in de westelijke Alpen van 4000 meter naar 3700 meter, in het oosten nog een stuk hoger.

T850 hPa prikpunt Grindelwald Berner Alpen
En de vorstgrens

De dinsdag start nog met veel (rest)bewolking en naar het oosten toe ook nog (buiige) neerslag waarbij  vooral aan de zuidkant ook onweer kan voorkomen. In de koelere lucht wordt het niet veel warmer dan 18 tot 24 graden, in het oosten en zuiden lokaal 27 graden. De vorstgrens komt rond de 3200 meter te liggen. In de loop van de (middag) volgt van het westen uit met stijgende luchtdruk een inzettende weersverbetering.

GFS voor dinsdag 21h00 met een inschuviende uitloper van het Azorenhoog en de naar het oosten verder trekkende hoogtetrog

Woensdag krijgen we met verder toenemende invloed van een volgende uitloper van het Azorenhoog tot over west Europa weer te maken met een mix van zon en wolken en vooral in de oostelijke Alpen vallen eerst nog enkele buien. De middagtemperaturen stijgen naar 20 tot 27 graden en vorstgrens weer stijgend tot 3800 a 4200 meter (west – oost)

De donderdag staat weer in het teken van warm zomerweer en met volop zon stijgt het kwik weer naar 25 tot 30 graden. De stapelwolken die zich in de middag boven de bergen vormen zullen vrijwel nergens het buien stadium bereiken en onweersrisico is dan ook klein. Deze warme lucht wordt aan de voorzijde van een volgende Atlantisch hoogte trog en naderend koufront vanuit het zuidwesten op transport gezet.

Vooral donderdag kan het kwik weer flink gaan pieken, een volgend koufront en hoogtetrog trekken alweer west Europa binnen en gaan vrijdag nogmaals voor een afkoeling en onweersbuien zorgen

Koufront nummer twee
Vrijdag schuift de hoogtetrog en het koufront van het westen uit de Alpen binnen en opnieuw gaan regen en onweersbuien voor een afkoeling zorgen. Zaterdag volgt dan weer een overgangsdag in aanloop naar een volgende warmere en drogere weerfase van een volgende uitloper van het Azorenhoog.

Hogedruk, zomerse lange termijn 
In het verdere verloop zien we de jetstream (straalstroom) een vrij noordelijke strakke zonale (west-oost) koers vervolgen. Koelere lucht en depressie bevinden zich ten noorden daarvan terwijl ten zuiden ervan hogedrukgebieden voor warmer zomerweer gaan zorgen.

GFS 300 hPa met daarop eht verloop van de jetstream, ten noorden daarvan de koelere lucht, ten zuiden de warmere lucht (en hogedruk)

De Alpen profiteren van de warme kant van het geheel. met veel zon en zomerse temperaturen ziet er er voor de zomerliefhebbers dan ook prima uit. Minder gunstig zijn deze ontwikkelingen voor de gletsjers en de aanhoudende droogte.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Voorlopig dus nog maar lekker genieten! Tot zover vanuit een toenemend bewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Te laat / verkocht!
Het onderstaande en nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) is inmiddels verkocht!

Checking out new property for the real estate marketing / Villars
Natuurlijk zitten we niet stil en afgelopen weken zijn in Wallis als ook in het aangrenzende kanton Vaud afgereisd naar onder ander het prachtige winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Één dezer dagen zullen we aldaar een op bijna 1500 meter hoogte exclusief en schitterend gelegen luxe object (ski-in / ski-out en vlakbij de golfbaan) in onze “portefeuille” opnemen. (hieronder alvast een voorproefje van het object en blik vanaf het balkon met een fenomenale uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief). Binnenkort meer over dit schitterend gelegen en van alle gemakken voorziene object als ook over enkele andere zeer interessante objecten!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 429 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier