Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We benoemden gisteren al dat er verse sneeuw gaat komen voor de Alpen. Daarbij gaat het ook een stuk kouder worden en kan de wind flink aanwezig zijn. Goed nieuws voor de wintersporters tijdens de start van de tweede week van de voorjaarsvakantie. We bekijken de nieuwste inzichten. Ook in het Sauerland gaan de omstandigheden verbeteren. Aangezien een hoop mensen ook daar op vakantie gaan nemen we in dit weerbericht ook daar even een kijkje.

Weersomslag door koufront vanuit het noorden

Kijken we naar de weerkaart dan zien we op de Atlantische Oceaan ten westen van de UK een hogedrukgebied en een lagedrukgebied nabij het zuiden van Zweden en Denemarken. Tussen deze twee druksystemen ontstaat een glijbaan van koude lucht vanuit het noorden richting het zuiden. Het koufront behorende bij het lagedrukgebied gaat de brenger worden van de verse sneeuw.

Tussen een hoog nabij de UK en een laag bij zuid Scandinavië stroomt koude lucht zuidwaarts uit met een koufront. Bron KNMI.

Voordat het daadwerkelijke koufront arriveert gaat er in de loop van vanmiddag en vooral vanavond al neerslag vallen. Door de inkomende noord stroming komt er nord stau opgang. Doordat het koufront vanmiddag nog boven grofweg midden Duitsland ligt zitten de Alpen nog in de zachte lucht en zal het in de dalen vooral om regen gaan.

De sneeuwvalgrens ligt rond de 1500 meter. In de loop van de avond en nacht gaat deze langzaam aan een daling beginnen als de koude lucht langzaam de Alpen gaat veroveren. Verkeer van en naar de wintersport gebieden zal morgen dus in Duitsland vooral met regen te maken krijgen en vanaf 1500 meter in de Alpen dus sneeuw. Wees bedacht op sneeuwkettingen bij aanhoudende sneeuwval in de bergen.

Op de kaartjes hieronder zien we links de sneeuwvalgrens vanmiddag. De koudere lucht is met het blauw net zichtbaar helemaal bovenin het kaartje. Rechts de neerslag aan het begin van de avond volgends het Duitse Icon. Het middelste neerslaggebied is het daadwerkelijke koufront. De neerslag die al op de grens met de Alpen zit is de neerslag door de optredende nordstau. Het bovenste neerslaggebied is een volgend buienlijntje. In Duitsland gaat het vooral om regen dus, met uitzondering van de hoogste delen van de middelgebergten. Tijdens de passage van het koufront neemt ook wind toe.

Verse sneeuw noord-Alpen

De neerslag aan de noordkant van de Alpen gaat vanavond steeds verder intensiveren, mede door het inkomende koufront. De sneeuwvalgrens daalt naar waarden rond de 1000 meter. De regen zal op meer plaatsen overgaan in sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in een strook van pak hem beet, oost Zwitserland tot voorbij het Salzburgerland. In Zwitserland valt gemiddeld 5-10 centimeter, Oostenrijk heeft de beste papieren. Daar op veel plaatsen 10 tot 20 centimeter en lokaal nog meer richting de 30 centimeter.

De verwachtte sneeuwval tot zaterdagmiddag, vooral in de noordelijke Alpen vanaf oost Zwitserland tot in Oostenrijk.

In de loop van de ochtend neemt de sneeuwval in intensiteit af, maar helemaal droog zal het niet worden. De stau gebieden blijven gevoelig voor nog wat lichte sneeuwval of een sneeuwbui. Aan het einde van de middag nadert een gebied met nieuwe sneeuwbuien de noordkant van de Alpen en gaat het weer vaker sneeuwen.

De voorkeursgebieden blijven de noordkant van de Alpen in Zwitserland en Oostenrijk en er kan zo’n tien centimeter bijvallen. In het zuiden van de Alpen en vooral in Italië is het een heel ander verhaal. Daar blijft het droog en zal de zon flink schijnen. Die zonneschijn is vooral te danken aan de noordföhn; de wind zal nog steeds goed aanwezig zijn. Ook in Frankrijk blijft het droog, het verkeer zal daar geen hinder ondervinden van sneeuwval.

Flinke kou, mogelijk sneeuwdump op komst

Op zondag heeft de koude lucht de Alpen goed veroverd. Wel is het op veel plaatsen bewolkt en kan er her nog een sneeuwbui vallen. Ook zal het nog steeds flink waaien en dit zal samen met de kou zorgen voor wat minder ideale omstandigheden op de pistes. Wees bedacht op snijdend koude wind en zorg voor goede kleding. Hogerop de pistes zal het streng vriezen, de sneeuwvalgrens is gedaald tot in de dalen.

In de Alpen gaat de blik dan snel naar maandag. Een lagedrukgebied kan dan voor veel sneeuw gaan zorgen in de zuid-Alpen en dan vooral in Piemonte. Sommige modellen komen met een meter. Dit zouden we te danken hebben aan vochtige lucht vanaf de middellandse zee die tegen de bergen aanbotst vanuit het oosten een zware stau veroorzaakt. In een volgend bericht meer daarover, dan is er hopelijk ook wat meer zekerheid. Al met al een winters vooruitzicht in de Alpen en dat is na alle zachte en sneeuwarme dagen wel weer prettig!

Sauerland

Tot slot het Sauerland, ook daar gaan de omstandigheden uiteraard verbeteren. Zelf was ik er vorige week en de dalen zijn er helemaal groen. Alleen hogerop de bergen ligt er in het bos nog wel wat sneeuw. De pistes liggen er wel redelijk tot goed bij. Uiteraard was de sneeuw door het zachte weer wat papperig, maar mede dankzij de sneeuwkanonnen lag er toch wel een centimeter of 50 op de pistes. Onderstaande foto’s heb ik daar gemaakt in Willingen.

Hetzelfde koufront komt aan het begin van de middag aan in het Sauerland en gaat daar een opfrisser geven met een nieuwe laag sneeuw. Op de hoogste toppen zal het direct beginnen met sneeuwen, in de dalen zal het eerst nog regen zijn. De sneeuwvalgrens daalt echter steeds verder, waar deze vrijdagmiddag nog ligt rond 800-700 meter zal deze op zaterdagochtend rond de 300 meter liggen. In de loop van de avond gaat de regen ook lager over in sneeuw. De verwachtte hoeveelheden liggen rond 5 centimeter in de dorpjes tot 10 centimeter op de hoogste toppen. De wind komt uit noordelijke richtingen en is matig.


GESPONSORDE ARTIKELEN


Op zaterdag breekt aan het einde van de ochtend de zon door en is het zeker geen onaardig weer. Boven een laag verse sneeuw zullen de condities op de pistes fraai zijn. Het kwik ligt rond het vriespunt in de dalen en op de top vriest het licht. Aan het einde van de middag en in de avond gaan er nog wat sneeuwbuien vallen en kan er weer een paar centimeter bijvallen.

Op zondag en het begin van de nieuwe week zijn de omstandigheden fantastisch in het Sauerland. De zon maakt overuren, de wind is zwak en overdag vriest het licht en in de nachten matig tot lokaal streng. De verse sneeuwlaag tot in de dorpjes zal een winters gevoel geven. De sneeuwkanonnen kunnen volop draaien met de vorst en dit zal samen met de verse sneeuw de pistes veel goed doen.

Meer wintersportnieuws en reisverhalen lees je op Snowrepublic.nl

(Visited 7.916 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier