Advertentie 

Onder de invloed van een hogedrukgebied stijgt de luchtdruk op zondag en krijgen de Alpen te maken met drogere lucht. In de nacht naar maandag trekt een koufront over. In de noordweststau-gebieden valt wat neerslag en in de Zuid-Alpen is het Föhnig. Een westcirculatie neemt in kracht toe de komende dagen en gaat in de tweede helft van de week voor veel wisselvalligheid zorgen.

Richting het weekend gaat de temperatuur verder omlaag en op de vrijdag kan veel winterse neerslag gaan vallen. Op veel plaatsen in Oostenrijk worden dit weekend de jaarlijkse vreugdevuren (Funkenfeuer) gehouden om de winter te verjagen.

Funkenfeuer in Warth Schröcken (Vorarlberg) afgelopen nacht (bron: foto-webcam.eu)

Ook op het webcambeeld in Warth Schröcken (Vorarlberg, Oostenrijk) was het vuur goed te zien afgelopen nacht. Niet dat er veel te verjagen valt, want de winterkou is op dit moment ver te zoeken in de Alpen.

Pollen, Saharastof en groene dalen

Februari is tot nu niet bepaald een koude wintermaand. Integendeel, het deed afgelopen dagen meer denken aan het begin van de lente. De winter op is op moment ook op weg een van de warmste winters te worden. 

Met een zuidwestelijke stroming werd er ook wat Saharastof naar de Alpen aangevoerd afgelopen dagen. Wanneer de witte sneeuw bedekt wordt met Saharastof kan dit er ook voor zorgen dat de sneeuw sneller smelt. Ook de pollenconcentratie is op dit moment hoog met het zachte en droge weer. Vooral de eslen en hazelaar staan op dit moment in bloei.

Saharastof werd de afgelopen dagen naar de Alpen aangevoerd. (bron: SKIRON, Universty of Athens) 

Het tot nu toe duidelijk te warme en te droge februariweer heeft ook invloed op de sneeuwcondities in de Alpen. Terwijl de sneeuwcondities aan het begin van de winter in de Alpen nog bovengemiddeld waren, zijn er op veel plaatsen nu sneeuwtekorten. Hoewel er in de lagere gebieden soms nauwelijks nog sneeuw ligt, is er op grote hoogte meestal nog wel genoeg sneeuw.

Vandaag: zonnige perioden en weinig wind

De zondag begint met bewolking en Hochnebel in veel Alpendalen. Lokaal valt er op sommige plaatsen ook wat regen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De sneeuwvalgrens ligt tussen de  1100 tot 1500 meter. In de loop van de dag weet de zon steeds vaker door te breken. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied is het rustig weer en beloofd het een aangename dag te worden. In de bergen staat een zwakke westenwind en de temperatuur ligt rond het vriespunt op 2000 meter. Later in de middag neemt de bewolking vanuit het westen langzaam toe als teken van een naderende storing.

In de vroege ochtend was er in veel Alpendalen Hochnebel te zien, zoals hier bij Lech am Arlberg (Vorarlberg). In de loop van de dag breekt de zon steeds vaker door. (bron: foto-webcam.eu)

Maandag: front vanuit het westen

In de nacht van zondag naar maandag en ook op de vroege maandagochtend trekt een storing vanuit het noordwesten over de Alpen. De sneeuwgrens ligt tussen de 1000 en 1600 meter en in de noordweststau-gebieden kan winterse neerslag gaan vallen. Sneeuwvalhoeveelheden kunnen oplopen tot 10 cm. Bovendien gaat de wind in kracht toe nemen en zal het iets frissen gaan aanvoelen. Windvlagen kunnen bereikt worden van 50 tot 60 km/u vanuit het noordwesten tot westen. In de dalen zal het vooral grijs en regenachtig zijn met temperaturen ruim boven het vriespunt. 

In de noorweststau-gebieden valt in de nacht naar maandag en ook in de nacht naar dinsdag wat winterse neerslag. De sneeuwvalgrens ligt daarbij rond de 1400 meter.

Dinsdag: stevige westenwind

In de nacht van maandag naar dinsdag trekt een nieuwe storing over en zorgt opnieuw voor neerslag aan de noordkant van de Alpen. De wind gaat daarbij sterk in kracht toenemen. De dinsdag verloopt wisselvallig, maar tussendoor zijn er ook opklaringen en ruimte voor de zon. In de West-Alpen blijft het meest droog en zonnig, terwijl het in de Oost-Alpen langer grijs en wisselvallig blijft.

Een sterke westcirculatie komt in de tweede helft van de week op gang en gaat zorgen voor wisselvallig weer en veel wind in de Alpen.

Voorzicht: Kouder en kans op veel sneeuw

Verandering is in de maak en vooral de tweede helft van de week lijkt het behoorlijk wisselvallig te gaan worden. De wind neemt in kracht toe vanuit het westen. In de bergen kan het ook Föhnig gaan worden. 

Het Amerikaanse GFS weermodel laat relatief koudere luchtmassa’s zien richting volgend weekend. (bron: Wetterzentrale.de, temp. anomalie 850 hPa)

Serieuze sneeuwhoeveelheden worden verwacht later deze week. Omstreeks de vrijdag kan flink wat winterse neerslag gaan vallen ook op lagere hoogten.

Omstreeks vrijdag wordt veel neerslag verwacht met het overtrekken van storing. Ook krijgen de te Alpen met koudere luchtmassa’s die vanuit het noordwesten af gaan zakken. Daarmee wordt de zachte lucht verdreven en kan er ook in de lagere delen weer sneeuw gaan vallen. Hoeveel er precies gaat vallen en hoe lang dit koudere winterweer zal aanhouden is nog niet te zeggen op dit moment. Dat zal de komende dagen duidelijker gaan worden.

Lees ook over deze zonovergoten bestemming in Duitsland.

Houd ook hier de weerkaarten in de gaten voor de laatste sneeuwverwachtingen: www.alpenweerman.nl/weerkaarten-alpen/#neerslag


(Visited 13.265 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier