Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  storm depressie – Friederike – trekt via Polen verder naar het oosten en een daarmee samenhangend koufront is in de nacht de Alpen binnengetrokken. Achter het koufront stroomt met west tot noordwestelijke hoogtewinden koudere polaire maar nog steeds vochtige lucht over de Alpen uit. Vooral in de westelijke en noordwestelijke Stau gebieden gaat veel sneeuw vallen.

Tot 2 meter sneeuw verwacht in de Weststau

De uitwerking van stormdepressie – Friederike – in de Alpen stond niet in verhouding tot hetgeen zich in onder andere de Benelux en Nederland afspeelde.

Zie –  Terugblik – memorabele storm met jojo-geschiedenis!

Integendeel, in vergelijking met – Evi – viel de “schade” in de Alpen mee en ook de windsnelheden waren minder extreem. Dit had vooral te maken met de stabieler opbouw van de atmosfeer binnen het warmtefront. Hierdoor konden de zeer sterke bovenwinden zich niet zo makkelijk tot in de onderste lagen door zetten. Al met al was het toch nog behoorlijk onstuimig met in de bergen opnieuw storm met windsnelheden van 100 tot 130 km/h en in het laagland tot 80 a 90 km/h. Vooral de noordkant kreeg te maken met de zachtere lucht en met een begeleidende “Westföhn” steeg het kwik er tot in de dubbele cijfers. De sneeuwvalgrens steeg in de warmtefront sector aan de noordkant tot 1200 a 1600 meter.

Heel anders presenteerde het weer zich in de beschutten inner-alpine dalen en vooral hier in Oberwallis was het koude reservoir hardnekkig. Met temperaturen rond het vriespunt viel vrijwel alle neerslag in vaste vorm en sneeuwde het meest tot in het dal (600 meter).

Sneewval tot in het dal. Foto Brig (680m)
In Termen viel er in de ochtend zo’n 15 cm
Bellwald Oberwallis. Foto Melanie Siehoff

Tot de avond viel er vooral in de Walliser Alpen op het warmte front zon 10 tot 30 cm aan Neuschnee. Elders viel er duidelijk minder neerslag en in de lagere delen voornamelijk regen. De zuidkant profiteerde van de Nordföhn. In de avond en nacht volgde het koufront en met het instromen van weer koudere maritiem polaire lucht daalde de sneeuwvalgrens weer tot 1000 a 700 meter.

Bellwald vanmorgen / Hotel Bellwald @Hotelbellwald

Vandaag volgt nog wat koudere lucht en daal de sneeuwvalgrens in de loop van de dag tot in de dalen en lagere delen (500 meter).

Omdat de lucht tijdelijk wat droger is mogen we ook wat zon verwachten. Door de koudere bovenluchten krijgt de neerslag een buiig karakter, aanhoudend sneeuwen doet het in de Nordweststau gebieden van de Alpenhoofdkam. Op 2000 meter vriest het een 6 tot 9 graden en op. De wind gaat in de loop van de dag geleidelijk in kracht afnemen.

Radarbeeld 08h45 via Wetteronline.de
Flinke sneeuwval vanmorgen in het Kleinwalsertal -Mottelberg Foto via Hans ter Braak @hansterbraak
Vooral in de Nordstau sneeuwt het vandaag nog vrolijk verder. Webcam Flachau sneeuwval en 0 °C

Apropos Flachau:
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Vanaf aankomende zondag zal Alpenweerman te vinden zijn in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.

Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!

Veel neerslag op warmtefront
Het weekend en ook de maandag krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering die opnieuw heel veel neerslag gaat geven. De weersverslechtering hangt samen met een opkomend warmtefront en vochtige lucht die in de loop van de zaterdag de westelijke Alpen binnentrekt.

In de loop van de zaterdag(middag) krijgen we te maken met opkomende warmtefront neerslag. GFS voor zaterdag 15h00

In eerste instantie zullen de westelijke Alpen voor het “warmte offensief” . In de loop van de zondag gaan het de temperaturen met het binnendringen in de lift.

De oostelijke Alpen volgen dan in de loop van de maandag en dinsdag. Met aanvang van de neerslag sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen en stijgt geleidelijk naar 700 tot 1000 meter. Zondag sneeuw meest tussen de 800 en 1200 meter, in de loop van de avond stijgend naar 1500 tot 1700 meter. Maandag sneeuwvalgrens 1500 a 1800 meter.

Sneeuwvalgrens zondag 12h00
Sneeuwvalgrens zondagavodn 23h00

De oostelijke Alpen krijgen in de loop van de zondag en maandag te maken met de warmte front neerslag en ook hier zien we dan een soortgelijk temperatuursverloop. Daarbij moet nog opgemerkt worden dat de koudere lucht met name in de oostelijke en noordoostelijke delen niet geheel zal worden opgeruimd en de sneeuwvalgrens daar lager zal liggen. Dinsdag sneeuwt het daar pak hem beet vanaf 800 a 1000 meter.

Maandag moeten dan oo de oostelijk Alpen eraan geloven (in wat afgezakte mate)
Sneeuwvalgrens maandag 12h00
Arpege sneeuw cumulatief tot dinsdag 00h00

Sneeuw Weststau
Het zwaartepunt van de neerslag wordt ook nu weer in de westelijke Alpen berekent. In de Weststau gebieden worden neerslag hoeveelheden berekend van 100 tot 200 mm en lokaal ook nog meer. Omgerekend in “droge” sneeuw gaat er hogerop tot dinsdag tussen de 100 en 200 cm aan Neuschnee bijvallen en lokaal zelfs ook nog meer (zie kaart Arpege) Algemeen geldt hoe verder naar het oosten en -of zuiden hoe minder neerslag!

Voor de lagere delen is het dan natuurlijk even afwachten hoeveel van de sneeuw accumuleert dan wel weer inzinkt door de hogere temperaturen en de regen!

Hogedruk, meer zon 
Woensdag en donderdag geraken we aan de voorzijde van een opkomende Atlantische hoogtetrog dan dieper in de zachtere luchtmassa’s. Met de naar zuidwest draaiend hoogtewinden en stijgende luchtdruk wordt dan echter ook drogere lucht aangevoerd. Mede door de droge lucht in de bergen (lage dauwpunten van -10 tot -20 graden) zal de sneeuwkwaliteit op de pistes goed blijven en kunnen we eindelijk weer eens gaan genieten van uitstekende wintersport condities en vooral ook weer de zon!

Donderdag voorzijde hoogtetrog en de aanvoer van zachte lucht

Wel moeten de zuidelijke (westelijke) Alpen donder en ook vrijdag met wat meer Stau bewolking en ook wat neerslag rekening houden. Dit zal echter van tijdelijke aard zijn want een volgend hoog schuift weer binnen en het weekend zal, mits het allemaal zo loopt als nu voorzien, opnieuw zeer goed wintersport – Kaiserwetter – gaan opleveren. De temperaturen gaan dan wel weer naar beneden!

Het weekend van 27 en 28 januari staat in het eken van Kaiserwetter

Of en hoe dit allemaal in detail gaat evolueren gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit “herfstachtig” Termen (wind, dooi en 3 graden) een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD!  (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes! DAt het snel mis kan gaan ondervonden gisteren twee varianten skiers die in Wallis (skigebied Ovronnaz) op 1700 meter door een lawine werden verrast. De man overleefde, de vrouw (31) is aan de zware verwondingen overleden.

Lawinenschutz Simplongebied Foto Patrick Henzen (Oberwallis)

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.481 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – In rustiger vaarwater / veel sneeuw op warmtefront”

 • Wim
  19 januari 2018 at 10:15

  Dag Johann, de kaartjes geven voor het latere warmtefront sneeuwvalgrenzen aan van 2000 meter in de westelijke Alpen, jij rekent op 1500 tot 1800 meter? Ik hoop dat jij gelijk krijgt!

 • Herman
  19 januari 2018 at 12:45

  Dag Johan,
  Hier in Beteang erg verl sneeuw gevallen vannacht. Temp min 6.
  Ik ben wel benieuwd wat de tempraturen volgende week gaan doen.

 • Herman
  19 januari 2018 at 12:46

  Dag Johan,
  Hier in Berwang erg veel sneeuw gevallen vannacht. Temp min 6.
  Ik ben wel benieuwd wat de tempraturen volgende week gaan doen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier