Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  aan de oostflank van hoog Carina wordt geleidelijke wat drogere en tot en met woensdag nog koude lucht aangevoerd. Donderdag wordt het met een zwak warmtefront vooral in de bergen zachter voordat op vrijdag het koufront weer voor afkoeling gaat zorgen. Weekend winters koud, zaterdag nog wat sneeuw noordkant.

Donderdag warmtefront, vrijdag koufront met sneeuw noordkant

Gisteren viel er vooral in westelijke Alpen tot in de dalen en het Alpenlaagland op passage van een occlusie front weer 10 tot 15 cm aan verse sneeuw.

Sneeuwval gisteren in de Berner Alpen. Mürren Lover‏ @Murrenlover
Sneeuwval gisteren in de Franse Alpen – Tignes
En ook in het Kleinwalsertal weer de nodige sneeuw. Nb de sneeuwkanonnen moesten worden uitgegraven! Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Diep winters ook in Oberwallis- Foto Patrick Henzne
En de Aletsch Arena – Foto Andreas Furrer

De oostelijke (noordelijke) hadden moesten het vooral doen met enkele sneeuwbuitjes of wat uit sneeuwende Stau bewolking. Het zuiden hield het overwegende droog en deels ook zonnig. In de loop van de middag en avond stroomde er weer wat koudere lucht binnen en vooral dar waar het opklaarde ging het kwik in de avond weer fors onderuit.

In de nacht begon het kwik va het noordwesten uit aan een langzame stijging en inmiddels zien we dat de temperaturen in het laagland van de westelijke Alpen al boven het vriespunt is uitgekomen. Het zachtst is het nu in Basel met een temperatuur van een graad of 3 en ook in de hogere delen van de Alpen ist het kwik gestegen naar -15 tot -18 graden. Elders vriest het met uitzondering van het zuiden licht tot matig en in de hogere dalen ook streng.

De dag start in de noordelijke Alpen met veel lage bewolking, mist en in de dalen Hochnebel met een bovengrens van 1700 tot 2000 meter. In de bergen boven de Hochnebel is ook de zon aanwezig, uit overtrekkende wolken(velden) of Hochnebel zou wat (lichte) sneeuw kunnen vallen.

Radar 08h30. Via WetterOnline.de

Het is koud met in de bergen op 2000 meter temperaturen van -5 (westen) tot -10 graden (oosten) en – 8 tot -13 op 300 meter. De wind is meest zwak tot matig, in het oosten af en toe oplevend tot hard uit west tot noordwestelijke richtingen.

Onder de Hochnebel. Schröcken 1265m

In de nacht op woensdag trekt er van het noorden uit wat meer bewolking binnen en vooral in de noordelijke en noordwestelijke Alpen kan daaruit wat (lichte) sneeuw vallen. Elders blijft het overwegend droog. Morgen woensdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld, het is vrij rustig onder een uitloper van het Atlantische hoog – Carina– ook dan verblijven we nog aan de zuidkant van de hoogte-as in de wat koudere continentale lucht.

GFS voor woesndag 12h00

Warmtefrontje
Donderdag schuift de hoogte-as wat verder op in zuidoostelijke richting en gaat er vooral in de hoogte van het noordwesten uit zachtere lucht binnen stromen. Een meetrekkend (zwak) warmte frontje met neerslag welke de voorste begrenzing vormt van de zachtere Atlantische luchtmassa’s, bereikt in de nacht van woensdag op donderdag met wat neerslag de noordelijke Alpen.

GFS met opkomend neerslag (warmte frontje) donderedag 12h00

De bewolking wordt dan dikker en weldra gaat er wat sneeuw vallen. Met het instromen van de minder koude lucht stijgt de sneeuwvalgrens van de lagere delen en dalen naar 900 tot 1400 meter donderdag overdag.

Koufront – winters weekend
In de loop van de vrijdag volgt het koufront en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 meter en later in de avond tot in de lagere delen en dalen.

Op het koufront gaat vooral aan de oostelijke Alpennnoordkant (Nordstau) tot zaterdag ochtend weer wat sneeuw vallen. In de loop van de dag dan ook hier afnemende neerslag en geleidelijk droog.

Het weekend keert de koude lucht weer terug. GFS voor zaterdag 15h00

Vooral zondag belooft het met verder toenemende hogedruk een heel mooie winterdag te gaan worden met veel zon. De temperaturen bevinden zich op een winters niveau met de koudste lucht dan over de oostelijke Alpen.

Kerst weer
Maandag 1 e kerstdag lijkt met hogedruk en weer wat hogere temperaturen een heel mooie dag te gaan worden met perfecte wintersport condities. Tweede kerstdag volgt een zwak kou (occlusie) frontje en zal er van west naar oost wat meer bewolking binnentrekken waaruit ook wat sneeuw kan vallen. Sneeuwvalgrens meest zo rond de 1000 meter. In de loop van de dinsdag gaat op nadering van een markante hoogte trog (laagt) op de Atlantische Oceaan de zuidwestelijke wind aantrekken en wordt het aan de noordkant föhnig en gaan de temperaturen een stijgende lijn inzetten!

GFS met het markante laag en de trog op dinsdag avond

Hoogtetrog
Vanaf woensdag nemen op het langzaam verder uitzakken en oostwaarts trekken van de hoogtetrog de temperatuur en druk gradient boven west Europa verder toe en daarmee ook de Südföhn.

Aan de zuidkant begint vochtige lucht steeds meer te stuwen en gaat neerslag inzetten die zich verder zal gaan intensiveren

Met de föhn belooft het aan de Alpenn noorkant zeer zacht te gaan worden met op 850 hPa temperaturen die 8 tot 12 graden boven “normaal” zullen gaan uitkomen. Het moge duidelijk zijn dat de mooie (sneeuw)kantjes er dan afgaan en een deel van het enorme sneeuwdek in de lagere delen een “pak op zijn broek” gaat krijgen. De meeste sneeuw zal echter gewoon blijven liggen, dat geldt zeker voor de hogere delen en ski pistes.

T850 hPa anomalie voor woensdag 27 december

De zuidkant en dan de hogere delen (nog even afwachten wat de sneeuwvalgrens precies gaat doen) mogen zich juist dan gaan verheugen op sneeuw van betekenis. Voor details is het nu echter nog te vroeg!

Wat er daarna precies gaat gebeuren is nog onzeker. Uitgaande van het GFS als ook het ECMWF zal de as van de hoogte-trog donderdag nog wat verder naar het oosten toe opschuiven en het zuidelijke deel als hoogte laag richting noord Afrika afsnoert (cut-off). Op het inkomen van het koufront gaat van west naar oost de Föhn er weer uit en de temperatuur weer dalen. Sneeuwvalgrens dan uiteindelijke weer uitkomend rond de 1000 meter.

ECMWF donderdag 28-12 met de markante hoogtetrog en de inzettende cut-off

Gezien de nog lange verwachtingstermijn en de complexe situatie (hoogte trog) zijn deze ontwikkelingen vooral in detail en timing nog zeer onzeker en gaan zeker de komende dagen nog de nodige aandacht vragen. Tot zover voor deze dinsdag ochtend. Een heel fijne dag gewenst en ciao vanuit een winters Oberwallis.

Witte kerst Alpen gegarandeerd

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt.

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.478 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Rustig winterweer, vanaf donderdag tijdelijk zachter”

 • Jan
  19 december 2017 at 10:20

  Hallo Johan,
  Mooi bericht weer, duidelijk en geen valse hoop!
  Ben benieuwd hoe de Südstau gaat uitpakken. Daar moet Osttirol een tik van meekrijgen lijkt me.
  Al met al beste vooruitzichten met last minute verrassingen.

  • Johann
   19 december 2017 at 10:44

   Südstau met dit soort situaties (hoogtetrog) in de herfst en winter is altijd iets speciaals. Kan daar in alle jaren dat ik hier woon en dit heb meegemaakt over mee praten. In het best case scenario gaat dat bakken met sneeuw opleveren! (100 tot 200 cm of meer in enkele dagen is dan zeker niet onmogelijk). Maar we moeten natuurlijk nog wel even heel voorzichtig zijn met uitspraken op deze lange termijn en al helemaal daar waar het gaat om de Südstau neerslag, timing, en ook sneeuwvalgrens…..

 • Darius
  19 december 2017 at 14:13

  Hallo Johann, spannende ontwikkelingen toch weer. Pakt een oostenrijks inneralpine gebied zoals Obergurgl nog wat mee van zo’n Südstau?

  • Johann
   19 december 2017 at 17:43

   Jazeker, maar we moeten eerst nog maar eens afwachten hoe en of dat allemaal in zijn werk gaat! Toch nog best veel onzekerheid!

 • Luc
  19 december 2017 at 17:18

  Wordt ik toch niet écht happy van hoor, temp tot 12 gr C pff, lijkt op een Lente-offensief :-))

  • Johann
   19 december 2017 at 17:41

   Geen zorgen maken, zolang hogedruk moet je dit soort lucht temp. niet te letterlijk opnemen. Dauwpunten zijn veel belangrijker (vochtige lucht icm wind is veel beroerde) 😉

 • HansLaPlagne
  19 december 2017 at 18:02

  Lijkt me gewoon prima wintersportweer worden (frankrijk). Veel sneeuw en zonnetje. Zonnebril op en gaan. Lu chen op terras. Wel goed smeren.

  O ja. Mooi en degelijk weerbericht weer.

  • Johann
   19 december 2017 at 20:00

   Precies!

 • EBBE
  19 december 2017 at 18:39

  Hallo johann , lees je analyses weer met veel interesse en plezier zoals elke winter.
  Heb je trouwens de laatste GFS 12z hoofdrun gezien ? Weer totaal anders en midden / eind volgende week geen sudfohn/stau maar west /NW stroming met koude uitbraak en sneeuw .. hoe zie jij deze kaarten en is dit een vreemde uitbijter deze run want is echt anders dan de laatse 72 uur door de modellen is voorgeschoteld .

  • Johann
   19 december 2017 at 20:06

   De GFS12 oper is idd een koude oplossing binnen de ensembles. Ik heb alle andere model uitdraai (ens) nog niet bekeken. Kom daar graag morgen ochtend op terug!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier