Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; een nauwelijks nog actieve storing is vanuit het westen de Alpen binnengeschoven en wordt gevolgd door een uitloper van het Azorenhoog. Morgen zondag volgt uitgaande van een laag boven de Noordzee een occluderend frontensysteem waarmee eerst wat zachtere en dan weer koudere lucht wordt aangevoerd.

Winters, woensdag opkomend warmtefront en zachter,  regen tot 1500 a 1800 meter

In de koude polaire lucht en zwakke hogedruk invloed konden we gisteren in de Alpen weer genieten van een heerlijke winterdag met vooral in de bergen volop zon. In de lagere delen en dalen was het veelal weer grau en grijs onder de deken van Hochnebel. In de avond daalde onder een heldere hemel en boven sneeuw het kwik weer snel -5 -10 graden en in de wat hoger gelegen beschutten delen en dalen tot -10 a 1-8 graden. Nog kouder werd het in de bekende Kältelöcher zoals de Glattalp en Funtensee alwaar het kwik in de avond tot – 23 en -25 graden daalde.

Genieten in de zon op de Ehrwalder Alm. Foto Rob Snijders
Seefeld in Tirol. Via Sven / Onweer-Online forum
Chamonix met uitzicht op de Mont Blanc

“Die Seilbahn ins Glück. #RigiScheidegg” Foto Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier

Kaiserwetter en perfecte ski en sneeuw condities in de Berner Alpen. Grindelwald Mannlichen met uitzicht Eiger, Mönch en Jungfrau. Foto ingezonden door Jeffrey Laan
Polaire luchten boven de Aletsch en Rosswald

Zwak koufront
Samen met een zwak en verpieterend koufront is in de nacht wat vochtigere lucht binnen gestroomd en door bewolking kon het niet verder meer afkoelen en gingen de temperaturen zelfs weer wat omhoog. Vandaag start de dag door het zwakke front veelal grijs en grauw en lokaal kan er met voorkeur voor de Alpennoordkant ook nog wat lichte sneeuw neerdwarrelen. Het is vrij koud met temperaturen die tussen de – 3 en 5 graden uitkomen. Op 2000 meter vriest het een graad of 8 a 9 en op 3000 meter een graad of 15 a 16. De wind is meest zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richtingen.

Oben blau, unten grau. Hochnebel vanmorgen boven het Rhonedal. Uitzicht vanaf de Bettmerhorn richting de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon, Monte Rosa, Matterhorn)

Radar beeld 09h15 Bron WetterOnline.deIn de loop van de dag gaat het van west naar oost weer opklaren op een inkomende uitloper van het Azorenhoog. Morgen zondag begint in de oostelijke Alpen de dag nog vriendelijk met veel zon in de bergen en in de dalen en het laagland weer kans op Hochnebel en mist. In het westen trekt in de loop van de ochtend op nadering van een occluderend frontensysteem weer nieuwe bewolking binnen waaruit later wat meest lichte sneeuw kan gaan vallen.

GFS T850 hPA voor zondag 11 februari 00h00

In de namiddag en avond bereikt de bewolking en neerslag dan ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 400 en 600 meter maar omdat er ook wat zachtere lucht binnenstroomt stijgt de sneeuwvalgrens aan de noordkant tijdelijk tot 700 a 900 meter.

Maandag staat in het teken van het overtrekkende occlusie front en een apart noord Italië laagje, het is meest bewolkt en steeds weer valt er met zwaartepunt (Stau) langs de Alpen noordzijde neerslag. Met het instromen van een volgende portie polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen.

GFS neerslag maandag 12h00

De meeste kans op wat zon maken de uiterste oostelijke delen en de westelijke Alpenzuidkant, hier valt ook nauwelijks tot geen neerslag. In de loop van de  dag volgt op nadering van een tussenhoog dan ook in het westen weer een weersverbetering.

Dinsdag nog laatste sneeuw langs de oostelijke Alpennoodkant, elders belooft het onder een volgend inschuivend tussenhoog weer een heel mooie maar ook koude dag te gaan worden. Vooral in de  nacht op woensdag en woensdag ochtend kan het onder een heldere hemel en boven de sneeuw zeer koud gaan worden met strenge tot zeer strenge vorst. Lokaal kan het kwik weer tot -20 a -25 graden dalen en mogelijk ook nog lager!

Warmtefront
In de loop van de woensdag krijgen we te maken met van het westen opkomende bewolking en nieuwe neerslag. Deze hangt samen met een warmtefront dat de Alpen binnen trekt en tevens voor een duidelijke verzachting zal gaan zorgen. Met een naar zuidwest draaiende stroming wordt het tijdelijk ook föhnig.

GFS T850 hPa donderdag 00h00

Met aanvang van de neerslag sneeuwt het eerst nog tot in de lagere delen en dalen maar met toename van de wind en het instromen van de zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in de middag en avond naar 1000 tot 1500 meter en donderdag kan het aan de noordkant tot 1800 meter regenen. Naast de regen tot wat grotere hoogte gaat ook de tot stormkracht aantrekkende wind de wintersporters weer parten spelen.

GFS T850 hPa donderdag 12h00 met de zachter lucht aan de noordkant en westkant van de Alpenhoofdkam

In de avond en nacht op vrijdag volgt dan weer koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 500 meter. Vrijdag en vooral het weekend gaan dan onder een weer meest vlakke drukverdeling weer kouder en licht onbestendig verlopen.

GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen

Tot zover voor deze zaterdagochtend. Een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Actueel in Termen onder de Hochnebel en lage bewolking wat lichte sneeuwval,  Temperatuur -2.2 graden. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 683 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier