Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen zien er vrij rustig uit met geregeld ruimte voor de zon en slechts af en toe wat neerslag. Donderdag en vrijdag lijken wisselvalligere dagrn te worden met regen en hogerop weer sneeuw. Daarna stabiliseert het weer en komt de zon weer vaker tevoorschijn. In de nieuwe week zijn er signalen dat er met een zuidelijke aanvoer warme lucht naar de Alpen gestuwd wordt. Interessante ontwikkelingen, maar wel slecht nieuws voor de gevallen sneeuw.

Terugblik

Na het grijze weer van de laatste dagen, kwam vandaag de zon er goed aan te pas en met de gevallen sneeuw leverde dat schitterende plaatjes op. Geniet even mee van deze mooie beelden!

In Innsbruck geen sneeuw, maar wel steeds meer herfstkleuren in de natuur (foto: Roy Molenaar).

Kijken we dan omhoog met de camera zien we de vers gevallen sneeuw al op de bergen liggen. De wolken maken het plaatje compleet.

In deze foto zijn de herfst en de winter allebei vertegenwoordigd. De met sneeuw bedekte Matterhorn steekt er prachtig boven uit. Foto: Tamara Casille – van Den Berg in Zermatt.

Ook dit beeld is genieten geblazen.

Ook op webcambeelden ziet vers gevallen sneeuw er adembenemend mooi uit. De bovenste foto toont mooi de sneeuwgrens.

Rustig najaarsweer

We bevinden ons vandaag tussen allerlei storingen in. Er ligt een laag boven het kanaal en dit laagje zakt geleidelijk verder af naar Frankrijk. De bijbehorende fronten zullen vandaag de Alpen nog niet aan doen. Verder ligt er een laag boven de Balkan en zorgt daar voor flinke neerslaghoeveelheden. Een uitloper hiervan kan af en toe voor wat lichte neerslag zorgen in de oostelijke Alpen. Onder andere Innsbruck zou hier mee te maken kunnen krijgen, maar veel neerslag wordt er niet verwacht. De zon schijnt verder ook met enige regelmaat en daardoor is het heerlijk genieten in de bergen. We bevinden ons echter nog steeds in vrij koude lucht, waardoor een winterjas geen overbodige luxe zal zijn.

Rustig weer vandaag in een groot deel van de Alpen.

Storingen blijven op afstand

Ook op woensdag passeren storingen noord en zuid van de Alpen. Het actieve laag boven de Balkan schuift richting Polen en Duitsland, maar zal niet veel neerslag in de Alpen brengen. Het duikende laagje bij Frankrijk is inmiddels naar de Middellandse Zee getrokken en neerslagfronten zullen schampen de zuidwestelijke Alpen. Vooral de Franse Alpen krijgen met wat sneeuw/regen te maken. De sneeuwvalgrens ligt veelal rond of iets onder de 1500 meter. Verder schijnt ook geregeld de zon en is het eigenlijk rustig najaarsweer.

De meest actieve fronten en storingen blijven bij ons vandaan.

De sneeuwvalgrens ligt veelal onder de 1500 meter.

Wisselvalliger

Het eerder genoemde duikende laag bij Frankrijk komt met een boog de Alpenregio binnen en gaat voor de nodige neerslag zorgen. De sneeuwvalgrens gaat iets omhoog, maar boven de 1500 meter valt de neerslag toch vaak in vaste vorm. De meeste neerslag is, net als de afgelopen dagen, voor de oostelijke Alpen. Ook op vrijdag blijft het veelal bewolkt met van tijd tot tijd neerslag. In de loop van vrijdag wordt het droger en neemt hogedruk het over.

Het is op donderdag behoorlijk wisselvallig in de Alpen. Ook vrijdag houdt dit beeld aan.

Oktoberwarmte loert

Na het weekend wordt de drukverdeling zo dat er een krachtige zuidelijke stroming op gang komt; hogedruk boven Oost-Europa en lagedruk op de Oceaan. Met die zuidelijke stroming lijkt dan warme lucht de Alpenregio in te stromen waardoor het zomaar weer 20 graden kan worden in de dalen. Het is zeker niet uniek, want de laatste jaren zien we vaker een warmte-opstoot halverwege oktober.

Voor nu stoppen we er weer mee. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, lezen jullie uiteraard in een nieuwe blog!

Met een zuidelijke aanvoer wordt warme lucht aangevoerd (kaart op 500 hPa).

Ook in Innsbruck is de warmte halverwege volgende week in de pluim goed zichtbaar. Ook de neerslag van donderdag en vrijdag zien er mooi in terug.

(Visited 543 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: rustig najaarsweer, donderdag toenemende neerslagkansen”

  • Ricardo
    13 oktober 2020 at 08:00

    Fijn om nog wat dagen met mooi najaarsweer te krijgen 😀

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier