De komende dagen zien er vrij rustig uit met geregeld ruimte voor de zon en slechts af en toe wat neerslag. Donderdag en vrijdag lijken wisselvalligere dagrn te worden met regen en hogerop weer sneeuw. Daarna stabiliseert het weer en komt de zon weer vaker tevoorschijn. In de nieuwe week zijn er signalen dat er met een zuidelijke aanvoer warme lucht naar de Alpen gestuwd wordt. Interessante ontwikkelingen, maar wel slecht nieuws voor de gevallen sneeuw.

Terugblik

Na het grijze weer van de laatste dagen, kwam vandaag de zon er goed aan te pas en met de gevallen sneeuw leverde dat schitterende plaatjes op. Geniet even mee van deze mooie beelden!

In Innsbruck geen sneeuw, maar wel steeds meer herfstkleuren in de natuur (foto: Roy Molenaar).

Kijken we dan omhoog met de camera zien we de vers gevallen sneeuw al op de bergen liggen. De wolken maken het plaatje compleet.

In deze foto zijn de herfst en de winter allebei vertegenwoordigd. De met sneeuw bedekte Matterhorn steekt er prachtig boven uit. Foto: Tamara Casille – van Den Berg in Zermatt.

Ook dit beeld is genieten geblazen.

Ook op webcambeelden ziet vers gevallen sneeuw er adembenemend mooi uit. De bovenste foto toont mooi de sneeuwgrens.

Rustig najaarsweer

We bevinden ons vandaag tussen allerlei storingen in. Er ligt een laag boven het kanaal en dit laagje zakt geleidelijk verder af naar Frankrijk. De bijbehorende fronten zullen vandaag de Alpen nog niet aan doen. Verder ligt er een laag boven de Balkan en zorgt daar voor flinke neerslaghoeveelheden. Een uitloper hiervan kan af en toe voor wat lichte neerslag zorgen in de oostelijke Alpen. Onder andere Innsbruck zou hier mee te maken kunnen krijgen, maar veel neerslag wordt er niet verwacht. De zon schijnt verder ook met enige regelmaat en daardoor is het heerlijk genieten in de bergen. We bevinden ons echter nog steeds in vrij koude lucht, waardoor een winterjas geen overbodige luxe zal zijn.

Rustig weer vandaag in een groot deel van de Alpen.

Storingen blijven op afstand

Ook op woensdag passeren storingen noord en zuid van de Alpen. Het actieve laag boven de Balkan schuift richting Polen en Duitsland, maar zal niet veel neerslag in de Alpen brengen. Het duikende laagje bij Frankrijk is inmiddels naar de Middellandse Zee getrokken en neerslagfronten zullen schampen de zuidwestelijke Alpen. Vooral de Franse Alpen krijgen met wat sneeuw/regen te maken. De sneeuwvalgrens ligt veelal rond of iets onder de 1500 meter. Verder schijnt ook geregeld de zon en is het eigenlijk rustig najaarsweer.

De meest actieve fronten en storingen blijven bij ons vandaan.

De sneeuwvalgrens ligt veelal onder de 1500 meter.

Wisselvalliger

Het eerder genoemde duikende laag bij Frankrijk komt met een boog de Alpenregio binnen en gaat voor de nodige neerslag zorgen. De sneeuwvalgrens gaat iets omhoog, maar boven de 1500 meter valt de neerslag toch vaak in vaste vorm. De meeste neerslag is, net als de afgelopen dagen, voor de oostelijke Alpen. Ook op vrijdag blijft het veelal bewolkt met van tijd tot tijd neerslag. In de loop van vrijdag wordt het droger en neemt hogedruk het over.

Het is op donderdag behoorlijk wisselvallig in de Alpen. Ook vrijdag houdt dit beeld aan.

Oktoberwarmte loert

Na het weekend wordt de drukverdeling zo dat er een krachtige zuidelijke stroming op gang komt; hogedruk boven Oost-Europa en lagedruk op de Oceaan. Met die zuidelijke stroming lijkt dan warme lucht de Alpenregio in te stromen waardoor het zomaar weer 20 graden kan worden in de dalen. Het is zeker niet uniek, want de laatste jaren zien we vaker een warmte-opstoot halverwege oktober.

Voor nu stoppen we er weer mee. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, lezen jullie uiteraard in een nieuwe blog!

Met een zuidelijke aanvoer wordt warme lucht aangevoerd (kaart op 500 hPa).

Ook in Innsbruck is de warmte halverwege volgende week in de pluim goed zichtbaar. Ook de neerslag van donderdag en vrijdag zien er mooi in terug.

(Visited 492 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen: rustig najaarsweer, donderdag toenemende neerslagkansen”

  • Ricardo
    13 oktober 2020 at 08:00

    Fijn om nog wat dagen met mooi najaarsweer te krijgen 😀

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer