klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; tijdens de kerstdagen bouwt zich boven Europa een stabiel hoog op welke tot het einde van het jaar het weerbeeld in de Alpen zal bepalen. Terwijl men in de bergen kan genieten van volop zon en relatief zacht weer kan de onderste laag van de atmosfeer tijdens de nog lange nachten flink gaan afkoelen met kans op (hardnekkige) Hochnebel en mist.

Kaiserwetter in de bergen

Koufront
Gisteren kwam er dan eindelijk een einde aan het veel te zachte en zeer onbestendige “herfstweer”. Zondag en vooral in de nacht op maandag werd er nogmaals een aanslag op het sneeuwdek gepleegd. Niet zozeer de regen was echter het probleem maar veel meer de zachte lucht en vooral harde tot stormachtige wind. Ook hier in Oberwallis ging net als elders nogmaals veel sneeuw verloren en maandagochtend was het hier in Termen tot een hoogte van 1100 a 1200 meter, afgezien van nog wat sneeuwresten, gewoon weer groen.

Een paar degen geleden nog een dik pak verse sneeuw en meer dan 20 cm sneeuwhoogte. Sinds gisteren alles weg behalve het ijs op de vijver. Sneeuwwebcam Termen
Hogerop op Rosswald is gisteren op de valreep nog 10 cm sneeuw gevallen

Geheel volgens verwachting trok er in de nacht en maandag overdag een markant koufront van noordoost naar zuidwest over de Alpen. In de ochtend waren eerst de noordelijke en in de middag dan ook de zuidelijke Alpen aan de beurt. Met het draaien van de wind naar noordelijke richtingen ging de temperatuur snel naar beneden en daarmee ook de vorst en sneeuwvalgrens. Met de noordelijke stroming profiteerden vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam nog van de neerslag en de dalende sneeuwvalgrens en viel er tot een hoogte van 1000 a 800 meter sneeuw waarbij zich al naar gelang hoogte een sneeuwdek(je) vormde van enkele centimeters tot 10 a 20 centimeter.

Op de valreep toch nog gelukt met de “kerst sneeuw”. Winterwonderland Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge

Meer sneeuw viel er in de hogere Alpen vanaf circa 2000 a 2200 meter. Lokaal kon men daar gisterochtend tussen de 50 en 100 cm aan verse sneeuw optekenen.

Winters Arosa (Graubünden) na een verse laag sneeuw. via Twitter @herrlichesarosa ‏ @herrlichesarosa
De meeste sneeuw viel in het hooggebergte zoals bv in Sölden waar een halve meter viel
Sölden


Obergurgl /Hochgurgl

Deels was deze sneeuw sterk vervracht en mede daardoor ook is het lawinegevaar in de noordelijke Alpen(hoofdkam) gestegen naar code ORANJE (aanzienlijk) of ROOD (groot) Vooral hiet in de Aletsch is het lawine gevaar precair en ook vanmorgen waren de luide knallen van de Lawinesprengungen weer goed te horen. Het mooi weer van de komende dagen is uitnodigend, hou echter rekening met met het gevaar en blijf vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen van de ski gebieden op! (zie per land op kaart onder aan weerbericht)

Veel sneeuw en groot lawinegevaar in het gebied van de Aletsch

Minder turbulent en nat ging het er aan de zuidkant en zuidwest kant aan toe. Vooral wat verder weg van de hoofdkam en speciaal langs de oostelijke zuidkant was het meest droog en met in kracht toenemende Nordföhn begon het daar in de loop van de dag op te klaren. neerslag werd er hier niet of nauwelijks gemeld.

Mooi was gisteren de scheidingslijn (Alpenhoofdkam) tussen de noordkant en zuidkant vanuit de ruimte waarneembaar.

Toenemende hogedruk
In de loop van de middag en avond begon het zwerk met het instromen van veel drogere polaire lucht te breken en werd het op droog. Laatste sneeuw viel in de namiddag en avond nog het in zuidwesten en  in de Stau van de centrale en oostelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam, veel stelde dit echter niet meer voor.

De weersverbetering hebben we te danken aan luchtdrukstijgingen achter het koufront en drogere lucht die met de naar noordoost gedraaide stroming tot over de Alpen is uitgestroomd . Motor daarachter is een opbouwend hoog met kern boven België. Het hoog, luisterend naar de naam – Hugo – zal vandaag en ook de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa gaan bepalen.

De meest koude lucht bevindt zich boven de oostelijke Alpen, minder koude lucht vinden we terug boven de westelijke Alpen. Omdat er weinig stroming is en ook de as van het hoog ten noorden van de Alpen blijft liggen verandert er deze eerste kerstdag niet veel aan deze temperatuur verdeling en ook het weerbeeld.

GFS T850 hPa voor vanmorgen 09h00. De meest koude lucht ligt over de oostelijke en centrale Alpen

Daar waar het in de afgelopen nacht langer opklaarde kon het kwik vooral boven sneeuw verder dalen en start de dag start met lichte tot matige vorst en in de hogere dalen ook gewoon weer (zeer) strenge vorst. Zo meldt Glattalp op dit moment -19 graden en het vliegveld van St Moritz – 20 graden! Eventuele Hochnebel of mist die zich daarbij heeft gevormd zal in de loop van de dag oplossen en vooral in de bergen zal de zon volop schijnen.

Radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de

Minder fraai is het nog in de oostelijke noordkant alwaar ze nog met de naweeën van de Nordstau te maken hebben. Hier is het meest bewolkt en grauw en tot in de lagere delen valt er nog wat sneeuw.

Voor de wintersporters belooft het een heel mooie eerste kerstdag te worden. Het is de zon die het weerbeeld zal bepalen en enkele (hogere) wolkenvelden mogen geen naam hebben. Op 2000 meter wordt het van west naar oost -3 tot -8 graden, op 3000 meter vriest het 10 tot 14 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De middagtemperaturen variëren tussen – 2 graden graden in het oosten en tot 7 graden in het westen. Nog iets warmer wordt het met de Nordföhn aan de zuidkant, hier kan het kwik lokaal tot 10 a 11 graden oplopen. In de zuidelijke en centrale inner-alpine Alpen is het een stuk kouder met ook overdag temperaturen rond het vriespunt.

Op tweede kerstdag zien we het hoog wat vervlakken en met weinig drukgradiënt verandert er grosso modo ook dan niet veel aan het rustige hogedrukweer. Wel neemt de kans op Hochnebel en mist met voorkeur aan de noordkant wat verder toe en ook de temperaturen in de bergen kunnen ietwat hoger gaan uitkomen. In de bergen schijnt de zon weer volop en hebben we te maken met uitstekende wintersport condities op zowel de pistes als ook op de terrasjes.

Hogedruk bepaalt de komend dagen het weerbeeld in de Alpen, de jetstream en storing worden gedwongen om een noordelijke koers te volgen. GFS voor vrijdag 28 december

Door de droge lucht (lage dauwpunten) zal de sneeuw ondanks dat het vooral op hoogte relatief warm is , goed van kwaliteit zijn. Daarbij treedt ook nog het verschijnsel van sublimatie op (verdampen van sneeuw zonder dat het smelt). Dit proces onttrekt, wanneer er weinig tot geen stroming is en onder een heldere hemel in droge lucht, energie aan de omgeving (lucht). Hierdoor ontstaat  in een dunne laag vlak boven het sneeuwdek  een extra afschermende koude laag welk eventueel smelten door de relatief hoge temperaturen tegengaat en de sneeuw dus gewoon “droog” blijft!

Dauwpunten GFS vrijdagnacht. Niet zozeer de luchttemperatuur maar veel meer de dauwpunt temperatuur zegt iets over de kwaliteit van sneeuw op de pistes. Hoe lager de DP hoe droger de lucht. Ook voor de productie van kunstsneeuw zijn de DP maatgevend!

Opm; De dauwpunt temperatuur wordt gebruikt als een mate voor de absolute hoeveelheid vocht in de lucht. Algemeen kan men dus stellen hoe lager het dauwpunt hoe droger de lucht en juist droge lucht is goed voor sneeuw(valgrens) en met name ook de kwaliteit van sneeuw of het sneeuwdek.

Ook de laatste dagen van het jaar verandert er niet veel aan de hogedruk met inversie. Door de subsidentie (dalende) luchtbewegingen binnen het hoog is het vooral op wat grotere hoogte mild. In de lagere atmosfeer in de koude plaklaag onder de inversie daarentegen vrij koud met dagelijks kans op Hochnebel of mist.

GFS dinsdag 01-01-2019 00h00 met nog steeds de hogedruk, koude lucht en storingen trekken via oost Europa naar de Balkan en westelijke Middellandse Zee

In hoeverre deze al of niet zal oplossen wordt mede bepaald door de ligging van het hoog (hoogteas) en de stroming binnen het hoog. Een scenario onder het motto van “oben blau, unter grau (en kou)” is echter ook dan het meest waarschijnlijke. Neerslag wordt er dit jaar niet of nauwelijks (oosten) meer verwacht en ook de jaarwisseling zal rustig gaan verlopen.

Hogedruk “open end”
Ook de eerste dagen van het nieuwe jaar verandert er niet veel aan de grootschalige hoogtestroming en drukverdeling. In hoeverre periodiek wat koudere lucht me eventueel wat sneeuw aan de oostflank van het (later) wat noordelijker uitdijende Euro hoog tot over de Alpen (oostelijke) kan uitstromen is nog ongewis.

Tot zover voor deze kerstochtend. Een ieder een heel fijne Kerst gewenst vanuit een inmiddels weer onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 995 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Rustig het jaar uitluiden onder Euro-hoog”

 • Bertil Blaas
  25 december 2018 at 16:33

  Dag Johann en fam. als ook alle medewerkers van de site,

  Prettige Kerstdagen gewenst,
  Groeten Bertil.

  • Johann
   25 december 2018 at 16:37

   Dank je Bertil. Ook voor jou en je familie prettige kerstdagen en een guter Rutsch…. Gr J

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer