Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  hoog –Vera-, vandaag met kern boven west Europa, bepaalt het weerbeeld in de Alpen. De binnengestroomde maritiem polaire lucht wordt geleidelijk door zachtere lucht vanuit het westen tot zuidwesten verdrongen. Na een korte föhn-fase op zaterdag bereikt vanuit het westen een actief koufront de Alpen en gaat vervolgens een koudere weer fase inleiden. Zondag / maandag kans op (extreem) veel neerslag (sneeuw) door inzettende Genua cyclogenese!

Week in teken van rustig hogedruk -herfstweer

Gisteren konden we alweer flink profiteren van hoog Vera welke zijn invloed vanuit het westen tot over de oostelijke Alpen uitbreidde.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimten. Bron EOSDIS Worldview

Het was met de ingestroomde polaire lucht echter vrij koud en met 8 tot 13 graden was het meest wel bekeken. Uitzondering daarop vormden de zuidelijke Alpen en speciaal het zuidelijke Zwitserland met in Tessin lokaal 20 tot 21 graden.

Rustig en zonnige herfstdagen in Zermatt. Foto via FB Patrick Henzen‎ / Wallis 300 Tage im Jahr Sonne!
Vooral in de oostelijke Alpen nog “winters” met een verse laag poedersneeuw. Foto Hans ter Braak – Kleinwalsertal Kanzelwand 2000m Twitter Hans via @hansterbraak

Na een heldere en koude nacht met lokaal lichte en in de hogere dalen ook matige tot strenge vorst mogen we vandaag opnieuw een overwegend zonnige maar nog vrij koele herfstdag bij gaan noteren. Lokale Hochnebel zal in de loop van de dag door de zon “weg gebrand” worden en de temperaturen stijgen weer naar 8 tot 13 graden. Het oosten van Oostenrijk heeft ook vandaag nog te maken met de na-weeën van de kou inval en een nog aanwezige koude noordwestelijke stroming. Hier blijft het kwik mede door het ontbreken van de zon (nog) een stuk achter.

De grote verschillen tussen het al “opgewarmde” westen en zuiden zien we ook  mooi terug aan de vorstgrens. Terwijl deze daar al rond de 3000 meter bivakkeert pendelt die in het oosten nog rond de 1100 a 1200 meter.

Dat het overigens in deze tijd van het jaar al heel behoorlijk kan winteren met sneeuw tot in de dalen en ook lagere delen moge duidelijk worden aan de hand van de twee onderstaande foto’s gemaakt op 30 oktober alhier in de tuin. De sneeuw en vorst werden destijds veroorzaakt door een markante uitbraak van polaire lucht tot aan de Middellandse Zee en een apart laagje boven de oostelijke Alpen (zie kaart GFS hieronder)

GFS 30 oktober 2008 met de winterinval in de Alpen


Zachter, zaterdag opkomende Südföhn
Woensdag dan ook in het oosten einde van de koude noordwestelijke hoogtestroming en verdere verzachting met een vorstgrens die dan ook tot rond de 3000 meter zal uitkomen.

In de tweede helft van de week gaan de temperaturen geleidelijk nog wat verder omhoog. Mogelijk dat er vrijdag tijdelijk wat neerslag valt aan de oostelijke noordkant.

Sneeuw dan meest vanaf 1500 tot 1800 meter. Zaterdag worden uiteindelijk met een opkomende Südföhn de hoogste waardes bereikt. Verder verandert er in grote lijnen niet veel aan het rustige herfst en hogedruk weer.

Koufront / Genua laag
In de loop van de zondag en maandag krijgen we te maken met een volgende weersverslechtering en afkoeling. Boosdoener is een inkomende hoogtetrog en daarmee samenhangend koufront. In eerste instantie zullen de westelijke Alpen ermee te maken gaan krijgen, maandag volgen dan ook de oostelijke Alpen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen naar 1200 meter en maandag naar 800 meter.

GFS voor maandag 00h00 met de kou inval en Genua cyclogenese.

Het is nog even afwachten in hoeverre de koudere lucht tot over de oostelijke en zuidoostelijke Alpen zal weten uit te stromen. Door tegenwerking van Italiaanse lagedruk zou dit proces namelijk gefrustreerd kunnen worden. In het overgangsgebied van de verschillende luchtmassa’s kan dan (zeer) veel neerslag gaan vallen (opglijdings processen / Gegenstromlage).

Zo berekent het ECMWF al een paar dagen neerslaghoeveelheden die tot dinsdag oplopen tot 50 a 100 mm en lokaal zelfs meer dan 150mm. Tja als dat alles of een deel als sneeuw gaat vallen dan….! GFS gaat ook vandaag van minder neerslag uit, is echter ook langzaam naar boven toe aan het bijstellen!

ECMWF neerslag cumulatief tot dinsdag ochtend

Gezien de nog vrij lange verwachtingstermijn moeten we ook vandaag nog voorzichtig omgaan met de interpretatie van hetgeen ons de weermodellen voor schotelen! Daarover dan later meer!

Vanuit een onbewolkt en fris Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen dan met de “vooruitziende blik en visie” van Lander van Tricht. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 529 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer