Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Na een aantal dagen met veel wind, komt de atmosfeer komende dagen meer tot rust. Een hogedrukgebied zorgt voor stabiel herfstweer in de Alpen en gaan we een aantal mooie herfstdagen tegemoet. Tijdens mooi weerfases deze tijd spreken we vaak van Altweibersommer of Goldener Oktober.

De Altweibersommer, een mooi weersituatie in de herfst, is een van de bekendste singulariteiten. In de laaglanden kan de zon echter worden versluierd door mist of hoge mist in de herfst, zelfs bij mooi weer, waardoor het effect van de deze Altweibersommer wordt verminderd. Ook wordt vaak gesproken over Goldener Oktober wanneer de herfstkleuren op z’n mooist zijn in de maand oktober.

De Inn in Innsbruck afgelopen week. De herfstkleuren zijn steeds beter te zien.
Een hogedrukgebied boven de Alpen zorgt dit weekend voor stabiel herfstweer

Na een aantal föhnige dagen eerder deze week met hoge temperaturen, lag de temperatuur gisteren een stuk lager in de Alpen.

Vandaag begint op veel plekken met bewolking in de Alpen, maar neemt de zon steeds meer in kracht toe. De wind komt uit een noordwestelijke richting en daarmee kan het fris aanvoelen. Het is aan de koude kant voor de tijd van het jaar met een vorstgrens die rond de 1600 m ligt in de Oost-Alpen. In de West-Alpen nemen de temperaturen snel toe vanmiddag en wordt het aangenaam herfstweer. Hier ligt de vorstgrens beduidend hoger rond de 2500 m.

Morgen, zondag belooft het wederom een zonnige dag te worden. Na een koele start in de ochtend, komen de temperaturen duidelijk hoger uit dan de zaterdag. Met toenemende hoge druk, is het rustig en stabiel herfstweer. In de ochtend kan er hier en daar nog nevel voorkomen, maar deze lost in de loop van de dag op.  De wind draait richting het zuiden tot zuidoosten waarmee zachtere lucht wordt aangevoerd.

De komende 5 dagen wordt weinig neerslag verwacht in de Alpen. Uitzondering zijn de zuidwestelijk Alpen. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen kan enige neerslag vallen op dinsdag/woensdag.
Op zondag een temperatuur opleving door een zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht. Begin van de week lopen de temperaturen wat terug en op dinsdag/woensdag mogelijk wat neerslag. (bron: ECWMF, prikpunt Innsbruck)

Overmorgen, maandag wordt een zonnige dag in de Alpen. De hoge bewolking neemt toe en een zuidoostelijke wind zorgt voor de aanvoer van zacht lucht. Dinsdag begint de dag mogelijk met veel nevel in de ochtend, maar verder blijft het overwegend zonnig. Uitzondering zijn de westelijke Alpen waar later mogelijk neerslag kan vallen. Bovendien blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten
Op de lange-termijn lijkt het overwegend droog te blijven in de Alpen. De hoge druk houdt voorlopig stand waardoor storingen vanuit westelijk richting niet weten door te dringen. Omstreeks dinsdag en woensdag kan dit patroon mogelijk doorbroken worden en nemen de neerslag kansen weer toe. Temperaturen schommelen rond gemiddeld voor de tijd van het jaar. Met een aantal zonnige dagen in het vooruitzicht kunnen we spreken van een Goldener Oktober.

(Visited 22 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer