Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een aantal dagen met veel wind, komt de atmosfeer komende dagen meer tot rust. Een hogedrukgebied zorgt voor stabiel herfstweer in de Alpen en gaan we een aantal mooie herfstdagen tegemoet. Tijdens mooi weerfases deze tijd spreken we vaak van Altweibersommer of Goldener Oktober.

De Altweibersommer, een mooi weersituatie in de herfst, is een van de bekendste singulariteiten. In de laaglanden kan de zon echter worden versluierd door mist of hoge mist in de herfst, zelfs bij mooi weer, waardoor het effect van de deze Altweibersommer wordt verminderd. Ook wordt vaak gesproken over Goldener Oktober wanneer de herfstkleuren op z’n mooist zijn in de maand oktober.

De Inn in Innsbruck afgelopen week. De herfstkleuren zijn steeds beter te zien.
Een hogedrukgebied boven de Alpen zorgt dit weekend voor stabiel herfstweer

Na een aantal föhnige dagen eerder deze week met hoge temperaturen, lag de temperatuur gisteren een stuk lager in de Alpen.

Vandaag begint op veel plekken met bewolking in de Alpen, maar neemt de zon steeds meer in kracht toe. De wind komt uit een noordwestelijke richting en daarmee kan het fris aanvoelen. Het is aan de koude kant voor de tijd van het jaar met een vorstgrens die rond de 1600 m ligt in de Oost-Alpen. In de West-Alpen nemen de temperaturen snel toe vanmiddag en wordt het aangenaam herfstweer. Hier ligt de vorstgrens beduidend hoger rond de 2500 m.

Morgen, zondag belooft het wederom een zonnige dag te worden. Na een koele start in de ochtend, komen de temperaturen duidelijk hoger uit dan de zaterdag. Met toenemende hoge druk, is het rustig en stabiel herfstweer. In de ochtend kan er hier en daar nog nevel voorkomen, maar deze lost in de loop van de dag op.  De wind draait richting het zuiden tot zuidoosten waarmee zachtere lucht wordt aangevoerd.

De komende 5 dagen wordt weinig neerslag verwacht in de Alpen. Uitzondering zijn de zuidwestelijk Alpen. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen kan enige neerslag vallen op dinsdag/woensdag.
Op zondag een temperatuur opleving door een zuidoostelijke aanvoer van zachte lucht. Begin van de week lopen de temperaturen wat terug en op dinsdag/woensdag mogelijk wat neerslag. (bron: ECWMF, prikpunt Innsbruck)

Overmorgen, maandag wordt een zonnige dag in de Alpen. De hoge bewolking neemt toe en een zuidoostelijke wind zorgt voor de aanvoer van zacht lucht. Dinsdag begint de dag mogelijk met veel nevel in de ochtend, maar verder blijft het overwegend zonnig. Uitzondering zijn de westelijke Alpen waar later mogelijk neerslag kan vallen. Bovendien blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten
Op de lange-termijn lijkt het overwegend droog te blijven in de Alpen. De hoge druk houdt voorlopig stand waardoor storingen vanuit westelijk richting niet weten door te dringen. Omstreeks dinsdag en woensdag kan dit patroon mogelijk doorbroken worden en nemen de neerslag kansen weer toe. Temperaturen schommelen rond gemiddeld voor de tijd van het jaar. Met een aantal zonnige dagen in het vooruitzicht kunnen we spreken van een Goldener Oktober.

(Visited 67 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer