Advertentie 

Algemeen: hoog – Geri – ligt met zijn zwaartepunt boven midden Europa en bepaalt dit weekend het weerbeeld in de Alpenlanden. Zondag trekt Gero naar het oosten weg en komt de weg vrij voor vochtigere en vanaf dinsdag ook weer koudere lucht die vanuit het noordwest nadert.

Zachter, dinsdag volgend koufront met neerslag (sneeuw)

Na de markante “Luftmassenwechsel” met eergisteren nog de aanvoer van subtropische lucht die met met Föhn het kwik tot 18 a 22 graden liet stijgen hadden we gisteren te maken met polaire luchtmassa’s waarbij vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam neerslag vier. Daarbij daalde de sneeuwvalgrens weer tot 1200 a 800 meter en deels ook nog lager. Achter het koufront hadden we overdag te maken typische “Rückseitenwetter”  waarbij een harde noordelijke wind en luchtdrukstijgingen voor mooie opklaringen en winterse buien zorgde. In de loop van de middag en avond vielen er met een naar noordoost gedraaide stroming in de Stau van de bergen dan weer enkele sneeuwbuien die in de Stau soms ook langer aanhielden en 5 tot 10cm sneeuw opleverden.

Veel wind gisteren ook op Rosswald (Oberwallis)
Ook weer wat verse sneeuw in de noordelijke Franse Alpen – Tignes – via . Iglu SkiGeverifieerd account‏@Igluski
Gistermiddag en avond sneeuwde het in de Nordstau van de Alpen af en toe nog even flink door zoals ook in Mittelberg Kleinwalsertal – Via live webcam Haus Walser Berg –  – zie HIER

In de nacht ging de activiteit er weer uit en kon de atmosfeer door de verder stijgende luchtdruk onder de vleugels van hoog – Geri- verder tot rust komen. In de drogere koude lucht en met het verder wegvallen dan wel afnemen van de wind kon het kwik behoorlijk dalen en op dit moment vriest het op uitgebreide schaal licht tot matig. In de hoger gelegen dalen en boven sneeuw vriest het ook nu nog streng met lokaal 15 tot 19 graden vorst! Ook hogerop zien we soortgelijke temperaturen waarbij het op 3000 meter een graad of 15 vriest en ook  op1500 meter (850hPa) vriest het op dit moment nog zo’n 4 tot 8 graden.

Zaterdag wisseldag en het weer werkt prima mee. Wel koud vanmorgen met lokale Hochnebel in de dalen. Wisseldag en afscheid van de Alpen ook in Biberwier ! Foto Peter de Ruiter ‏@peterderuiter
Een een standaard ritueel bij noordwest koufronten, sneeuwruimen in Mittelberg Kleinwalsertal bij 6 graden vorst en 20cm Neuschnee via @hansterbraak
En ook winters ontwaken in Ehrwald Tirol via Peter Vanmechelen‏@petvanmechelen

De hogedrukas en kern schuift vandaag geleidelijk over de Alpen in oostelijke richting en daarmee gaat vanuit het westen weer markant zachtere lucht over de Alpen uitstromen en gaan vooral in de bergen de temperaturen weer flink in de lift. Op 850hPa ligt het kwik morgen alweer rond de 5 graden en de vorstgrens heeft zich dan tot 2800 a 3000 meter teruggetrokken.

Vannacht en van morgen zitten we nog in de koude lucht. GFS T850hPa 03h00

Vooral vandaag schijnt de zon in de bergen volop, lokale mist en Hochnebel houdt zich op in het Alpenlaagland en de dalen. De noordelijke wind, in Zwitserland Bise, neemt geleidelijk verder in kracht af en dat geldt ook voor de Nordföhn aan de Alpen zuidkant.

Radarbeeld van 09h10. Via WetterOnline.de
Kaiserwetter – Mürren – Schilthorn‏@murren007

Morgen zondag is het zacht en schijnt vooral in de ochtend nog de zon, van het westen uit zien we echter steeds meer hogere (sluier)bewolking binnentrekken. Deze bewolking hoort bij een zwakke storing die de Alpen schampt.

Morgen weer een graadje op 10 zachter GFS T850hPa zondagmiddag

Maandag belooft dan weer een fraaie dag te worden voordat in de loop van de dag van het westen uit de bewolking weer dikker wordt op nadering van een koufront. Voor het koufront uit gaat eerst de föhn nog even opleven waarna neerslag in de avond en nacht op dinsdag van het westen uit de Alpen gaat binnentrekken.

Dinsdag koufront met neerslag (sneeuw), in oosten eerst nog Südföhn

De sneeuwvalgrens daalt in de koudere lucht in  de nacht in de westelijk Alpen tot 1500 a 1100 meter en overdag verder naar 1200 tot 800 meter en deels tot 600 meter. De oostelijke Alpen hebben dinsdag aanvankelijk nog te maken met de föhn voordat ook hier het koufront met neerslag binnenloopt. De oostelijke delen houden het dinsdag nog droog.

GFS met de neerslag die dinsdagavond -nacht de Alpen binnentrekt

Ook de woensdag gaat vrij onbestendig verlopen met steeds weer wat buiige neerslag en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 800 tot 1400 meter. Tussen de neerslag (buien) door is het ook opgeklaard en er staat een stevige wind uit noordwestelijke richtingen.

Bergfex (ECMWF) neerslag cumulatief tot donderdag. De meeste sneeuw valt in de westelijke en zuidelijke Alpen, lokaal hogerop bij gunstige Stau 30 tot 70cm!

Donderdag gaat de jetstream een weer wat noordelijkere zuidwest-noordoost georiënteerde koers (noordelijk van de Alpen) vervolgen en daarmee draait de hoogtestroming weer naar zuidwest. Uit die hoek gaat dan weer veel zachtere van origine subtropische lucht naar het noorden en tot over de Alpen uitstromen. In alle hoogtes gaan de temperaturen weer in de lift. Richting en in het weekend lijkt het erop dat een depressie vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden afzakt en een ander deel vanuit de hoogtetrog richting het Iberische Schiereiland.

Daarmee gaat de drukgradiënt boven de Alpen weer toenemen met als gevolg een opstekende Süd(west)föhn en geleidelijke inzettende Südstau. Mocht dit scenario dat zowel het GFS als ook het ECMWF  vanmorgen simuleren zich zo gaan voordoen dan gaat er in de Südstau veel neerslag (sneeuw) vallen  De noordkant mag zich dan gaan opmaken voor een veel mildere en droge Föhnfase

Ensembles ECMWF (EC12) prikpunt noordelijke centrale Alpen
Ensembles GFS (GFS00) prikpunt noordelijke centrale Alpen

We hebben deze ontwikkelingen voor begin volgende week echter ook al eens de revue zien passeren en weten inmiddels hoe snel de kaarten met name in deze winter kunnen veranderen. Voorlopig gaan we er dus nog maar even niet verder op in. Fijne zaterdag gewenst vanuit een onbewolkt Oberwallis en graag weer tot morgen. Ciao

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, waaronder een dodelijk ongeval eergisteren hier in de bergen bij Leukerbad. In alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt een code ORANJE (3) of is het gevaar door de verse sneeuw in het hooggebergte boven de boomgrens weer opgehoogd van code GEEL naar code ORANJE.  Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 828 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier