Alpen - Na regen komt zonneschijn

Algemeen: ook vandaag verblijven de Alpen nog onder invloed van een langzaam naar het zuiden wegtrekkende storing waarbij met van zuidwest naar noordwest draaiende hoogtewinden vooral aan de oostelijke Alpennoordkant koude(re) lucht wordt aangevoerd. In de loop van de donderdag krijgen we te maken met een Atlantisch hoog dat geleidelijk zijn invloed over west en centraal Europa zal gaan uitbreiden en tot en met het weekend voor rustig en zonnig herfstweer gaat zorgen.
Winterweer voorlopig weer even op een zijspoor
De neerslag behorende bij een storing (koufront) die gisternacht vooral in de westelijke Alpen neerslag van betekenis opleverde trok gisteren overdag verder naar het oosten en zuidoosten en uiteindelijk werd het ook in de oostelijke Alpen een natte bedoeling. Ook in het westen was het het zwabberende en bijna stationair front met de kenmerken van een warmtefront een grijze en natte dan wel druilerige herfstdag. Lokaal werd er in de westelijke Zwitserse Alpen van 18h00 tot 18h00 gisterenavond 50 tot 80mm neerslag afgetapt, elders viel er tussen de 10 en 30mm. Het was met 12 tot 15 graden niet koud en ook het temperatuurverloop vertoonde door de bewolking maar weinig schommeling.
Ook vandaag hebben we nog te maken met de invloed van de storing waarbij vooral aan de oostelijke Alpennoordkant wat koudere lucht wordt aangevoerd. De bewolking overheerst en de zon zal slechts met moeite hier en daar weten door te breken. Verder hebben we te maken met veel lage bewolking en Hochnebel en steeds weer valt er wat regen en boven de 1800 meter (noorden) en 2500 meter (zuiden) sneeuw.
Ook op grotere hoogte is het niet echt koud, kijken we voor bijvoorbeeld de Zwitserse Alpennoordkant naar het temperatuurverloop met toename van hoogte dan zien we volgende waardes: 1500m 8°C, 2000m 6°C, 2500m 3°C, 3000m -1°C, 3500m -4°C. Aan de oostelijke Alpennoordkant is het in alle hoogtes van west naar oost een aantal graden kouder. Bij dit alles staat een matige tot krachtige wind uit overwegend noordelijke richtingen.
Indian Summer
Donderdag zien we we de luchtdruk geleidelijk verder stijgen. Op de kaarten zien we dan een enorm gebied van hogedruk dat zich uitstrekt vanaf west Rusland – centraal en west Europa – tot over de Azoren. Vrijdag zien we een aparte kern (1035hPA) boven Frankrijk liggen waarbij tevens van het zuidwesten uit een “warme” hoogterug wordt opgeworpen. Het 500 hPa niveau stijgt naar maar liefst 5800 tot 5900 meter (vrijdag- zaterdag) waarbij de temperaturen tot -10 graden zullen zijn opgelopen. Niet verwonderlijk dat de vorstgrens van het westen uit naar 4000 tot 4200 meter zal stijgen!!
Voor deze tijd van het jaar zijn dit best wel uitzonderlijke waardes die zelfs in de zomer niet zouden misstaan! De oostelijke Alpen en speciaal de oostelijke delen verblijven vooral donderdag nog in veel koudere lucht. er valt nog wat regen of een bui en lokaal kan het tot 1600 a 1400 meter ook sneeuwen. Uiteindelijke zal het ook hier gaan opwarmen maar duidelijk minder dan in de westelijke en zuidwestelijke Alpen.
Vanaf vrijdag zou het dan in het gehele Alpen gebied verder moeten gaan verbeteren en ook in het oosten gaat het opwarmen. De oostelijke delen van de Alpen en met name de noordoostkant blijven echter nog wat gevoelig voor wolken en wolkenvelden. Verder moeten vooral de lagere delen en dalen rekening houden met (lage) Hochnebel (bovengrens 1000 tot 1500m) en mist. Met temperaturen tussen de 10 en 16 en lokaal 18 tot 19 graden is het voor de tijd van het jaar zacht. Datzelfde kunnen we zeggen voor de bergen waar de vorstgrens ergens tussen de 3800 en 4200 met gaat uitkomen, duidelijk minder warm is het in het oosten met een vorstgrens die tussen de 3200 en 2700 zal uitkomen.
Begin volgende week verandert er grosso modo nog niet veel aan het rustige en vrij zachte weer. Pas rond het midden van de week zou er vanuit het noorden weer koudere lucht kunnen gaan instromen. In hoeverre dit inderdaad ook gaat gebeuren is nog onduidelijk, evengoed verblijven we nog wat langer in de hogedruk en zachte lucht. De komende dagen zullen duidelijk moeten gaan maken welke positie(s) de sturende drukgebieden zullen gaan innemen en dan pas zal ook duidelijk worden wat dit voor het weer in de Alpen en west Europa gaat betekenen.
Ik zou zeggen blijf volgen om vooral niets te missen want één ding is zeker “der nächste Winter kommt bestimmt, ist nur eine “Frage der Zeit”. Tot morgen dan weer met Alpenweerman Lander. Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en nevelig Oberwallis.
Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS via Facebook en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.