Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: uitgaande van een vanuit Frankrijk naderend (hoogte)laag wordt het aan de noordkant föhnig. Tegelijkertijd wordt de zeer warme en vochtige luchtmassa toenemend onstabiel van opbouw en nemen de onweerskansen toe met lokaal noodweer potentiaal. Vanaf maandag overgang naar  minder warm (heet) maar aanhoudend onbestendig zomerweer. In de loop van het volgende weekend volgt een herstel van het warme zomerweer.

Regen en onweersbuien, lokaal met noodweer potentiaal

Ook gisteren was het weer tropisch warm met temperaturen die lokaal tot rond de 35 graden opliepen. In de loop van de dag ontstonden weer diverse regen en onweersbuien waarbij opnieuw ook hagel en veel neerslag voorkwam.

Gistermiddag was het vooral in het noorden van Zwitserland raak. Zware regen en onweersbuien zorgden voor veel (water)overlast
Op diverse plaatsen werd ook weer hagel waargenomen. Foto vanuit het centrale Mittelland (Rothrist). via SRF Meteo
Ook in de oostelijke Alpen vielen weer talrijke stevige buien. Naderend onweer in Alpbach, Tirol. Foto Shadia Hashim‏ @shadia_hashim

Hoogtelaag / Thermisch laag 
Wanneer we naar de weerkaarten kijken dan zien we boven Frankrijk een hoogtelaag vanuit Spanje binnenschuiven met aan de grond een thermisch laagje. Aan de oostflank van het systeem wordt nogmaals zeer hete maar ook toenemend vochtige lucht vanuit het zuiden aangevoerd.

De lagedruk (thermisch laag) zal ervoor gaan zorgen dat van het westen en zuiden uit de onweerskansen flink gaan toenemen met mogelijk ook lokaal noodweer (hoosbuien, zware hagel en zware windstoten). Estofex komt voor de komende 24 uur met een level 2 alarm in zake “zwaar weer” (noodweer).

Mocht je op pad gaan of de bergen intrekken hou dan rekening met toenemend slechte condities en zorg bijtijds voor een “veilig” dan wel droog onderkomen. Ook voor wat betreft de outdoor activiteiten is het zaak om Wettertechnisch een vinger aan de pols te houden voor wat betreft de opkomende onweersbuien al of niet met  zware hagel en windstoten.

Houdt Max het droog?  
Ook in Spielberg in de Steiermark waar vandaag op de Red Bull Ring de 9e Grand Prix Formule 1 van Oostenrijk 2017 wordt gehouden houden ze het waarschijnlijk niet droog!  Na een zonnige start van de dag gaan in de middag ook hier regen en onweersbuien vallen en de kans dat Max de regenbanden erop moet gooien is reëel! Maar goed, met dit soort situaties en het soms sterke lokale karakter van de buien blijft het een kwestie van nowcasten!

Houden ze het droog in Spielberg? In de loop van de (mid)dag ook hier toenemende kans op regen -onweer!

Voor zover ik als “F1 leek” begrepen heb is het in het voordeel van Max wanneer het regent, mochten de buien er dan toch gaan komen dan is het te hopen dat het niet te hard gaat regenen en de Grand Prix zal ontaarden in een waterballet. De temperaturen zullen voor de buien uit tot 28 a 30 graden oplopen. Hoe dan ook, ga je die kant op neem in ieder geval een plu mee.

Westelijke dynamiek
In de loop van de week komen we in een meer westelijke hoogtestroming terecht waarbij ruggen en troggen elkaar afwisselen.

GFS 500 hPa voor woensdag met de westelijke stroming

De temperaturen komen dan op een duidelijk lager niveau uit maar met 20 tot 26 graden en lokaal ook nog wat meer (zuiden) blijft het (vrij) warm. De atmosfeer blijft echter ook dan onstabiel van opbouw en de bereidheid tot het regen en onweersbuien (dagelijkse gang (storingen) blijf bestaan.

GFS 300 hPa met het verloop van de jetstream . Donderdag is de koers strak west-oost net ten noorden van de Alpen. De meest koelere lucht blijft ten noorden daarvan.

Noorden sneeuw tot rond  2000 meter
Donderdag – vrijdag gaan op een volgend koufront (trog) met regen en onweersbuien de temperaturen nog wat naar beneden. Op het 850 hPa vlak komt het kwik in het noorden zaterdag rond een graad of 5 te liggen en de vorstgrens daalt naar circa 2400 meter.  Neerslag kan dan tot een hoogte van 2200 en misschien wel 2000 meter tijdelijk in sneeuw overgaan.

Door een apart laag dat boven noord Italië en een zogenaamde Gegenstromlage kan er vrijdag vooral in de centrale zuidelijke Alpen veel neerslag gaan vallen. In detail is deze setting echter nog onzeker (positie laag)

GFS neerslag voor vrijdagmiddag

Doordat de uitzakkende en inkomende hoogtetrog en een slingerende jetstream die noordwest – zuidoost tot over de Alpen zal koersen (plaatje hieronder) zal dan ook de wind behoorlijk gaan toenemen.

GFS 300 hPA (verloop jetstream) voor zaterdag
T850 hPa Trend prikpunt Engelberg
En de vorstgrens

Naar het westen en vooral zuiden toe zal de afkoeling minder zijn en zullen de temperaturen in alle hoogtes duidelijk hoger uitkomen.

Herstel zomerweeer
In de loop van het  weekend en begin volgende week van het westen uit dan geleidelijk weer herstel van het zomerweer en weer oplopende temperaturen!

GFS ensembles met de afkoeling en vanaf zondag het herstel. Prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze zondag, vanuit een inmiddels zwaar bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst! Ciao


UV – Index

De UV index kan in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 597 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier