Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  sneeuwlaag – Ingmar – is naar Duitsland weggetrokken en daarmee kwam er een einde aan de Südstau stroming en extreme neerslag (sneeuw). Na een tijdelijke adempauze gaat een volgend Genua laag dinsdag opnieuw sneeuwval in de zuidelijke Alpen geven. Woensdag en donderdag tijdelijk droger door zwakke hogedruk. Vrijdag nogmaals oplevende Südstau. Algemeen vanaf woensdag vooral in de bergen zachter en stijgende sneeuwvalgrens. Alpennoordkant (oosten) föhn.

Nieuwe Südstau sneeuwval in aantocht

De verwachte sneeuw en helaas ook regen is er gekomen en lokaal viel er extreem veel neerslag  In de Zwitserse zuidelijke Alpen en de noordelijk Italiaanse Alpen viel de neerslag tot een hoogte van 500 a 600 meter in vaste vorm en veelal sneeuwde het ook gewoon tot in de lagere delen en dalen. De meeste sneeuw viel in de hogere delen van de zuidelijke en centrale Oostelijke Alpen en de centrale en zuidelijke Zwitserse Alpen en is het tot in de lagere delen compleet winters.

Vooral in de centrale en zuidelijke Zwitserse Alpen viel veel sneeuw tot in de lagere delen. Bron Meteo-Schweiz

Record verdachte neeuw tot in het dal viel er met name ook hier in Oberwallis. Gistermiddag bedroeg de sneeuwhoogte in Termen (1020m) 65 cm en op Rosswald (1800m) 140 cm en vroor het tussen de -1 en -4 graden.

Rooswald vanmorgen
Rosswald vanmorgen
En inmiddels (10h20) weer met een knalblauwe hemel. Meer dan 1 meter op het dak
Termen vanmorgen
Tuin en weerstation Termen vanmorgen met de zon er weer bij
Obergoms, Oberwallis vi Pepe Stocken

Verder naar het oosten stroomde vooral op hoogte zachtere lucht binnen en daar begon de sneeuwvalgrens overdag te stijgen en zagen we per regio enorme verschillen. Terwijl het in sommige inner-alpine gebieden tot down under sneeuwde ging de sneeuw elders tot een hoogte van 1500 a 2000 meter in regen over. De nog warme ondergrond en natte (zware) sneeuw zorgde hier voor veel overlast en schade door onder andere Nassschnee lawine’s en Schneebruch.

Nassschneelawine met veel schade en overlast in Martell (Süd-Tirol, 1300m)

In de avond en nacht ging met het doorschuiven van het Italiaanse sneeuwlaag richting Duitsland na 12 uur intensieve Dauerschneefall de Südstau er weer uit viel er nog maar weinig sneeuw of werd het zelfs droog.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vandaag maandag zitten we in vrij koude lucht en afgezien van nog een vlok sneeuw is het op de meeste plaatsen droog en komt ook de zon weer tevoorschijn. De middag temperaturen variëren tussen de 0 en 7 graden en op 2000 meter wordt het een graad of -5. Sneeuwvalgrens variërend van het dal tot 400 a 800 meter.

Radarbeeld Alpen 0945. Via WetterOnline.de

In de loop van de middag en avond neemt vanuit het zuiden de bewolking echter weer toe en morgen dinsdag gaat er op een volgend Genua laag in de Stau van de zuidelijke Alpen opnieuw neerslag / sneeuw vallen en wordt het aan de noordkant opnieuw föhnig.

Nieuwe neerslag / sneeuw morgen in de centrale zuidelijke Alpen oiv een volgend Genualaag

De sneeuwvalgrens varieert tussen de lagere delen en dalen inner-alpine en 800 tot 1300 meter elders aan de zuidkant en langs de Alpenhoofdkam. Aan de oostelijke noordkant (Oostenrijk) met Föhn tot 15 graden.

Verwachte sneeuwval cumulatief tot en met woensdag

Woensdag en donderdag onder zwakke hogedruk tijdelijk weer in rustiger vaarwater voordat vrijdag vanuit het zuiden opnieuw neerslag gaat inzetten. De temperaturen gaan vanaf woensdag vooral in de bergen wat ophoog en ook aan de noordkant wordt het met föhn zacht maar ook droger. De verdere trend wijst richting vrij zacht tot zacht SüdwestwindwWetter. Hieronder de 14 dagen trend (multi model) voor Mittelberg Kleinwalsertal

Tot zover deze update voor de maandagochtend. Ik ga me straks op pad maken voor een Schneeschuh afdaling vanaf Rosswald naar Termen. Later meer. Ciao

Rosswald Webcam Bergstation

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.162 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier