Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; mooi weer hoog –Carina – heeft de aftocht geblazen en vanaf vandaag nemen Atlantische depressies met hun stroringen het regime weer over. Een eerst afzwakkende koufront trekt vandaag de Alpen binnen, een tweede actiever volgt morgen woensdag met daarachter een volgende portie maritiem polaire lucht. In het weekend volgt met een warmte vanuit het westen weer zachtere lucht.

Vooral in de West en Südstau verse sneeuw

Gisteren werd er vooral in het westen al aan de subsidentie inversie geknabbeld en door de toename van de naar zuidwest gedraaide wind werd deels al wat zachtere lucht met de koudere inversie vermengd waardoor vooral in de middelbare hoogtes (vanaf  800 a 900 meter) het kwik een paar graden winst kon boeken.

Aan de zuidkant kwam er een een einde aan de zachte Nordföhn fase en daar werd het met de aanvoer van koudere en vochtigere lucht juist een heel stuk kouder. Zo werd het bijvoorbeeld in het Zwitserse Ticino op circa 1600 meter hoogte (Cimetta, Monte Generose, San Salvatore) een graad of 10 tot 13 minder warm als de voorgaande dag.

Sneeuw ook in het Zwitserse Lugano, het midden Monte San Salvatore. Mooi is ook de inversie, de onderste koude plaklaag te zien

In vrijwel het gehele Alpengebied kon ondanks de vrij hoge lucht temperaturen een eerste witte kerst worden geregistreerd. Zelfs langs de zuidelijke Lago’s in Tessin lag er tussen de Palmen een gesloten sneeuwdek van 1 tot meerdere centimeters.

Eerste Kerst dag in de Alpen stond in het teken van heel veel zon en aangename temperaturen. Foto via FBOrcières Merlette
Traumpiste en Traumwetter. Foto Michel Ebben
Onderweg naar het Ramsau plateau, piste aan de voet van de Dachstein. Foto jos Schmitz

In de loop van de middag werd met een geleidelijk toename van de drukgradiënt tussen zuid en noord (tot 4 a 6 hPa) de föhn ook weer uit zijn slaap gewekt. Afgezien van wat(hogere) wolken velden in het westen bepaalde de zon nog volop het weerbeeld en vooral in de bergen was het buitengewoon zacht met een nulgraden niveau op 2800 a 3000 meter en zelfs op 2000 meter 6 tot 8 graden in de plus. Hieronder nog video impressie gemaakt op Rosswald;

Video impressie skigebied Rosswald / Oberwallis

Südföhn en frontale neerslag /sneeuw
Inmiddels nadert onder aanvoering van laag Diethelm met kern vandaag boven zuid Noorwegen een afzwakkend koufront de Alpen. Er is al duidelijk meer (hogere) bewolking en met het knalblauwe Kaiserwetter is het dan ook gedaan.

Vooral naar het oosten en noorden toe schijnt mede door de föhnige condities ook nog de zon. Het is vooral aan de voorzijde van het front met de de föhn zacht met maxima van 8 tot 12 graden. Onder de Hochnebel en mist is het met 0 tot 5 graden een stuk koeler en ook in de bergen is het al flink afgekoeld. Op 2000 meter in het westen nog slechts – 4 graden en tot +3 graden in de oostelijke delen van de Alpen.

Radarbeeld 08h45. Via WetterOnline.de

Veel neerslag wordt er vandaag niet verwacht en het meeste zal langs de centrale zuidelijke Alpenhoofdkam gaan vallen (Tessin) als ook in delen van de Franse Alpen. Tot de avond valt daar 5 tot 15 en lokaal in Tessin tot 25 cm sneeuw. Sneeuwvalgrens meest tussen de 400 en 600 meter, lokaal bij intensieve neerslag in Tessin door begeleidende neerslag afkoeling tot in de lage delen afzakken.

Woensdag en deels ook nog op de donderdag krijgen we te maken met een volgend opkomend koufront. Van west naar oost gaat er neerslag vallen met zwaartepunt in de West en Südstau. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1000 tot 1400 meter, gaandeweg de dag daalt de sneeuwvalgrens van west naar oost  naar 800 tot 400 meter.

GFS T850 hPA voor vrijdag 29-12 met de koude lucht over de Alpen

Tijdelijk krijgen we donderdag en vrijdag te maken met nog koude polaire luchtmassa’s. Op 1500 meter vriest het dan gewoon weer 10 tot 15 graden en de vorstgrens houdt zich tot in de lagere gebieden en dalen op. De neerslagkansen zullen in de loop van de donderdag en mogelijk ook vrijdag klein zijn en veelal blijft het dan droog.

Winterse episode van korte duur

Helaas voor de winter maar ook sneeuw aanbidders zal deze winter inval maar een kort leven beschoren zijn want reeds in de loop van de vrijdag en zaterdag gaat een opkomend warmte front de koudere lucht weer uit de Alpen verdrijven. Onduidelijk is nog precies hoe dit gaat gebeuren en hoeveel neerslag er gaan vallen. Dat het gaat verzachten is echter een feit en dat gaan we ook aan de sneeuwval en vorstgrens merken.

GFS voor zondag met de zachte lucht, de meeste neerslag valt volgens dit model echter noordelijk van de Alpen!

Met het opkomende warmtefront sneeuwt het aanvankelijke nog tot in de lagere delen en dalen maar in de loop van de zaterdag gaat met toename van de zuidwestelijke wind de sneeuwvalgrens stijgen naar 1400 tot 1800 meter en lokaal aan de noordkant tot 1900 a 2100 meter.

Kouder blijft het aan de zuidkant waar het aanwezige koude reservoir minder te lijden heeft van de zuidwestelijke winden. Sneeuwvalgrens hier afhankelijk van gebied 1000 tot 1400 meter

Het is dan te hopen dat met het arriveren van de zeer zachte lucht de meeste (of liever nog alle) neerslag al door is zodat de schade aan het sneeuwdek beperkt zal blijven.

Maandag opkomend koufront en weer kouder
Ook de nieuwe week staat in het teken van een komen en gaan van storingen en maandag is het weer de beurt aan een koufront. Nieuwe neerslag trekt de Alpen binnen en de sneeuwvalgrens daalt weer tot onder de 1000 meter.

ECMWF voor dinsdag 2 januari

Het ziet er naar uit dat we vervolgens tot en met vrijdag aan de koudere kant van de polaire jet verblijven en het weer winters zal aandoen. Voor wat betreft de neerslag prognosese houden we on gezien de lange verwachtings termijn nog maar even op de achtergrond.

Of dan richting het weekend of in het weekend de zachte lucht weer gaat binnenstromen of dat we misschien toch naar een koudere weerfase evolueren gaan we de komende dagen in kaart brengen

Sneeuwval
Ten slotte nog even een blik op de verwachte sneeuwval in de Alpen voor de periode van dinsdag tot zaterdag ochtend. Net als gisteren berekenen de weermodellen de meeste neerslag in de Stau van de zuidelijke Alpen met zwaartepunt de Dolomieten n( zuid Oostenrijk) en het Zwitserse Tessin. Hier kan in totaal 60 tot 80 cm Neuschnee gaan vallen en lokaal hogerop 80 tot 130 cm. Ook de Weststau gebieden profiteren van de meest (zuid)westelijke aanvoer. Hier kan 20 tot 60 cm gaan vallen, lokaal hogerop ook nog meer.

Neerslag sneeuw cumulatief 5 dagen WRF model (GFS)
Neerslag sneeuw cumulatief 5 dagen ECMWF model

Minder sneeuw valt er in die gebieden die in de schaduw zijde van de hogee bergkammen liggen, hier valt weinig tot niets. Ander aspect wat de sneeuwval nog geruime tijd kan frustreren is de zuidwest tot zuid Föhn. Lokaal zullen de verschillen dus groot zijn al naar gelang orografie en ook nog koers van het tweede laag!

En adhv het hoog resolutie model Arpege

Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) die vrijdag en zaterdag gaat vallen doen we vandaag nog geen uitspreek mede ook gezien de nog onzeker verwachting van frontpassage!

Tot zover het Alpenweer praatje voor deze 2e kerstdag (Stefanstag), fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao. Actueel in Termen 2.1 graad en enkele wolkenvelden.

Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code geel / oranje (gevaren niveau 2 tot 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!! Ook de afgelopen dagen was het weer flink raak met diverse ongevallen en helaas ook met dodelijke slachtoffers

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –

Webcams- meer beelden uit
 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.477 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Prefrontale föhn, koufront(en) en verse sneeuw”

 • Alfred A. Citroen
  26 december 2017 at 12:53

  Beste Johann,
  elke dag lees ik je weerbericht met veel interesse!
  Wij wonen in Villars sur Ollon VD op 1400 meter hoogte en in tegenstelling met de weersverwachting van vandaag, sneeuwt het hier intensief en er is geen wind.
  Goede tweede kerstdag toegewenst!
  p.s Helaas lukt het mij niet een mooi sneeuwplaatje toe te voegen het 2MB maximum haal ik niet.

 • Johann
  26 december 2017 at 12:57

  Hoi Alfred. klopt toch prima met de weersverwachting?! (Stau vanuit het zuidwesten tegen de Alpenhoofdkam op koufrontje) Hier föhn, opgeklaard en 7 graden 🙁 Veel plezier iig, morgen meer sneeuw en dan zaterdag weer een dik pak (wrs het meest van de hele week) !!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier