Algemeen: Dit weekend heben de Alpen te maken met een noordelijke hoogte stroming waarbij er ten westen van de Alpen een hoge drukgebied ligt en ten oosten een lage drukgebied. Een groot deel van de Alpen heeft dit weekend prachtig weer met uitzondering van de lager gelegen gebieden die wat Hochnebel kunnen hebben en de noordoostelijke Alpen, alwaar er wat sneeuwbuien zullen vallen.

Veel skigebieden in de Alpen zullen dit weekend hun deuren open voor het grote publiek. Een nieuw winterseizoen staat weer voor de deur! Afgelopen weken zijn veel gebieden dan ook druk in de weer geweest met de voorbereidingen om de opening zo goed mogelijk te laten verlopen. In de meeste gevallen is dit met behulp van kunstsneeuw ook prima gelukt!

Hier in het Oostenrijkse SkiWelt worden de pistes ski-klaar gemaakt met behulp van de sneeuwkanonnen

SkiWelt in Tirol met enorme bulten aan kunstsneeuw

In Ischgl in het westen van Tirol kan al langer geskied worden. Het was en blijft de komende dagen echt Kaiserwetter hier

Een prachtig plaatje uit Serfaus-Fiss-Ladis die dit weekend z’n deuren opent, de pistes liggen er perfect bij!

Geweldige omstandigheden tijdens het openingsweekend in Serfaus-Fiss-Ladis

Ook in de Italiaanse Dolomieten is er weer een topprestatie geleverd met de duizenden sneeuwkanonnen aldaar. Gisteren kwam het bericht uit Dolomiti superski, dat dit weekend opent, dat de Sella ronda volledig geskied kan worden direct vanaf het de opening vandaag!

Met uitzondering van wat kleine sneeuwbuitjes in de noordoostelijke Alpen begint de dag vandaag in het gehele Alpen gebied droog met in de bergen volop zonneschijn. Op dit moment is er vooral hochnebel aanwezig langs de randen van de Alpen in Noord Italië, Zwitserland en Zuid-Duitsland. Daardoor kan het erg grijs en grauw weer lijken, maar zodra men hier de bergen intrekt schijnt de zon over het algemeen volop!

hochkar-2016_12-03-0910_hu

Hochnebelvelden vanochtend bij Hochkar in Oostenrijk

Vandaag belooft het fantastisch weer te worden in bijna het gehele alpengebied. Alleen in de noordoostelijke Alpen komen er nog wat sneeuwbuien voor hier en daar. In de loop van de middag neemtdeze activiteit steeds meer afvanuit het noorden door opbouwende luchtdruk. Ondanks de vele zonneschijn verloopt de dag nog wel wat winderig en fris. Later op de dag neemt de wind echter ook steeds verder af en wordt het rustiger. Wel moet met aan de rand van de Alpen in het noorden en zuiden en in aanliggende dalen rekening houden met hochnebel velden. De bovengrens van deze hochnebel ligt daarbij tussen de 1000 en 1500 m aan de Alpen-noordkant en rond de 2000 m aan de Alpen-zuidkant. In de loop van de dag kunnen er ook wat wolken overdrijven in de westelijke Alpen, maar erg veel stelt dit allemaal niet voor. De zon zal vandaag wederom de overhand hebben. In de westelijke Alpen ligt de nulgraden grens vandaag tussen de 2200 en 2600 m. In de Italiaanse Alpen ligt deze vandaag rond de 1300 m en in de noordelijke Alpen tussen de 1500 min de buurt van Vorarlberg tot 600 m in de noordoostelijke Alpen waar vandaag nog een enkele sneeuwbui valt. De hoeveelheden verse sneeuw zullen in dit gebied uiteenlopen van 10 tot 20 cm. Door de harde wind zal deze wel deels wat verwaaien.

weerkaart-vandaag

Vandaag hebben de Alpennog te maken met een lichte noordelijke stroming waarbij er in de oostelijke Alpen nog een sneeuwbui zal kunnen vallen. Het hogedruk gebied boven de Britse eilanden zal de komende dagen zn invloed almaar gaan uitbreiden over het gehele Alpen gebied wat mooi weer belooft!

Op zondag en maandag ligt het gehele Alpengebied nog steeds onder invloed van het hoge drukweer. De lager gelegen delen langs de Alpenrand en aangelegen dalen kunnen wederom te maken hebben met wat hochnebel, maar dat zal minder dan vandaag. De hochnebel zal vooral wat dunner zijn met een lagere bovengrens in de bergen. Verder is het prachtig weer en staat er nauwelijks wind en is het volop genieten van de zon! In het zuidoosten van de Alpen kan het welwat gaan afkoelen richting zondagmiddag.

Het lijkt er op dat dit prachtige hoge drukweer aanhoudt tot ten minste donderdag waarbij er steeds weer die kans is op Hochnebel in de lager gelegen delen van de Alpen. Vanaf vrijdag gaat weer mogelijkerwijs wat veranderen, maar hoe precies is nog wat onzeker. Het lijkt er echter op dat deAlpen te maken gaan krijgen met een zuidwestelijke hoogtestroming wat voor hogere temperaturen kan gaan zorgen in het gehele Alpengebied. Met wat voor een weertype dit allemaal gepaart zal gaan hieroverde komende dagen meer.

ensemble

Ook de ensemble verwachtingen van het GFS geven een lichte temperatuurs stijging aan op 1500 m vanaf tweede helft komende week (bovenste lijn). Echter kan men ook zien dat de sprijding van de verschillende ensemble verwachtingen behoorlijk groot wordt na een week vanaf nu. Dat wil zeggen dat de onzekerheid dan ook erg groot is.

Voor nu geniet van het prachtige weer in de Alpen en blijf ons de komende week weer in de gaten houden met iedere dag weer een nieuwe weer update voor zowel de Alpen als de lage landen. Fijne dag en groeten uit een koud Oslo (-3 graden).

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 594 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Prachtig weer tijdens openingsweekend veel skigebieden”

 • Renate
  3 december 2016 at 11:38

  Hai Sander,

  Wat een plaatjes weer! Wij gaan volgend weekend naar de Voralberg. Gaschurn.
  Je zegt dat we eigenlijk nog niet zo ver mogen kijken maar dat er mogelijkerwijs warmer zal gaan worden.

  Ik houd het weerbericht hier nauwlettend in de gaten. Ik hoop dat het KAISERWETTER nog een weekend langer zal duren…

  Kansje van 50% wellicht?

  Renate

  • Sander Engelen
   3 december 2016 at 18:23

   Hoi Jan en Renate,
   Bedankt voor jullie reacties! Wat het weer gaat doen vanaf verder dan een dag of 10 vanaf nu, is simpelweg niet veel zinnigs over te zeggen.
   Dit is goed te zien een de ensemble verwachtingen aan het einde van het weerbericht. Hoe groter deze spreiding is hoe groter de onzekerheid.
   Het liefst zouden we natuurlijk allemaal het weer al precies willen weten tot aan de kerst, maar dat gaat helaas niet. Tegenwoordig zijn de skigebieden
   uitgerust met veel sneeuwproductie faciliteiten, dus skiën kan men hoe dan ook, of de omgeving ook wit zal zijn op alle hoogtes blijft afwachten.
   Maar jullie weten vast ook, niets zo veranderlijk als het weer in de bergen, het kan binnen een paar dagen allemaal helemaal anders zijn, dus wanhoop niet en wacht rustig af. De kerst is nog ver! Fijn weekend nog!

 • Jan
  3 december 2016 at 12:07

  Hallo Sander,
  Veel kou in Amerika…warmte in Europa?
  Hopelijk geen hethaling van vorige Kerstjaren….hogedruk en droog!!

  Mooie beelden en goed bericht verder!

 • Remco Mienis
  3 december 2016 at 22:03

  Mooi uiteengezet bericht Sander. En wat een plaatjes weer.. om van te smullen!.
  Zelf zal ik aankomende donderdag vertrekken voor een shortski naar Mittelberg. Hoop dat de weergoden goed gestemd zijn haha.

  Fijne weekend!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer