Algemeen: Na een frisse nacht krijgen de Alpen komende dagen te maken met een uitloper van hoge druk waardoor het droger en warmer wordt met veel zonneschijn.

Gisteren hadden de Alpen te maken met een mix van zon, en wat (sluier)bewolking. De temperaturen waren aan de lage kant. Met name op de zonnige plaatsen waren prachtige plaatjes te zien, zeker in combinatie met alle herfstkleuren. Hieronder een selectie:

Hier in het Oostenrijkse Brixental werden gisteren prachtige plaatjes geschoten. Bron: FB Kitzbüheler Alpen
Nog een plaatje van het Brixental met op de achtergrond het skidorp Westendorf. Bron: FB Kitzbüheler Alpen
In de Italiaanse Alpen was het ook prachtig weer. Deze foto is van collega weerman Roy die daar nu is.
Ook in de Franse Alpen is het momenteel genieten, zoals hier in Val Cenis in het Parc national de la Vanoise. Bron: FB Val Cenis
Of zoals hier in de Franse Savoie bij Saint Paul en Chablais. Bron: FB Savoie Mont Blanc
Wederom een prachtig oktoberplaatje uit de Savoie van Chapelle St. Brunon nabij het Lac Vallon. Bron: FB Savoie Mont Blanc
Een mooie foto gisteren van Oostenrijks hoogste berg, de Gross Glockner die mooi wit “angesuckert” is. Bron: FB Hochalpenstrasse
Op grotere hoogte ligt in de gletsjer skigebieden inmiddels als genoeg sneeuw om te skiën. Hier op de Stubaier gletscher worden weer nieuwe pistes geprepareerd. Bron: FB Stubai
Ook op de gletsjer in Kaprun wordt hard gewerkt aan het klaarmaken van de pistes. Bron: FB Kitzsteinhorn Kaprun

Na een winderige en heldere nacht belooft het vandaag een prachtige dag te worden in vrijwel de gehele Alpen.

Radarbeeld van vanochtend. De Alpen liggen grotendeels in de zin met hier en daar wat hochnebel en wat sluierbewolking. Het belooft een prachtige dag te worden. Bron: wetteronline

Hier en daar kan er wat sluierbewolking nog aanwezig zijn, maar veel stelt dit niet voor. In de noordelijke Alpen waait vandaag nog wel een frisse en vrij sterke noordwesten wind die wat koeler kan aanvoelen. Verder is het heerlijk weer met een nul-graden grens die richting de 3000 m kruipt. De lucht is vrij droog dus de vergezichten zullen fantastisch zijn in de heldere lucht.

Vanochtend begint ook vandaag de dag weer met veel zonneschijn zoals hier op >2500 m bij de Weiss-see.
Ook in het Virgental begint de dag op wat hoge sluierbewolking na zeer zonnig.

Ook dit weekend op zaterdag en zondag kunnen we ons verheugen op prachtig, droog en zeer zonnig herfstweer bij milde temperaturen. In sommige dalen kan met name in de ochtenden wat hochnebel voorkomen, maar deze zal over het algemeen snel oplossen gedurende de dag. Het is zacht met een nul-graden grens die het weekend richting de 4000 m kruipt. Wel staat er nog wat wind, maar met de zonneschijn en droge lucht zal het erg aangenaam aanvoelen. Het is dan ook het perfecte weer om er op uit te trekken in de bergen. Gedurende de Goldener oktober is het dan ook genieten geblazen en kunnen er mooie plaatjes geschoten worden met alle herfstkleuren. Dat wordt genieten dus!

Vanuit het zuidwesten wordt zachte lucht aangevoerd en in combinatie met een relatief hoge luchtdruk dichtbij belooft het prachtig weer te gaan worden in de bergen.

Ook op maandag houdt het stabiele hoge drukweer nog even aan waardoor het zeer zonnig en aangenaam verder gaat met de beste vergezichten die men zich maar kan voorstellen in de droge lucht.

Op dinsdag nadert er dan een storing vanuit het (zuid)westen de Alpen die weer voor wat neerslag kan gaan zorgen met alleen in de hogere bergen boven de 2500 m wat sneeuwval.

In de loop van dinsdag trekt er vanuit het westen een storing de Alpen binnen. Daarbij ontstaat er ook een Genualaag. Dit zal voor aardig wat neerslag gaan zorgen in met name de westelijke en zuidelijke Alpen.

De dagen daarna lijkt het weer wat rustiger te worden en herstelt het mooie weer zich weer met veel zonneschijn. Wel wordt het wat onzekerder richting het volgende weekend. Er lijkt dan weer invloed te komen van storingen.

De ensemble verwachtingen (prikpunt centrale noordkant) laten zien dat het de komende dagen flink opwarmt (bovenste lijn) met geen druppel neerslag (onderste lijn). Op dinsdag en woensdag lijkt er wat afkoeling te komen met wat nieuwe neerslag. In de periode daarna is het nog wat onzeker, wat goed te zien is aan de verschillende berekeningen. Het is dus nog even afwachten wat het gaat worden! Bron: Meteociel.fr

Er is dus nog wat onzekerheid hoe het richting volgend weekend verder gaat. Eerst nu maar genieten van het heerlijke herfstweer met de magische herfstkleuren en prachtige vergezichten. Fijn weekend alvast allemaal!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.