klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; hoog – Angela – trekt zich ietwat naar het westen terug en ligt vandaag met kern boven de Britse Eilanden en gelijkertijd zien we laag – Zeeft – vandaag met kern boven oost Europa liggen. Tussen beide systemen neemt de noord tot noordoostelijke hoogtestroming weer in kracht toe waarbij achter een koufront koudere polaire luchtmassa’s over de Alpen uitstromen. Vooral langs de oostelijke Alpenn noordkant gaat de komende dagen weer sneeuw van betekenis vallen.

Turbulent, graadje of 10 tot 15 kouder

Gisteren konden we vooral in de bergen weer genieten van een heel mooie winterdag waarbij de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen was. Ook de oostelijke Alpen(noordkant) kon even bijkomen van de sneeuw die daar de afgelopen dagen viel. En zoals dat in de wintermaanden bij hogedruk gebruikelijk is weer de hardnekkige Hochnebel in de lagere delen en dalen van met name de Alpen noorkdkant. Doordat de drukverschillen tussen de noord en zuidkant wat begonnen op te lopen werd de Hochnebel bovengrens in de loop van de dag wat verder opgetild (1600m) en daarmee kon deze deels ook weer tot in de aangrenzende Alpen dalen gaan uitstromen.

Winterse Gargellen (Vorarlberg) met Hochnebel in het dal. Foto ingezonden door John en Anne de M
St. Gallenkirch in het Montafon. “Oben blau und unter Grau!”  Boven was het prachtig weer. grijs en grauw ook hier onder de Hochnebel in het dal. Foto ingezonden door Marianne van der Meer.
Genoeg sneeuw ook aan de zuidkant in Breuil-Cervinia- Foto via Twitter @BernyBisselink

In Oberwallis startte het nieuwe jaar met volop zon en in plaats van skiën op de drukke pistes het jaar begonnen met hardlopen hier door de bergen. Heerlijk 12 kilometer mountain running door de bergen en bossen en afgezien van een enkel hert en steenbok geen mens gezien.

Wel was het oppassen geblazen met de sneeuw en ijs die vooral op de schaduw plekken nog aanwezig is. In de zon en de zuidhellingen echter sneeuwvrij en met temperaturen rond het vriespunt genieten!

Steenbok die mijn pad kruiste
De zuidhelllingen en paden / wegen waren meest sneeuw en ijsvrij

Polair front
Inmiddels is veel koudere lucht achter een koufront met zijn opmars naar het zuiden begonnen en de komende 24 uur zullen ook de Alpen weer geheel in de koude polaire lucht liggen. In alle hoogtes hebben de temperaturen afgelopen nacht al een dalende trend ingezet en vandaag wordt het alleen maar kouder in plaats van dat het nog opwarmt.

Vooral in de bergen zullen we dit gaan merken, op 2000 meter daalt het kwik naar 9 tot 12 graden en in de oostelijke Alpen alwaar de meest koude lucht binnenstroomt naar  15 graden onder het vriespunt. Nog kouder wordt het op de hogere toppen, op 3000 meter vriest het een graad of 15 en op 3500 meter een graad of 18. De harde tot stormachtige noordelijke wind met in de bergen windstoten tot orkaan kracht, maken het voor het gevoel nog een heel stuk kouder ( -25 tot -35 graden).

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de Nordstau van de Alpenhoofdkam weer sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt van de sneeuwal opnieuw langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam komt te liggen. Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe minder sneeuw. De Franse en westelijke Zwitserse Alpen alsook het Wallis vallen ook nu weer buiten de boot en afgezien van wat lichte sneeuw of sneeuwbuitje blijft het hier droog. Datzelfde geldt voor de Alpenzuidkant alwaar de Nordföhn de neerslag er uithaalt.

Radarbeeld Alpen 09h00. Via Wetteronline.de

Donderdag en vrijdag aanhoudend onbestendig en koud langs de oostelijke Alpennoordkant en vooral  nog sneeuw of sneeuwbuien. Elders is het overwegend droog met een mix van wolken en opklaringen. Hoe verder naar het zuidwesten en zuiden hoe meer aandeel zon.

Ook in de noordoostelijk Zwitserse Alpen is en gaat weer wat verse sneeuw vallen. Foto via SRF Meteo @srfmeteo

De temperaturen kunnen weer winst gaan pakken maar het winterse karakter blijft bestaan. Dat geldt met name richting het oosten en met de oostelijke Alpennoordkant. In de loop van de vrijdag dan ook in de oostelijke Alpen(noordkant) geleidelijk weer droog.

Meer sneeuw oostelijke Alpen, minder koud
In het weekend gaan storingen (warmtefront, occlusiefront) weer hun pijlen richten op de oostelijke Alpen en gaat de sneeuwval vanuit het noorden weer intensiveren. Omdat de aanvoer van de koude lucht dan verder stagneert zal het kwik nog iet verder oplopen en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Onder de 500 tot 900 kan vooral daar waar de wind wat meer vrij spel heeft de sneeuw dan in regen overgaan.

Ook het komende weekend gaat er weer sneeuw vallen in de oostelijke Alpen, algemeen minder koud en wat stijgende sneeuwvalgrens

Vastgeroest stromingspatroon
Ook met de start van de nieuwe week verandert er in grote lijnen niet veel aan het vastgeroeste stromingspatroon en westelijke hogedruk. Het GFS model gaat laat ook in de oostelijke Alpen de hogedruk dan domineren en met een meer noord tot noordwestelijke hoogtestroming is het dan een stuk minder koud. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat de meeste ensemble leden dit beeld niet of slechts beperkt ondersteunen en duidelijk kouder zijn dan de hoofd en controle run van het model.

GFS 500 hPa voor woensdag 9 januari met ook in de oostelijke Alpen meer hogedruk invloed

Datzelfde geldt voor het ECMWF model dat de invloed van het hoog wat westelijker berekent en in de loop van de week vanuit het noorden weer een volgende portie koudere lucht tot over de Alpen laat afzakken met jawel, opnieuw sneeuw voor de oostelijke Alpen! Voor de westelijke als ook de zuidelijke Alpen is het dus verder wachten op verse sneeuw.

ECMWF met de hogedruk meer westelijk en noordelijk en nieuwe kou uitvallen vanuit het hoge noorden

Of dat de komende dagen dan wel zal gaan lukken en de fronten eindelijk ook eens tot over de westelijke en zuidelijke Alpen weten door te dringen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Hieronder nog de GFS ensembles.

Tot zover vanuit een half bewolkt en winderig Termen in Oberwallis. Fijne dag nog en graag weer tot een volgend weerbericht

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.370 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer