Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de invloed van hogedruk neemt af tijdens het weekend en begin volgende week stroomt met een noordoostelijke stroming toenemend koude polaire lucht over de Alpen uit. Ook de eerste dagen van de nieuwe week bepalen droge koude polaire luchtmassa’s het weerbeeld in de Alpen.

Gevoelige afkoeling

Gisteren steeg het kwik in de Alpen opnieuw naar zeer zacht 18 tot 20 graden en was het voor de tijd van het jaar opnieuw buitengewoon zacht. Met een toenemende vlakke drukverdeling en door toedoen van een hoogtelaagje boven het noorden van Italië werd de atmosfeer door de dagelijkse gang toenemend labiel van opbouw.

COSMO-7 500 hPha (5500m) met het hoogtelaag gistermiddag boven N-Italie. Kaart via Via Meteo-Schweiz Wetterblog

Dit wederom resulteerde in het ontstaan van stapelwolken die lokaal het buien stadium bereikten. Tijdens de zwaarste buien viel er soms intensieve neerslag en kwam ook onweer voor.

Een weerbeeld dat meer bij een zomerdag paste dan bij een lentedag half maart. Al met al dus meer bewolking en niet meer zo heel warm als nog eergisteren toen het kwik met volop zon lokaal tot 22+ graden steeg.

Volop zon en goede thermiek voor de parapenters eergisteren in Oberwallis / Termen

Ook in het Kleinwalsertal steeds meer lentestemming. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Veel sneeuw nog in het Obergoms (1350m) in Oberwallis 

Ook in het Kleinwalsertal steeds meer lentestemming. Foto via Facebook Hans ter Braak
Kleinwalsertal Foto via Facebook Hans ter Braak

Gevoelig kouder
In het weekend en begin volgende week gaat aan de zuidflank van een hoog boven Scandinavie steeds koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en wordt de zachte lucht steeds verder naar het zuiden en zuidwesten terug gedrongen.

Animatie GFS T850 hPA tm woensdag met het naar het ZO afzakkende Scandihoog en de uitbraak van steeds koudere luchtmassa’s (blauw / paars)

De meest koude luchtmassa’s zijn voorbestemd voor de oostelijke Alpen. Op 1500 meter (850 hPa) daalt het kwik hier tot begin volgende week van +7 naar -10 tot – 12 graden.

Aanvankelijk valt de neerslag in de zachte lucht tot 2000 meter nog in vloeibare vorm, geleidelijk daalt de sneeuwvalgrens  tot in de lagere delen en het Alpen laagland. In de westelijke Alpen en zuidelijke Alpen algemeen minder lage temperaturen en sneeuwvalgrens

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Vooral in het grensgebied van de zachte en koude luchtmassa’s is er meer bewolking en kan er ook met name op de zaterdag en zondag en deels ook nog op de maandag in het oosten wat neerslag of een bui vallen.

Radarbeeld met de luchtmassagrens nog ten noorden van de Alpen

Zoals gezegd geleidelijk dalende sneeuwvalgrens en vorstgrens. Omdat de polaire lucht ook vrij droog is worden er geen grotere neerslag hoeveelheden verwacht.

Arpege model sneeuw accumulatie tot woensdag 01h00

Geleidelijk weer zachter
In de tweede helft van de week krijgen west Europa en de Alpen dan weer met een vlakkere drukverdeling te maken en komt er dan weer een einde aan de koude noordoostelijk hoogtestroming. Het “koude” hoog trekt dan verder naar Rusland weg en tegelijktijd zien we nieuwe luchtdrukstijgingen boven de noordelijk Atlantische Oceaan in het zeegebied tussen Groenland en IJsland.

GFS voor zondag 29 maart 00h00 met de vlakke(re) drukverdeling boven centraal Europa en de het Groenland – IJsland hoog en west Rusland hoog

Aan de oostflank van dit hoog probeert gaat dan opnieuw veel koudere lucht vanaf de pool naar het zuiden afzakken. Uitgaande van de laatste modeluitdraai zal deze echter de Alpen niet kunnen bereiken of slechts in afgezwakte vorm. Wel even een situatie om goed in de gaten te houden want een ietwat andere positie van de sturende drukgebieden en met name het “Groen – IJsland” hoog kan een heel andere en veel kouder scenario gaan opleveren. Hieronder nog de GFS ensembles prikpunten westelijke en oostelijke Alpen.

Tot zover voor deze zaterdag ochtend vanuit een weer onbewolkt Termen in Oberwallis. Actuele temperatuur 6.6 graden en Rosswald meldt nog circa 40 tot 70 cm sneeuwhoogte. Ciao.

Meer over het corona virus in relatie ook tot het weer;
Zie onze blog  ->
 Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer