Algemeen; tussen hogedruk boven Scandinavie en west Rusland en lagedruk boven het Iberische Schiereiland hebben de Alpen te maken met enerzijds koudere lucht in het oosten en anderzijds zachtere lucht in het (zuid)westen. Tegelijkertijd snoert aan de zuidoost flank van het hoog een (hoogte)laag gevuld met koudere lucht richting de centrale Middellandse Zee af. Terwijl de noordelijke Alpen met koudere maar ook drogere continentale luchtmassa’s te maken hebben krijgen de zuidelijke Alpen te maken met geleidelijk vochtigere en labielere luchtmassa’s.

Graadje of 10 tot 12 beneden “normaal”

Aan de zuidoost flank van een hoog met kern  boven de Oostzee (kerndruk tot 1040 hPA) stroomt veel koudere polaire lucht naar het zuiden en zuidwesten.

Tot gisteravond was de -5 graden isotherm op  850 hPa al gevorderd tot het westen en zuiden van Oostenrijk en de -10 isotherm tot over de noordoostelijke delen. Dat is maar liefst tot 10 a 12 graden onder het langjarige klimatologisch gemiddeldeGFS ensembles oostelijke Alpen

De westelijke Alpen hadden tot de avond nog met duidelijk zachtere luchtmassa’s te maken en algemeen gold hoe verder naar het zuiden en zuidwesten hoe zachter. Door toedoen van een Frans hoogtelaag was de atmosfeer ondanks de hogedruk labiel van opbouw en dit resulteerde in stapelwolken waarruit lokaal een bui tot ontwikkeling kwam.

In de oostelijke Alpen viel de neerslag (buitjes) meest in de de vorm van sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens varieerde tussen de lagere delen en 500 meter.

Sneeuwvalgrens gistermiddag met de grote verschillen tussen west en oost

In de avond en nacht op maandag kon de veel koudere polaire lucht nog wat verder naar het westen en langs de zuidkant uitbreiden en in de vroege ochtend hebben we dan met de meest koude lucht te maken.

Verlaten pistes in Königsleiten gistermiddag

Koud dus vooral in het oosten met als koudste plek de Sonnblick met op dit moment nog 23 graden op 3500 meter. Maar ook het Rax Bergstation op 1500 meter meldt winterse -15 graden. Tevens hebben we met de koude NO aanvoer en de hogedruk ook nog te maken met een inversie en dus Hochnebel

Radarbeeld 09h30. Via WetterOnline.de

Vandaag maandag als ook de komende dagen houdt de koude noordoostelijke stroming aan en in de westelijke Alpen gaan de temperaturen nog wat verder omlaag. In de oostelijke Alpen gaan de scherpe kantjes van de kou er geleidelijk wat van af maar blijft het kwik op een “winters” niveau hangen.

Koude start met Raureif op de bomen van morgen in de regio van de Hochrieshütte West 1569m. Temp graadej of 8 onder het vriespunt
In de hogere Alpen regeert de dagen de winter en ligt er ook nog een dik pak sneeuw. -10 graden St. Anton Galzig op 2090m

Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van zon, wolken(velden) waaruit lokaal een sneeuwbuitje zou kunnen vallen. Grotere neerslag of sneeuw hoeveelheden worden niet verwacht en meest blijft het gewoon droog. Vanaf woensdag zouden door toedoen van het hoogtelaag dan ook aan de zuidkant de neerslagkansen wat kunnen gaan stijgen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Vanaf donderdag – vrijdag en ook in het weekend gaat het kwik dan verder omhoog maar ook dan blijft het nog vrij koud voor de tijd van het jaar. Verder verandert er per saldo niet veel aan het weerbeeld.

ECMF 850 hPa voor zondag 00h00 met het hoog boven de Atlantische Oceaan en een volgende portie polaire lucht die naar het zuiden toe afzakt.

In het weekend wel tijdelijk wat toenemende neerslag /buienkansen op nadering van een volgende portie koudere polaire lucht aan de oostflank van een Atlantisch hoog. In hoeverre de koude lucht al of niet de Alpen zal kunnen bereiken is nog ongewis. Waarschijnlijk stroomt het ten westen en later en noorden van de Alpen uit en zal de Alpen zelf slechts in afgezwakte vorm bereiken. Daarover dan de komende dagen meer.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis met een temperatuur van 4.4 graden ondanks alle maatregelen en “beperkingen” toch een heel fijne dag gewenst en blijf gezond! Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen richting de Riederfurka en Aletsch Arena

Meer over het corona virus in relatie ook tot het weer;
Zie onze blog  ->
 Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

 


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

2 REACTIES

  1. Dank voor het weerbericht Johann, goed dat je daar nog tijd voor neemt tussen alle drukke werkzaamheden door. Perfect wintersport weer zie ik. Eigenlijk zouden wij deze week nog gaan skiën in 4-Vallees maar helaas..

  2. De gehele winter is / was bijzonder. Hieronder nog een link desbetreffen via Twitter daarover met ook nog een bijdrage door onze AWM weermannen Roy en Rico (Volkskrant “Wat deze bijzonder zachte en natte winter aanrichtte (en opleverde)”

    Wie had echter verwacht dat het zo’n vroegtijdig einde zou gaan nemen door nb een virus. Tja het kan verkeren en we veranderen er niets aan. Laten we hopen dat we snel weer naar meer normale omstandigheden evolueren en het een mooie zomer moge gaan worden. Wij blijven hoe dan ook berichten over het weer in de Alpen en Lage Landen. Gr J

Comments are closed.