Algemeen:  hoog – Yörn – ligt vandaag met zijn kern boven de Alpen en beïnvloedt het weer in grote delen van west Europa. In de Alpen heersen op enige hoogte met een verder afzwakkende noordoostelijke stroming zeer droge condities, enkel in de onderste lagen van de atmosfeer is de lucht vochtiger. Een koufront gaat op twee januari vooral in de bergen voor een gevoelige afkoeling zorgen met sneeuw aan de noordkant. Na nogmaals korte hogedruk interventie lijkt de winter in het weekend met diepvrieskou en sneeuw op volle toeren te gaan draaien!

IJzige kou en vorst in de maak

Het gortdroge weer met een overvloed aan zonneuren duurt onverminderd voort. Na een frisse nacht met op uitgebreide lichte tot matige vorst en in de hoger gelegen dalen ook (zeer)strenge vorst is het overdag vooral in de bergen weer zacht. Binnen de hogedruk en de dalende luchtbeweging worden door de opwarming van bovenaf (subsidentie) de laagste tempeaturen juist in de onderste lagen van atmosfeer geregistreerd waarbij mede door de sterke inversie de verschillen op korte afstand en hoogte markant zijn.

Prima vertoeven op de hoger gelegen pistes in Ischgl. Foto via Welove2ski ‏@welove2ski

Gisteravond laat reed ik van  Termen (1020m) naar Visp in het dal (650m) en kon mooi zien hoe de temperatuur alleen maar daalde van -1 naar -7 graden. Tegelijkertijd was het in bijvoorbeeld de Riederalp (Aletsch) op 1800 meter 1 graad boven nul en zelfs het weerstation in Leukerbad-Rindhüte op 2340m en Crap Masegn op bijna 2500 meldden slechts nul graden!  Een zelfde beeld troffen we ook elders in de Alpen aan waarbij zoals gezegd de laagste temperaturen in de dalen op enige hoogte worden gehaald. Zo vroor het op diezelfde tijd gisteravond in de Glattalp (1858m) 12 graden en in de Funtensee (1556m) 25 graden.

Het weerstation op de Glattalp in “betere tijden”. In dit Kalteloch in het Zwitserse Kanton Schwyz kan het kwik in de winter tot 35 a 45 graden onder nul dalen. Op 7. februar 1991 werd hier  zelfs – 52,2 graden geregistreerd (kouderecord Zwitserland)

Verder is de lucht in de bergen ook nog eens gortdroog met dauwpunten die tussen de -25 en -38 graden liggen. Opvallend ook de zeer droge lucht in het Zwarte Woud met op de Feldberg (1496m) en Belchen (1354m) dauwpunten van maar liefst – 4o tot -49 graden. Mocht je dus last hebben van droge lippen, schrale huid of droge ogen dan weet  je wat de oorzaak is!

Kaiserwetter en prima pistes ook in Saas-Fee. Foto J.P. Verkade ‏@JPVerkade

Vandaag en ook het weekend verandert er maar bar weinig en pas met de start van de nieuwe week gaat het roer om. In de bergen dus weer Kaiserwetter met volop zon en in het Alpenlaagland kans op mist. Het is zacht met op 2000 meter een graad of 0 tot 2 en op 3000 meter – 3 tot -5 graden. Het nulgradenniveau bevindt zicht meest tussen de 2000 en 2300 meter. De laagste waardes gelden steeds voor de oostelijke Alpen. De wind is zwak, in het oosten eerst ook nog matig uit overwegend noordoostelijke richtingen.

Ook de komende dagen kunnen we nog genieten van de zon en het het droge weer.  Foto Zermatt via Pascal Meier,MD ‏@pascalmeier74

Vandaag en ook het weekend verandert er maar bar weinig en pas met de start van de nieuwe week gaat het roer om. In de bergen dus weer Kaiserwetter met volop zon en in het Alpenlaagland kans op mist. Het is zacht met op 2000 meter een graad of 0 tot 2 en op 3000 meter – 3 tot -5 graden. Het nulgradenniveau bevindt zicht meest tussen de 2000 en 2300 meter. De laagste waardes gelden steeds voor de oostelijke Alpen. De wind is zwak, in het oosten eerst ook nog matig uit overwegend noordoostelijke richtingen.

Radar 08h00 Bron WetterOnline.de


Koufront, sneeuw noordelijke Alpen
Met de start van de nieuwe week gaat ook de atmosfeer uit een ander vaatje tappen. Aan de oostflank van een nieuw hoog dat boven de Atlantische Oceaan in de steigers wordt gezet en in samenspel met een depressies boven Scandinavie stroomt vanuit het noorden veel koudere maritiem polaire lucht naar het zuiden toe uit. Vooral op passage van het koufront gaat er dan aan en langs de Alpennoordkant wat sneeuw of sneeuwbuien vallen.

Dinsdag gaat de winter een eerste “tik” uitdelen middels passage van een koufront met wat sneeuw aan de noordkant. GFS T850hPa

Aanvankelijk kan het in de lagere delen eerst ook nog regenen maar vrij snel gaat de neerslag dan in sneeuw over. Achter het front stijgt de luchtdruk weer (knietje hogedruk) waardoor de sneeuwval in de loop van de dag van west naar oost weer afneemt en de zon weer gaat meedoen. Vooral aan de noordkant in de oostelijke alpen kunnen nog wat sneeuwbuitjes vallen maar veel heeft dit niet meer te betekenen.

Vooral dinsdag gaat er langs de noordkant van de hoofdkam al wat sneeuw vallen. Kaart Bergfex 72-96 uur cumulatief.

Woensdag zou een volgende sneeuwstoring samenhangend met een laagje wat via het zuiden van Scandinavie richting de Baltische staten trekt nogmaals voor wat sneeuw kunnen gaan zorgen. De koers van dit laag is waarschijnlijk toch wat te oostelijk om voor sneeuw van betekenis te gaan zorgen. Donderdag belooft een wat vriendelijkere dag te gaan worden wanneer het hoog via de Alpen naar het zuidoosten trekt. In het oosten valt mogelijk nog wat sneeuw, elders is het zonnig en tijdelijk wordt het ook weer wat zachter.

GFS T850hPa woensdag vrij koud met mogelijk wat sneeuw in het noordoosten

Arctic outbreak
Inmiddels zien we dan op de Atlantische Oceaan een volgend (blokkerend) hoog worden opgeworpen en zien we lagedruk en koude poollucht vanaf Scandinavie naar het zuiden toe uitzakken. Drijvende kracht daarachter is enn actieve “pool” depressie die vooral op hoogte gevuld is met zeer koude lucht. Het koufront met sneeuw zal in waarschijnlijk in de loop van de vrijdag de westelijke Alpen binnentrekken en vervolgens op de zaterdag verder over de oostelijke Alpen uitbreiden. Het wordt dan niet alleen een heel stuk kouder er gaat ook sneeuw vallen en mogelijk veel sneeuw. Helaas is het op deze termijn nog weinig zinvol om in detail te treden. Gelet op de gehele constellatie heeft deze setting echter potentie voor ijzige kou en vooral ook op sneeuw!

Vrijdag volgt een volgend kouinval vanuit het noorden met in het kielzog in het weekend een onvervalste arctic outbreak met zeer koude diepvrieslucht en sneeuwbuien GFS T850hPa zondag
Ook het ECMWF model komt vanmorgen met een prachtige winterse setting met diepvrieskou en sneeuw op de proppen tegen het einde van de volgende week en het weekend. EC00 T850 hPavoor zondag

Natuurlijk moeten we op deze termijn nog wel weer die bekende slag om de arm houden en met name de hogedruk en het verloop van de polaire jet in de gaten gaan houden. Het ziet er nu allemaal heel fraai uit maar we weten uit ervaring dat op deze termijn er nog van alles kan fout. Enige voorzichtigheid en terughoudendheid is dus zeker nog op zijn plaats.

GFS T850hPA ensembles. prikpunt noordelijke centrale Alpen. Steeds meer leden gaan voor de (zeer) koude oplossing inclusief de OPER en CTRL (geel en blauwe lijn)
Ter vergelijking ook nog even de ECMWF ensembles van gisteravond (EC12) met ook toen al steeds meer koudere oplossinge (priikpunt centrale noordelijke Alpen)

Hoe dan ook, vanaf dinsdag gaan we evolueren naar een heel ander weertype en belooft het niet alleen heel interessant te gaan worden maar dus ook heel spannend. Natuurlijk gaan we dit de komende dagen allemaal nauwlettend in de gaten houden en verslag van doen! Ik zou zeggen stay-tuned en volg de reguliere weerberichten elke ochtend vers van de pers en de extra berichtgevingen op Twitter, Facebook en afhankelijk van de situaties de extra avond updates hier op de site.  Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao. Oja, actueel vriest het in de Funtensee 25 graden en ook elders op uitgebreide schaal matig streng tot (zeer) streng!

Sunrise en eerste zonnestralen in de Aletsch Arena

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.000 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Polaire “invasie(s) steeds waarschijnlijker”

 • Wouter Veldhuis
  30 december 2016 at 09:01

  Ik ga volgende week zaterdag richting Kleinwalsertal. Als dit uitkomt: sneeuw en extreme kou…?

  • Remco Mienis
   30 december 2016 at 12:50

   Ne, als dit uitkomt dan ga je puur genieten van de winterse omstandigheden! 😀

   Have fun, en we zien de plaatjes wel tegemoet 😀

 • Frank Hevan
  30 december 2016 at 09:27

  Dank je wel Johann voor deze (zoals steeds) deskundige bespreking en samenvatting.
  Het stemt hoopvol voor ons komende winterverlof volgend maand !

 • rutger
  30 december 2016 at 12:25

  laten we eens gaan inzetten op een mooie blokkade van het hoge druk gebied van een week of 6 op de juiste plek.. ergens bij ijsland ofzo.. moet er toch een keer van komen. operatie vrieskist is iig opgestart.. ik zeg 11 steden eerste week feb.. there i said it.

  • Remco Mienis
   30 december 2016 at 12:49

   haha, nou Rutger, laten we het met z’n allen hopen! zou weer eens heel erg leuk zijn!

 • Jan
  30 december 2016 at 20:10

  Johan,
  Fijne en nuchtere kijk op het weer de komende dagen. Geen geroeptoeter!
  Daar kunnen velen trouwens niet eens tegen! Die zien positieve winterkansen direct als waarheid! Gewoon nuchter blijven en dus alpenweerman.nl volgen!
  Vanuit een koud maar sneeuwarm Plangeross(Pitztal) de groeten!
  Op de gletsjers is trouwens prima skiën!

 • Johann
  30 december 2016 at 21:58

  @Jan Thx Jan, precies daarin willen we ook “het verschil” maken met andere (wintersport)weersites. Misschien niet altijd spectacular maar gewoon nuchtere en eerlijke berichtgeving.
  Enjoy Pitztal en lG aus dem Oberwallis

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer