Algemeen: Hoog – Sylvia – zorgt vandaag donderdag nogmaals voor zacht en zonnig herfstweer. In het voorveld van een opkomend koufront neemt de wind in kracht toe en later op de dag ook de bewolking. In de nacht op vrijdag trekt een koufront de Alpen en gaat mairtiem polaire lucht de Alpen binnenstromen. Volgende week nieuwe hogedruk en weer oplopende temperaturen

Tot 40cm sneeuw in Nordweststau gebieden

Gisteren konden we genieten van rustig herfstweer en ondanks overtrekkende hogere wolkenvelden was ook de zon weer flink van de partij.

Prima wintersport condities ook gisteren weer op de gletsjers. Hintertuxer
Vochtige lucht in de hogere atmosfeer zorgde gisteravond voor bijzonder spectaculaire zonsondergangen. Fot via FB Andreas Furrer

Vandaag verandert er in eerste instantie nog niet veel. In de ochtend kan er in de dalen en lagere delen lokaal Hochnebel of mist voorkomen die soms ook hardnekkig kan zijn. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt nogmaals zeer zachte lucht aangevoerd en kan het kwik zelfs nog wat hoger uitkomen dan gisteren. Lokaal kan het kwik zelfs even de zomerse 25 graden voorbij gaan.

Koude offensief-je
Het is voorlopig ook meteen de laatste fraaie herfstdag. Een aantrekkende zuidwestenwind en toenemende bewolking zijn de voorboden op een weersverandering en een overgang naar een veel kouder weertype. Deze wordt in gang gezet door opbouwend Atlantisch hoog en een depressie – Wolfgang boven Scandinavie. In de slipstream van een meelopende actieve randstoring – Xavier – gaat tussen beide sturende druksystemen veel koudere maritiem polaire lucht naar het zuiden uitstromen.

Radarbeeld 09h45. Bron WetterOnline.de

Koufront
Het koufront wat de voorste begrenzing ervan vormt zal in de nacht van donderdag op vrijdag de Alpen binnen trekken. Navolgend komen we in een koude vochtige noordwestelijke hoogtestroming terecht waarbij er voor in de Nordweststau van de Alpenhoofdkam neerslag van betekenis gaat vallen.

In de bergen boven de circa 1500 a 1700 meter keert de winter met vorst en sneeuw terug en tot een hoogte van 1400 a 1200 honderd kan het sneeuw of zich zelfs een sneeuwlaagje gaan vormen. Tijdelijk kan het tijdens intensieve en aanhoudende neerslag ook nog tot lager sneeuwen (1000 meter). Hieronder de trend T850 hPa en vorstgrens prikpunt Oberstdorf

De Alpenzuidkant profiteert van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de Nordföhn. Hier blijft het meest droog en föhnig opgeklaard of zelfs zonnig. Zaterdag algemeen wat minder onbestendig voordat op zondag een occlusie storing de neerslagkansen weer doet opleven. Ook gaan dan de scherpe koude kantjes er weer wat af, de sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk weer naar 1300 tot 1800 meter

Maandag is het in vooral langs de oostelijke noordkant nog onbestendig, boven de 1300 a 1800 meter valt er sneeuw. Naar het westen toe gaat de atmosfeer op nadering van een volgende hoog weer stabiliseren. Laatste neerslag nog langs de noordoostelijk Zwitserse Alpen, elders meest droog en opklarend.

Neerslag – Neuschnee
In de periode van vrijdag tot en met maandag (96H9 gaat er vooral aan de noordkant neerslag van betekenis vallen, boven de 1200 tot 1600 meter ook in vaste vorm. Daarbij zijn in de Nordweststau gebieden aanzienlijke Neuschnee hoeveelheden te verwachten. Zie kaarten hieronder!

Altweibersommer
Vanaf dinsdag slaat het Atlantische hoog zijn vleugels weer uit over west Europa en  de Alpen en dat de jetstream een vrij noordelijke zonale koers volgt waardoor deperessie met hun storingen ver buiten het bereik van de Alpen verblijven. Met een mix van zon en overtrekkende hogere wolkenvelden gaan de temperaturen weer in de lift.

GFS en het ECMWF zitten met de hogedruk volgende week mooi op één lijn. Met een noordelijke jet en de aanvoer van zachte lucht krijgen we heel fraai herfstweer

In de tweede helft van de week zien we het zwaartepunt van het Europese deel van het hoog tot over oost Europa doorschuiven. De temperaturen dan nog verder op en krijgen we te maken met een vervroegde Altweibersommer. Wel moeten we in deze tijd van het jaar wel weer rekening gaan houden met Hochnebel en mist die de zon vooral in de ochtend in de lagere delen en dalen kan gaan frustreren. In de bergen schijn daarentegen volop de zon!

Meer daarover en natuurlijk over het koufront en de winter inval aan de Alpennoordkant de komende dagen. Ik zou zeggen stay tuned en dan graag weer tot morgen. Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 263 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer