Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  hoog – Irmelin – vandaag met kern boven de Britse Eilanden trekt de komende dagen langzaam verder naar oost Europa. Nieuwe hogedrukgebieden volgen in de loop van de volgende week waarbij dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht wordt aangevoerd.

Weekend veel zon en hogere temperaturen

Onder invloed van hoog –Irmelin – vandaag met kern boven het zuiden van de Britse Eilanden gaat de komende dagen gelijke aan de wandel en zal via zuid oost Europa van de weerkaarten verdwijnen. Dat betekent dat er vanaf vrijdag na passage van de hoogt-eas eindelijk een einde komt aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en het schrale voorjaarsweer.

Ook gisteren was het frisjes met zelfs aan de zuidkant nergens meer temperaturen boven de 16 graden. In Oostenrijk kwam het kwik nergens hoger uit dan 12 graden. Daarbij nog steeds die kille noordoostelijke wind (Zwitserland Bise) welke het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte.

Ook gisteren weer de tweedeling tussen het zonnige westen en bewolkte oosten. Bron NASA Worldview

In de Stau van de oostelijke Alpen en viel uit de bewolking nog wat neerslag  waarbij het vanaf 700 tot 1200 meter sneeuwde. Elders was het de zon die het weerbeeld domineerde en dank zij de al warme voorjaarszon was het buiten dan toch prima vertoeven.

Met volop zon en in de koude droge lucht prima wintersport condities. Nebelhorn 2200m (Oberstdorf) vanmorgen met een temperatuur van -3.4°C. Bron foto-webcam.eu
In de lagere delen en met name in de zuidelijke Alpen alwaar het al langere tijd zeer droog is wordt de sneeuw schaars. Beeld vanuit Alta Badia (San Cassiano 1530m) Bron foto-webcam.eu

Zachter, ook in oosten zonniger
De komende dagen gaat het kwik dan overal verder omhoog en in het weekend wordt het met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming dan overal een stuk zachter. Een volgend hoog, luisterend naar de naam – Jana -,  staat echter alweer klaar en wordt in het weekend net met zijn kern boven de Britse Eilanden verwacht. Tijdens het wisselen van de hogedruk wacht en met een naar noordwest draaiende hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en tijdelijk ook vochtigere lucht tot over de noordelijke Alpen aangevoerd.

Het zwakke verpieterende koufront zondagmiddag 12h00 nog ten noorden van de Alpen

Het (zwakke) verpieterende koufront wat de scheidingslijn tussen de warme en koudere luchtmassa’s markeert trekt naar verwachting in de loop van de zondagmiddag of avond  de noordelijke Alpen binnen en zal tot maandagavond  de Alpen gepasseerd zijn. Er zal dan wat meer bewolking zijn waarbij er met voorkeur voor de noordelijke Alpen wat neerslag of een bui kan vallen, de temperaturen komen met name aan de noordkant dan weer wat lager uit zonder dat het echt koud zal worden.

GFS met de neerslagband op het (zwakke) koufront zondagmiddag 15h00

Hoog – Jana – zal niet net als hoog Irmelin quasi stationair boven de Britse Eilanden blijven liggen maar vrij vlot in de voetsporen van – Irmelin – naar het oosten wegtrekken. In de loop van de maandag zien we met de verder stijgende luchtdruk het weerbeeld dan ook al weer snel opknappen en met veel zon en aangename temperaturen belooft het dinsdag en deels ook nog op de woensdag prima weer te worden. Op 1500 meter zal het kwik in het weekend en de eerste dagen van de nieuwe week rond de 5 a 7 graden uitkomen, de vorstgrens trekt zicht geleidelijk terug naar 2200 tot 2400 meter.

Spätwinterliche weerfase
Met de komst van alweer een volgend hoog – Katharina – welke in de loop van de woensdag eveneens met kern boven de Britse Eilanden wordt verwacht kon het wel eens flink gaan afkoelen.

GFS voor donderdag 00h00 met de instromende koude polaire lucht vanuit het noorden en sneeuw aan de noordkant van de Alpen

Aan de oostflank wordt dan met een afzakkende hoogtetrog vanuit het hoge noorden veel koudere polaire lucht aangetapt welke in zuidelijke richting op transport wordt gezet. Het koufront zal naar verwachting in de loop van de woensdag middag -avond de Alpen binnentrekken waarbij de temperaturen in alle hoogtes flink onderuit gaan.

Onzekere ontwikkelingen
De ontwikkelingen vanaf donderdag zijn nog zeer onzeker en dat heeft alles te maken met hetgeen hoog Katharina zal gaan doen.

Kijken we naar het GFS model dan zien we dat het hoog naar midden Europa opschuift en vanuit het westen weer snel zijn stempel op het weer in de Alpen gaat drukken.

GFS 500 hPa voor vrijdag 5 april. Hogedruk en zachte lucht vanuit het zuiden

De neerslag gaat er dan weer weer uit en de koude lucht wordt gedwongen om via een oostelijkere koers via oost Europa en de Balkan naar het zuiden uit te stromen. In de Alpen gaan de temperaturen na een korte dip dan weer in de lift en evolueren we weer naar rustig, droog en zonnig voorjaarsweer.

Koudere ECMWF
Het Europese model ECMWF komt met een ander kouder scenario op de proppen. Volgens dit model gaat uit de hoogtetrog een hoogtelaag boven west en midden Europa afsnoeren met de hogedruk boven noord Europa.

ECMWF voor vrijdag 5 april met het hoogtelaag (koudeput) boven westen en midden Europa. Het zal in het verdere verloop samensmelten met de afzakkende hoogtetrog ten zuiden van Groenland

In dit geval evolueren we dan een aantal dagen naar een veel koudere en ook onbestendige en in de bergen Spätwinterliche weerfase. Ook dit koude scenario lijkt echter een korte adem te hebben want in het verdere verloop smelt het hoogtelaag samen met een volgende afzakkende Atlantische hoogtetrog en komen we vervolgens aan de zachte westflank te liggen.

Gezien de nog grote verschillen tussen de weermodellen vanaf woensdag volgende week heeft het nu weinig zin om verder op details en in het bijzonder de neerslag (sneeuw) in te gaan. Hoe dan ook een situatie om even goed in de gaten te houden en de komende dagen dan meer daarover!

GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze donderdagochtend. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 422 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier