Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; aan de zuidflank van hogedruk met centrum boven Scandinavië liggen de Alpen onder een vlakke drukverdeling. Na nog wat zwakke storingsinvloed op de woensdag gaat het weerbeeld vanaf donderdag overal verder verbeteren. Met veel zon beloven de paasdagen overwegend zonnig en zeer zacht te gaan verlopen. De zuidelijk Alpen hebben deels te maken met de aanvoer van wat vochtigere luchtmassa’s. In hoeverre en waar tijdens paasdagen de buienactiviteit al of niet zal gaan opleven is nog onzeker.

Dagelijkse gang en hoogtelaagjes als onzekere factor

Onder invloed van een laagje dat via het westen van Frankrijk via het Engelse Kanaal naar de Noordzee trok en een meelopende occlusie storing hadden de westelijke Alpen gisteren te maken met meer bewolking waaruit in de westelijke (Franse) Alpen ook wat neerslag viel.

UKMO analyse kaart gistermiddag 12h00. Vooral in het westen viel er wat neerslag op passage van de occlusie storing(en)

In de matig warme lucht viel er vanaf 1600 a 1700 meter sneeuw.  De oostelijke Alpen hielden het droog en algemeen gold hoe verder naar het oosten hoe minder bewolking en hoe meer zon. De temperaturen varieerden tussen de 10 a 19 graden waarbij de hoogste waardes in het oosten en aan de zuidkant werden behaald.

In de lagere delen gehts den Schnee immer mehr an den Kragen. Beeld vanuit Bad Kleinkirchheim Thermenschuss op 1020 met hoogte met laatste sneeuwresten. Elders en ook hier in Wallis is de sneeuw tot 1400 a 1600 meter grotendeels al compleet verdwenen
In het hooggebergte ligt er tussen de 100 en 400 cm en lokaal tot 500cm sneeuw. Beeld vanuit Laax op 2228 meter hoogte
Aan sneeuw ook tijdens de paasdagen geen gebrek! Top 10 sneeuwhoogtes Alpen. Bron Skiweather.eu

Het laagje is vandaag al niet meer terug te vinden op de weerkaarten en ook de occlusie storing stelt nauwelijks nog wat voor. Aangestuurd door hoog – Katherina -, vandaag met kern boven noordelijke Oostzee (kerndruk 1037 hPA), mogen ook de westelijke Alpen zich weer gaan verheugen op de zon.

Aanvankelijk hebben we nog te maken met wat rest bewolking maar overdag is het de zon die het weerbeeld zal gaan bepalen. Met de zon gaan ook de temperaturen weer in de lift en kan het kwik oplopen tot 18 a 22 graden in de middag.

Radarbeeld 08h45. Via WetterOnline.de

Ook in de bergen wordt het zachter en stijgt de vorstgrens naar circa 2500 meter. Algemeen nog wat kouder is het in de oostelijke Alpen, hier zou lokaal in de loop van de dag een buitje tot ontwikkeling kunnen komen waarbij het vanaf 1700 a 2200 meter sneeuwt.

Over 100 dagen moet hier de Tour de France passeren, Galibier Valloire Via TDF2019 🇫🇷 @LeTour 🚴

Donderdag gaan de temperaturen nog wat verder omhoog en hebben we te maken met overtrekkende (hogere) wolkenvelden en vooral in de middag ook stapelwolken. Heel lokaal zouden deze tot een buitje kunnen uitgroeien met voorkeur voor de bergen en zuidkant.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag en ook in het weekend gaat aan de zuidflank van hoog Katherina en met een zuidoostelijke stroming zeer zacht verder en ook de zon zal veel speelruimte gaan krijgen. Omdat we echter met een vrij vlakke drukverdeling te maken en tevens ook de invloed van zuidelijke lagedruk invloed /hoogtelaag(jes), zal de atmosfeer door de dagelijkse gang (opwarming zon) en getriggerd door de orografie met het vorderen van de dag labiel van opbouw worden. Dit uit zich door de vorming van stapelwolken die lokaal het buien stadium kunnen bereiken.

GFS 500 hPa voor vrijdagmiddag

De meeste uren zon mogen we met dit soort situaties in de eerste helft van de dag verwachten, de grootste kans op een bui later in de middag en met voorkeur voor de bergen en de westelijke Alpen. Aan de temperatuur zal het in ieder geval niet liggen. Met 20 tot 24 graden is het zeer zacht en in  de bergen ligt de vorstgrens meest tussen de 2500 en 2700 meter. Sneeuwen doet het dan enkel nog in het hooggebergte.

De komende dagen wordt het met veel zon en aangename temperaturen genieten in de bergen. Webcam Brittania Hütte Saas-Fee vanmorgen

Apropos sneeuw. Ook in het noorden van Japan moet de sneeuw steeds meer terrein prijs geven tegen de oprukkende lente. Inmiddels is ook de Tateyama Kurobe Alpin route weer voor het verkeer vrijgegeven. Maar liefst 16 meter hoog ligt de sneeuw hier en tot midden juni kunnen ook voetgangers de enorme sneeuwmassa’s bewonderen. Ook in de Alpen zullen in mei en juni de doorgaande grotere Alpen passen weer worden geruimd. Daarover later dan meer!

Met de start van de nieuwe week verplaatst het zwaartepunt van de noordelijke hogedruk zich geleidelijk verder naar het zuidoosten en  komt dan boven west Rusland en de noordelijke Balkan te liggen. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een hoogtetrog vanaf IJsland tot over de Britse Eilanden en de Golf van Biskaje in beeld komen waarbij rond het midden van week een hoogtelaag richting het westen van het Iberische Schiereiland afsnoert.

Uitgaande van de laatste kaarten komen we dan aan de trog voorzijde (hoogtelaag te liggen  wordt er met een meer zuidelijke stroming zachte lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden op transport gezet. Door toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant krijgt de noordkant dan te maken met föhn, de Alpenzuidkant en ook de westelijke Alpen daarentegen met vochtigere luchtmassa’s!

De ontwikkelingen na de pasen zijn echter in detail nogal onzeker omdat de modellen met verschillende oplossingen komen ten aanzien van de sturende druksystemen. Daarnaast zouden ook nog rondtollende hoogtelaagjes roet in het eten kunnen gaan gooien van het mooie lenteweer.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Daarover dan later meer en voorlopig eerst maar eens genieten van het zonnige en (zeer) zachte lenteweer! Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer! Ciao vanuit een praktisch onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 478 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer