klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: een tussenhoog trekt vandaag van het westen uit over de Alpen, donderdag krijgen we te maken met een volgend koufront met daarachter opnieuw een portie koudere lucht welke hoofdzakelijk weer de noordelijke en oostelijk Alpen zal beïnvloeden. Tijdens de paasdagen blijft de verdeling bestaan waarbij vanaf zondag vooral in het noorden en oosten nog verder afkoelt en (licht) onbestendig is.

Achter een koufront hadden we gisteren te maken met duidelijk minder zacht lucht dan de voorgaande dagen en vooral wanneer de zon achter de wolken verdween was dit goed te merken. De temperaturen kwamen vrijwel nergens meer boven de 20 graden uit. Uitzondering daarop de Zwitserse zuidkant alwaar Ticino met Nordföhn nogmaals tot 25 graden kon pieken.

Op de wat meer beschutten plekken van de Alpennoordkant ligt nog aardig wat sneeuw. Foto via Twitter Markus Köss‏ @mkkoess Arlberg
Springtime in het Val di Fassa‏ @valdifassa

Vandaag profiteren we van een portie wat zachtere lucht, overtrekkende hogere wolken(velden) verraden de aanwezigheid van een warmtefront en vooral naar het  oosten toe zal de zon last hebben van de wolken. Het wordt met 18 tot 21 graden weer wat zachter. Het nulgradenniveau ligt meest tussen de 2600 en 2800 meter en op 2000 meter 0 tot 6 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit hoofdzakelijk west tot zuidwestelijk richtingen.

Radarbeeld 09h30. Bron WetterOnline.de

Onder invloed van depressie -Norbert -, vandaag met kern boven zuid Scandinavie heeft een volgend koufront alweer het noorden van Duitsland bereikt en het systeem zal met koudere lucht in zijn bagage donderdag over de Alpen trekken. Vooral de noordelijke en oostelijke Alpen krijgen weer te maken met wat koudere lucht en eer kan weer wat neerslag gaan vallen. In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot 2000 a 1500 meter.

DWD met koufront vanmiddag 12h00

De dagen daarna en ook in het paasweekend verandert er grosso modo niet heel veel aan deze tweedeling. De polaire jetstream verloopt noordelijk van de Alpen en de meest koude lucht en actievere storing eveneens.

EC vrijdag 00h00 met de jet boven N Nederland en Duitsland

Zondag en maandag zakt de jetsteam dan (meaderend) wat verder naar het zuiden en mee volgend koufront zorgt dan voor opnieuw wat dalende tempeaturen en toenemend neerslagkansen in het noorden. De sneeuwvalgrens die meest tussen de 2200 en 1600 meter zit (laagst noorden) daalt dan weer naar 1400 tot 800 meter. Betere en zachtere condities gelden ook nu weer in het westen waar de hogedruk wat meer invloed heeft.

Zondag dan wat meer slingerend en afzakkend

Wat er in het verder verloop van de week gaat gebeuren is volstrekt onduidelijk en ook vandaag weer blijft dat de modellen de grootste moeite hebben met de juiste posities van de sturende druksystemen en de voor ons belangrijkste stromingsrichting te weten noord (koud) of zuid (warm).

GFS ensembles noordelijk Alpen
en die voor de westelijke Alpen

Ook het ECMWF heeft het hele koude scenario vandaag laten varen en komt nu met een veel zachtere zuidelijke stroming op de proppen. De komende dagen meer daarover!

Graag tot dan en ciao vanuit een zonnig Termen in Oberwallis

Lawinegevaar 

Deels geldt een code geel (2), matig.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 311 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer