klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een lagedruksysteem zorgt vandaag aan de Alpennoordkant voor wisselvallig aprilweer. In de loop van de ochtend neemt de hogedruk invloed toe en wordt zachtere lucht richting de Alpen gestuurd. Aan de oostkant van de Alpen kan het stevig waaien en is het lawinerisico hoog in de bergen. Morgen steekt een krachtig Zuidfohn op die tot en met woensdag zal blijven duren. Richting volgend weekend lopen te temperaturen verder op.

Wisselvallig aan de noordkant. Vanaf morgen krachtige Zuidfohn.

Als we terugkijken op de afgelopen maand maart kunnen we zeggen dat deze wisselvallig en koud is verlopen. Oostenrijkse meteorologen melden dat de hoeveelheid zonuren 20% lager uitviel dan gemiddeld en ook vergeleken vorig jaar was er meer bewolking. Daarbij lag de temperatuur iets meer dan 1 graad onder het gemiddelde en waren er opvallend meer ijsdagen (dagen waarbij de temperatuur de hele dag onder de 0 graden blijft) dan andere jaren. Verder viel er iets meer neerslag aan de zuidkant dan normaal.

Fijne Pasen gewenst! (foto via Pisteteam Ischgl)

Paaspoeder op dit moment in de Zwitserse Alpen in Engelberg (via #carolinepirskanen twitter)
Paaspoeder op dit moment in de Zwitserse Alpen in Engelberg (via #carolinepirskanen twitter)

Vandaag hebben we te maken een sterke west- tot noordwestenwind die voor wisselvallig weer zorgt aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen brengt een Nordföhn ten noorden van de hoofdkam en oostkant zeer veranderlijk, winderig en koel aprilweer. Daarbij zijn er ook enkele sneeuwbuien tot onder de 1000 m grens. De combinatie van wind en neerslag zorgt voor een sterk verhoogt lawinerisico in de bergen. In de loop van de middag komt er een weersverbetering, maar blijft een sterke wind aanwezig. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het langer droog en is er meer zon.

Het actuele radarbeeld (9:15) laat zien dat het wisselvallige weer aan de noordkant en rond de Alpenhoofdkam zit. Hier vallen vandaag van tijd tot tijd sneeuwbuien. (radar Wetteronline.de)

Vanochtend waait het stevig aan de oostkant van de Alpen. In het oosten van Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor windstoten van soms 90 km/uur (Kachelmann.de).

Op paasmaandag krijgen we een tussenhoog en klaart het tijdelijk op. Wel zorgt een zwak warmtefront, die langs de noordkant van de Alpen trekt, voor nog wat wisselvalligheid in de ochtend. In de ochtend kan het nog steeds regenen en sneeuwen onder de 1000 m. Over het algemeen is het veel minder winderig en ook warmer dan de zondag. Aan de zuidkant van de Alpen domineert de zon en is er hier en daar wat cirrus (windveren) en cumulus (stapelwolkjes) bewolking waar te nemen. Op dinsdag, met opkomende zuidfohn, is het vooral aan de zuidkant en in de Italiaans Oost-Alpen wisselvallig en bewolkt. Aan de noordkant blijft het veelal droog wordt en lenteachtig warm.


De Alpen liggen op maandag t/m woensdag tussen een hoge- en lagedruk systeem en wordt een sterke zuidwestelijke stroming op gang gebracht met aanvoer van zachte lucht naar de Alpen. (Weerkaart dinsdag 3 april, Wetterzentrale.de)Vanaf morgen steekt een sterke Sudfohn op (fohndiagram Zwitersland)

Op woensdag komt vanuit het zuiden en westen regenachtig weer met sneeuw van ongeveer 1500 tot 2000m. Rond de Alpenhoofdkam zullen hoogstwaarschijnlijk Fohnmuren waargenomen kunnen worden. Deze geven de grens aan van het betere en drogere weer aan. In de Zuid-Alpen neemt met name in de namiddag en avond de bewolking en neerslag toe. Aan de noordkant is het betere weer te vinden van de Alpen met zon en zachte temperaturen. In de dalen kunnen hier temperaturen van 20 graden gehaald worden. Daarbij is met de sterke wisselende temperaturen het lawinerisico hoog deze dagen.

Ook op de temperatuursafwijking kaart is de sterke zuidfohn goed terug te zien. Relatief koude lucht bevindt zich aan de zuidkant van de Alpen en de warme lucht aan de noordkant.(Temp. afwijking ECWMF voor woensdag, Wetterzentrale.de)

In de loop van donderdag en vrijdag komt er een weersverbetering. Een tijdelijk hogedrukgebied zorgt voor beter weer en gaat de temperatuur weer omhoog. Wel liggen nog een aantal storingen klaar op de Atlantische Oceaan nog voor wisselvalligheid kunnen zorgen op de lange termijn.

Vanaf paasmaandag gaan de temperaturen sterk omhoog aan de noordkant van de Alpen. Op donderdag en vrijdag is er weer een klein dipje, maar daarna lijken we af te gaan op meer lenteachtige temperaturen (operationele run) die ook boven de normaal (rode lijn) liggen (GFS ensemble prikpunt Innsbruck, Wetterzentrale.de)

Als we verder vooruit kijken zien de dat op donderdag het weer tijdelijk verandert. De zuidfohn neemt af en verspreid over het Alpengebied valt er plaatselijk wat regen, hoewel het over het algemeen rustiger weer zal zijn dan de afgelopen dagen. Daarbij ligt de temperatuur tijdelijk iets lager dan normaal. Vanaf vrijdag en zaterdag lopen de temperaturen opnieuw weer op. Wederom zien we een zuidelijke stroming richting de Alpen die voor zachte en veelal lenteachtige temperaturen zorgt. Volgens de operationele hoofdrun van het GFS, die opvallende hoog uitvalt, kunnen we verwachten dat het 15 tot 20 graden zal zijn op veel plekken in de Alpen. Fijne paaszondag nog!

(Visited 313 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer