Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het afgelopen weekend is er toch weer aardig wat sneeuw gevallen, vooral aan de oostkant van de Alpen. Lokaal ruim 30 cm in de bergen. Vandaag valt er af en toe nog wat regen/sneeuw, maar het zijn geen grote hoeveelheden meer. Opnieuw zal dit voor de oostkant gelden. Morgen en woensdag zien we een duidelijke weersverbetering met flink wat ruimte voor de zon. Vooral op woensdag zal het echter niet helemaal droog blijven. Donderdag volgt dan duidelijk weer een weersverslechtering.

Terugblik

Gisteren was het vooral in de oostelijke Alpen bewolkt met regen en hogerop ook sneeuw. Dat is goed te zien aan de radarbeelden van gisteren. In de dalen was het dus echt herfst en hoger in de bergen was het dus volop winter. Collega Remco Graas nam de proef op de som en is het met de kabelbaan vanuit Innsbruck de bergen ingedoken.

Sneeuw in de oostelijke Alpen. In het westen werd in de ochtend de zon nog gezien, maar in de middag raakte het daar toch ook steeds vaker bewolkt.

In Innsbruck grauw en grijs, al zorgen de bomen voor mooie herfstkleuren.

Met de kabelbaan omhoog levert al snel winterse plaatjes op.

Het blijft grauw en grijs en veel is er ook niet zichtbaar, maar toch lonkt de winter.

Hooguit een aantal buien

Het frontale systeem wat dit weekend voor de neerslag heeft gezorgd ligt nu boven Italië, helemaal richting Polen en Finland. Een uitloper geeft vooral in de oostelijke Alpen nog wat buitjes, maar veel is het niet meer. Richting het westen zien we een rug van hogedruk die voor rustige en zonnigere condities zorgt. Wolkenvelden blijven wel de overhand houden, maar het blijft zo goed als droog. Het voelt wel vrij winters aan. De temperatuur komt in de dalen niet veel verder dan 8 tot 10 graden en in de bergen vriest het veelal.

Hogedruk zorgt voor rustig weer in de Alpenregio.

In het oosten valt zo af en toe nog wat lichte neerslag. Misschien dat het noorden ook nog te maken krijgen met een enkel buitje, maar verder overheerst rustig en droog najaarsweer.

De temperatuur op 850 hPa ligt rond of iets onder het vriespunt, wat betekent dat de temperatuur op leefniveau niet veel hoger uitkomt dan rond 10 graden (met de aanwezige bewolking).

Rustige weer houdt aan

Ook dinsdag zien we rustig weer in de Alpen. Het is op vrijwel de meeste plaatsen droog met een afwisseling van wolkenvelden en (af en toe) zon. Woensdag bevindt de Alpenregio zich tussen allerlei storingen in. In de zuidwestelijke Alpen kan wat neerslag vallen, maar verder blijft het droog met soms wat zon. Boven Duitsland ligt een lagedrukgebied met een flinke portie neerslag, maar deze trekt noordwaarts langs de Benelux in. Daar valt flink wat regen terwijl de Alpen het droog houden.

Donderdag zien een nieuwe storing vanuit het zuidoosten naderen, waar wel weer neerslag van betekenis op zit voor de Alpen. Opnieuw lijkt vooral de oostelijke Alpen hiermee te maken. Het westen komt er het beste vanaf. De dagen daarna lijkt hogedruk het roer toch weer wat meer over te nemen, maar hoe dat zich verder ontwikkelt zien we de komende dagen!

Op donderdag behoort neerslag weer tot de mogelijkheden.

In het Oostenrijkse Sölden zien we de invloed van de storing op donderdag duidelijk terug.

In het Zwitserse Termen is er een risico op een bui op woensdag. Verder is het rustig en vrij zonnig hogedrukweer.

Dit was het weer voor vandaag! De Alpen zijn dus in wat rustiger vaarwater terecht gekomen, maar de winter heeft zich al een aantal keren goed laten. Blijf ons volgen voor de laatste en nieuwste updates!

(Visited 743 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: Overwegend droog, zon en vrij koud”

  • Johann
    12 oktober 2020 at 09:55

    Mooi bericht Maarten.Hier in Oberwallis – Rosswald op 1800 meter heeft de kou inval van de afgelopen dagen zo goed als “geruisloos” plaatsgevonden zonder noemenswaardige neerslag / sneeuw. Vannacht dan toch een flinterdun laagje van het witte goud. Wel frisjes vanmorgen met -3.5 graden

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer