Advertentie 

Het afgelopen weekend is er toch weer aardig wat sneeuw gevallen, vooral aan de oostkant van de Alpen. Lokaal ruim 30 cm in de bergen. Vandaag valt er af en toe nog wat regen/sneeuw, maar het zijn geen grote hoeveelheden meer. Opnieuw zal dit voor de oostkant gelden. Morgen en woensdag zien we een duidelijke weersverbetering met flink wat ruimte voor de zon. Vooral op woensdag zal het echter niet helemaal droog blijven. Donderdag volgt dan duidelijk weer een weersverslechtering.

Terugblik

Gisteren was het vooral in de oostelijke Alpen bewolkt met regen en hogerop ook sneeuw. Dat is goed te zien aan de radarbeelden van gisteren. In de dalen was het dus echt herfst en hoger in de bergen was het dus volop winter. Collega Remco Graas nam de proef op de som en is het met de kabelbaan vanuit Innsbruck de bergen ingedoken.

Sneeuw in de oostelijke Alpen. In het westen werd in de ochtend de zon nog gezien, maar in de middag raakte het daar toch ook steeds vaker bewolkt.

In Innsbruck grauw en grijs, al zorgen de bomen voor mooie herfstkleuren.

Met de kabelbaan omhoog levert al snel winterse plaatjes op.

Het blijft grauw en grijs en veel is er ook niet zichtbaar, maar toch lonkt de winter.

Hooguit een aantal buien

Het frontale systeem wat dit weekend voor de neerslag heeft gezorgd ligt nu boven Italië, helemaal richting Polen en Finland. Een uitloper geeft vooral in de oostelijke Alpen nog wat buitjes, maar veel is het niet meer. Richting het westen zien we een rug van hogedruk die voor rustige en zonnigere condities zorgt. Wolkenvelden blijven wel de overhand houden, maar het blijft zo goed als droog. Het voelt wel vrij winters aan. De temperatuur komt in de dalen niet veel verder dan 8 tot 10 graden en in de bergen vriest het veelal.

Hogedruk zorgt voor rustig weer in de Alpenregio.

In het oosten valt zo af en toe nog wat lichte neerslag. Misschien dat het noorden ook nog te maken krijgen met een enkel buitje, maar verder overheerst rustig en droog najaarsweer.

De temperatuur op 850 hPa ligt rond of iets onder het vriespunt, wat betekent dat de temperatuur op leefniveau niet veel hoger uitkomt dan rond 10 graden (met de aanwezige bewolking).

Rustige weer houdt aan

Ook dinsdag zien we rustig weer in de Alpen. Het is op vrijwel de meeste plaatsen droog met een afwisseling van wolkenvelden en (af en toe) zon. Woensdag bevindt de Alpenregio zich tussen allerlei storingen in. In de zuidwestelijke Alpen kan wat neerslag vallen, maar verder blijft het droog met soms wat zon. Boven Duitsland ligt een lagedrukgebied met een flinke portie neerslag, maar deze trekt noordwaarts langs de Benelux in. Daar valt flink wat regen terwijl de Alpen het droog houden.

Donderdag zien een nieuwe storing vanuit het zuidoosten naderen, waar wel weer neerslag van betekenis op zit voor de Alpen. Opnieuw lijkt vooral de oostelijke Alpen hiermee te maken. Het westen komt er het beste vanaf. De dagen daarna lijkt hogedruk het roer toch weer wat meer over te nemen, maar hoe dat zich verder ontwikkelt zien we de komende dagen!

Op donderdag behoort neerslag weer tot de mogelijkheden.

In het Oostenrijkse Sölden zien we de invloed van de storing op donderdag duidelijk terug.

In het Zwitserse Termen is er een risico op een bui op woensdag. Verder is het rustig en vrij zonnig hogedrukweer.

Dit was het weer voor vandaag! De Alpen zijn dus in wat rustiger vaarwater terecht gekomen, maar de winter heeft zich al een aantal keren goed laten. Blijf ons volgen voor de laatste en nieuwste updates!

(Visited 734 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: Overwegend droog, zon en vrij koud”

  • Johann
    12 oktober 2020 at 09:55

    Mooi bericht Maarten.Hier in Oberwallis – Rosswald op 1800 meter heeft de kou inval van de afgelopen dagen zo goed als “geruisloos” plaatsgevonden zonder noemenswaardige neerslag / sneeuw. Vannacht dan toch een flinterdun laagje van het witte goud. Wel frisjes vanmorgen met -3.5 graden

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier