Alpen - Overgang naar zonnig en zacht lente (paas)weer
Algemeen; tussen hoge druk – Katharina – met zwaartepunt boven noord Europa en lage druk boven de Middellandse Zee liggen de Alpen onder een vlakke drukverdeling. Het hoogtelaag gevuld met koude lucht trekt naar het zuidoosten weg en daarmee kunnen de luchtmassa’s boven west en centraal Europa geleidelijk verder stabiliseren en opwarmen.
Dinsdag in westen meer bewolking en neerslag
Geheel volgens de verwachtingen stroomde zondag nogmaals een portie koudere polaire lucht vanuit het noordoosten over de Alpen uit. De meest koude lucht stroomde over de noordelijke en deels ook westelijke Alpen uit. De meeste neerslag viel in in de centrale en oostelijke Alpen.
Zondagochtend was het hier op veel plaatsen winters ontwaken waarbij er tot in de lagere delen en dalen sneeuw was gevallen of nog viel. De neerslaghoeveelheden vielen meest bescheiden uit en dat resulteerde in enkele centimeters aan sneeuw. Lokaal viel er hogerop echter ook nog meer en kon er 10 tot 20 en hogerop in de bergen tot 30 cm Neuschnee worden geregistreerd. Met het instromen van de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 500 a 400 meter en ook de vorstgrens tot in de lagere dalen.
#Arosa … wie im Winter ☃️😊 pic.twitter.com/Cg1nfCE2Nz
— Susanna Zeller (@SusannaZeller) 13 april 2019
Afgezien van een enkel spat of vlok bleef het in de westelijke Alpen droog en overdag was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. Met de zon kon het kwik hier oplopen tot 10 a 12 graden en ook in de bergen was het hier wat minder koud dan in de noordelijke en oostelijke Alpen.
Het hoogtelaag dat voor de winterse perikelen verantwoordelijk was trok in de loop van de dag langzaam naar het oosten en zuidoosten en zal vandaag zijn koers verder vervolgen. tegelijkertijd gaat de luchtdruk, aangezwengeld tot een quasi stationair hoog – Katharina met kern boven Scandinavië, weer stijgen. Dat betekent dat de atmosfeer weer kan gaan stabiliseren en geleidelijk ook weer opwarmen.
Vandaag hebben we echter en speciaal in de oostelijke Alpen nog te maken met een “overgangs”dag. Vooral in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen overheerst in de ochtend nog de bewolking en valt er nog wat neerslag, boven de 1000 a 1500 meter in vaste vorm. Na een frisse start met lokaal lichte en in de hogere dalen ook matige vorst kan de zon de aanwezig koude lucht weer gaan opwarmen.
Aan Alpennoordkant en naar het oosten toe is er eerst nog wat rest bewolking en -of Hochnebel. Gaandeweg de dag komt van het westen en noorden uit de zon dan ook hier steeds meer tevoorschijn en belooft het een heel aardige dag te gaan worden.
Met een oostelijke aanvoer wordt echter nog vrij koude lucht aangevoerd en met de matig doorstaande oosten tot noordoosten wind is het vooral uit de zon nog vrij koud. Het nulgradenniveau stijgt in de loop van de dag geleidelijk weer naar 2000 tot 2200 meter, algemeen nog een stuk lager naar het oosten. In de dalen en het laagland wordt het een graad of 12 tot 15 en lokaal 18 tot 19 graden (Wallis)
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Dinsdag en woensdag krijgen de westelijke Alpen te maken met een van het zuidwesten opkomend warmtefront / occlusiefront behorend bij een laagje dat via zuid Frankrijk naar het noorden trekt. Het front zal met het verder naar het noordoosten verplaatsen en in confrontatie met de hogedruk echter aan kracht gaan inboeten en afzwakken.
Toch gaan met name de westelijke Alpen en ook de westelijke delen van de oostelijke Alpen in de loop van de dinsdag en deels ook op woensdag te maken krijgen met meer bewolking en vooral naar het westen toe ook neerslag. In de bergen valt boven de 1500 a 1700 meter wat sneeuw.
Donderdag krijgen de oostelijke en vooral de zuidoostelijke Alpen te maken met de invloed van een vanuit het noordoosten naderend hoogtelaag en gaat ook daar de bewolking toenemen en kan er met zwaartepunt aan de zuidkant wat neerslag of buien gaan vallen. De westelijke Alpen mogen zich dan alweer gaan opmaken voor meer zon en ook hogere temperaturen.
Kaiserwetter paasdagen
Vrijdag en in het paas weekend zien we het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuiden verplaatsen en nemen de storingsinvloeden vanuit het zuiden weer af. Met de aanvoer van vrij zachte lucht vanuit het zuidoosten van Europa is het dan zacht. In het Alpenlaagland en de dalen kan het kwik dan oplopen naar 20 tot 23 graden en lokaal mogelijk zelfs nog wat hoger. De vorstgrens stijgt geleidelijk van 2200 naar 2700 meter op de vrijdag, in het oosten algemeen lagere vorstgrens en stijgend naar 2000 tot 2400 meter op de vrijdag en in het weekend.
Met volop zon, niet al te veel wind en aangename temperaturen kunnen de wintersporters zich dus nog even lekker uitleven. Ook aan sneeuw is er geen gebrek. Hogerop, pak hem beet vanaf 1800 a 2000 meter, ligt er nog een machtig sneeuwdek van 100 tot 200 cm en nog hogerop treffen we sneeuwhoogtes tussen de 300 en 400 cm of nog meer aan. Toppers zijn Andermatt Sedrun (2960m) met 600 cm en de Engelberg Titlis (3020m) met een sneeuwhoogte van 715 cm!
Sneeuw of geen sneeuw, na de pasen sluiten de meeste wintersportgebieden hun liften en gaan de Bergbahnen zich voorbereiden en opmaken (Revisionszeit) voor het zomerseizoen.
Zoals ook al gewend van de voorgaande jaren gaan we bij Alpenweerman natuurlijk gewoon verder met onze berichtgeving(en) met betrekking tot het Alpenweer, Beneluxweer en later dan ook het vakantie weer.
Of het rustige en zonnige lenteweer ook na de pasen zal aanhouden of dat toch de winter toch nog weer wat fratsen gaat uithalen gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor deze maandagochtend vanuit een nog fris en onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.
Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.