Alpen - Overgang naar rustig, zonnig (zeer) zacht hogedrukweer
![Alpen - Overgang naar rustig, zonnig (zeer) zacht hogedrukweer](https://awm.alpenweerman.nl/wp-content/uploads/2019/10/02213735/Diablerets-Scex-Rouge-2970m.jpg)
Algemeen; het (hoogte)laag wat verantwoordelijk was voor de vele neerslag in de westelijke Alpen (Stau) en het noodweer in de regio van de westelijke Middellandse Zee (Balearen) trekt onder opvulling verder weg richting de Tyrreense Zee en Tunesie. Tegelijkertijd krijgen we te maken met de invloed van hoog – Majla- en krijgen ook de westelijke Alpen te maken met rustig, vrij zonnig en zeer zacht herfstweer. Mogelijk dat begin volgende week veel koudere lucht vanuit het noorden de Alpen kan bereiken en voor een gevoelige afkoeling gaat zorgen.
Vooral in de bergen uitzonderlijk warm
Het hoogtelaag dat de afgelopen dagen vanuit de hoogtetrog richting het Iberische Schiereiland afsnoerde trekt verder weg en vult op. Zaterdag wordt het in de omgeving van de zuidelijke Tyrreense Zee en noorden van Tunesië verwacht. Dat dit soort systemen met vooral op grotere hoogte koude lucht boven het nog warme water van de Middellandse Zee de atmosfeer behoorlijk kunnen de-stabiliseren werd de afgelopen dagen weer bewezen.
Zeer zware regen en onweersbuien met zeer zware windstoten en zelfs tornado’s zorgen voor veel overlast. Lokaal viel er in het noordwesten en westen van Spanje meer dan 200 mm neerslag in 24 uur. Vooral de westkust van Ibiza kreeg te maken met noodweer en veel schade door een overtrekkende tornado.
Extreme record neerslag ook langs de Ligurische kuststreken. Rond Genua en Savona viel in 1 week tijd 1000 mm regen, dat is het het equivalent van wat normaal in 7-8 maanden valt, het jaarlijkse gemiddelde in de afgelopen 50 jaar bedraagt 1700 millimeter”. Het zwaarst betroffen waren de regio’s Stura-vallei en Turchino
Ook in de Alpen zorgen het hoogtelaag voor weer extremen. Aan de zuidkant was het de extreme neerslag. Lokaal viel er in de Stau van zuidelijke centrale Alpen 200 tot 400 mm aan neerslag in 48 tot 72 uur. De noordkant kreeg daarentegen te maken met de Föhn die het kwik tot 25 a 27 graden opjoeg en in de bergen stond bij tijd en wijlen een Föhnstorm met windsnelheden die piekten tot 120 a 170 km/h.
Na een korte adempauze leefde de Südstau en Föhn gisteren weer op en uiteindelijk moest in de loop van de dag ook de Hochnebel en mist die zich in de nacht had gevormd het afleggen tegen de doordrukkende Föhn. Lokaal steeg het kwik gisteren met de Föhn tot zomerse 28 graden. Een zwak koufront trok in het vervolg over de westelijke Alpen en daarmee kwam er een einde aan de Föhn. Vooral de zuidwestelijke en westelijke Alpenzuidkant kregen nogmaals te maken met de Südstau neerslag
Sneeuw viel er echter enkel boven de 3000 meter, sneeuwval en 0 graden gistermiddag op de Gornergrat in Zermatt Oberwallis
Sneeuwval vanmiddag op Europa’s hoogste tandradbaan en astronomisch observatorium #Gornergrat (3089m) De komende dagen wordt het nogmaals uitzonderlijk warm in de Alpen met een vorstgrens die tussen de 4000 a 4200m zal komen te liggen. Dit zou ook in de hoogzomer niet misstaan! pic.twitter.com/5a1lIhnwIM
— Alpenweerman (@Alpenweerman) October 24, 2019
Inmiddels is de luchtdruk weer flink aan het stijgen door de invloed van hoog – Majla – dat haar vleugels over grote delen van west Europa zal gaan uitslaan. Laatste neerslag valt vandaag nog in de Südstau gebieden. In de bergen stijgt met de inkomende hogedruk de vorstgrens van 3100 naar circa 3800 meter.
In de nacht en ochtend is er kans op mist of Hochnebel welke in de loop van de dag oplost. De aangevoerde lucht vanuit het zuiden is zacht en de middagtemperaturen stijgen naar 17 tot 20 graden in westelijke Alpen en lokaal tot 23 a 24 graden in de oostelijke Alpen.
![](https://awm.alpenweerman.nl/wp-content/uploads/2019/10/02213735/Diablerets-Scex-Rouge-2970m.jpg)
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een enorm gebied van hogedruk welke zich uitstrekt vanaf noordwest Afrika via centraal Europa tot over west Rusland. Ten zuiden daarvan zien we hoogtelaagjes voor onstabiliteit zorgen en ten noorden ervan de Atlantische depressie.
De frontale zone met de polaire jet verloopt via hde Britse Eilanden tot over het zuiden van Scandinavie en verder naar noordwest Rusland.Deze vormt de scheidingslijn tussen de veel zachtere luchtmassa’s binnen het gebied van hogedruk en veel koudere luchtmassa’s ten noorden ervan en naar verwachting zal deze scheidingslijn in het weekend en begin volgende week naar het zuiden toe gaan bewegen!
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Het weekend staat echter nog geheel in het teken van de hogedruk en de aanvoer van zeer zachte lucht. Ondersteund door een warme hoogterug tot over de Alpen wordt het vooral in de bergen nogmaals zeer zacht voor de tijd van het jaar! Zo zien we op het 850 hPa vlak temperaturen die in het weekend rond de 15 graden gaan uitkomen en een vorstgrens die tot maar liefst 4000 a 4200 meter komt te liggen!
Dit is uitzonderlijk warm voor deze tijd van het jaar en zou zelfs in de hoog-zomer geen gek figuur slaan. In de lagere delen en dalen zal het kwik echter niet meer zo hoog gaan uitkomen maar met maxima die oplopen tot lokaal 20 a 23 graden is net ook hier voor de tijd van het jaar zeer zacht. Uitzondering vormen de gebieden onder de Hochnebel, hier is het mede door het uitblijven van de zon meteen een heel stuk killer.
Volgende week gaat het spannend worden voor wat betreft het oprukken van de veel koudere luchtmassa’s vanuit het noorden. Gisteravond kwam met name de hoofdrun van het GFS met een heel mooie winterse oplossing met sneeuw tot tot in de dalen voor zowel de noord als ook zuidkant.
Net als echter de voorgaande dagen worstelen de modellen echter nog steeds met de verdeling precieze kou uitbraak en dagelijks zien we verschillende oplossingen. Dat het een heel stuk kouder gaat worden dat lijkt ook vanmorgen wel vrij zeker. Op het 850 hPa vlak dalen de temperaturen vanaf dinsdag naar -3 tot -5 graden aan de Alpen noordkant en gaat er dan neerslag vallen (Nordstau) dan zal tot tot 1000 a 800 meter en mogelijk ook nog lager in vaste vorm zijn.
De komende dagen dus maar verder afwachten wat de atmosfeer voor ons in petto heeft. Wellicht echter alvast geen gek idee om de winterkleding maar eens uit de kast te halen en vergeet ook de winterbanden niet! Fijne dag vanuit een bewolkt (Hochnebel) Termen in Oberwallis. Ciao
Lees nu de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman